Söka till Sveriges mästerkock och audition i Täby – bakom kulisserna!

Dela inlägget:

Jag har kollat på Sveriges Mästerkock massor med år och som många andra funderat på att söka till Sveriges mästerkock, men av olika anledningar inte gjort det. Jag är inte så sugen på att vara med i TV, det är lång tid man behöver vara ledig för inspelningar och skulle jag ens klara utmaningarna?

Just dagarna i Gävle då man genom flera tävlingar slår ut tävlande så det till slut är 12 kvar verkar himla roliga och utmanande – de skulle jag tycka vore så kul att vara med i.

Förra året, i Augusti fick jag ett ryck och tänkte att i år söker jag. Kommer jag inte med har jag ju i alla fall försökt. Och ni kan hänga med bakom kulisserna i hela processen!

1. Söka till Sveriges Mästerkock – ansökan

Första steget är att skicka in en ansökan där man svarar på en rad frågor. Självklart med en uppmaning att spela in en presentationsvideo – första signalen på att detta är en TV-produktion i första hand. Följande frågor fick man svara på 2022:

 1. Berätta om dig som person; Vad jobbar du med? Hur är du som person? Familj? Annat du vill berätta om dig själv?
 2. Förutom matlagning har du några andra intressen?
 3. Hur länge har du varit intresserad av matlagning? Vad fick dig att bli det? Hur ofta lagar du mat hemma?
 4. Favoriträtter du gärna lagar och varför?Vad har du för matdrömmar? Berätta:
 5. Varför vill du vara med i Sveriges mästerkock? Vad fick dig att söka?
 6. Vad skulle du bjuda juryn på för rätt?
 7. Hur bra är du på att improvisera din matlagning på en skala där 1 är dåligt och 5 är bra?
 8. Hur bra är du på att laga mat efter recept på en skala där 1 är dåligt och 5 är bra?
 9. Är du en tävlingsmänniska? Hur då?
 10. Har du en matblogg/Instagram etc?
 11. Har du varit med i tv tidigare? Vilket program?
 12. Är du utbildad kock?
 13. Om du har möjlighet så spela gärna in en kort video där du berättar vem du är och varför du älskar att laga mat.

Jag fyllde i forumläret, spelade in en video och skickade in. Nu var det bara att vänta och se!

2. Telefonsamtalet

Efter några dagar fick jag ett mail med förslag på tider för ett första telefonsamtal med en casting-person från produktionsbolaget Meter. Det blev en vecka fram i tiden. Vid samtalet berättade de att jag gått vidare till audition inför ett casting-team och detaljer kring detta, samt mer information om upplägget för programmet. Redan här poängterades det när inspelningarna om man gick till final skulle vara och att man behövede vara tillgänlig alla dess veckor. Så pirrigt!

3. Casting hos Meter

Inför castingdagen fick jag instruktioner via mail

Viktig information som du bör känna till inför din castingdag:
Du ska få presentera en kallrätt för en jury (redaktör & producent). Det du ska ha med dig är:
– Din kallrätt. Det innebär en rätt som du på castingen kommer att serveras kall utan tillagningsmöjligheter – men det kan såklart ursprungligen vara en varmrätt. Det viktiga är att rätten representerar dig som person och visar dina kunskaper. Något du vill presentera för oss! Du ska kunna berätta vad rätten betyder för dig. Du ska presentera EN rätt.
Ditt egna uppläggningsfat/tallrik. Bestick till dig själv, för upplägg osv. Det enda som ska göras på plats är själva uppläggningen, inget ska tillagas på plats. Vi kan tyvärr inte ta emot några anhöriga på plats.


Nu har du chansen att visa oss vem du är! Ladda upp ordentligt inför denna dag och spara inte på krutet! Bjud in oss i ditt liv och berätta om dig själv – varför ska just du vara med i Sveriges Mästerkock? Visa oss din passion för matlagning.Om du går vidare efter denna casting hör vi av oss till dig. Vi har tyvärr inte möjlighet att höra av oss till de som inte går vidare då det är många sökande. Om du inte har hört något från oss den 23e september har du tyvärr inte gått vidare denna gång”.

Jag provlagade massa olika recept, och landade i detta recept på svartrot med musslor, purjolök, bacon, musselsås och dillolja. En kompis hade hittat på denna rätt och lagt upp på sitt instagram – och jag lagade en variant på den som blev supergod. Så den lagade jag ett par extra gånger, köpte en snygg tallrik och gav mig sedan i September till Meters produktionsstudio vid Värtahamnen.

Jag leddes in i ett rum för att vänta, där det kom en till person, sedan en till och en fjärde. Det visade sig att vi fyra skulle göra vår studioautiion tillsammans.

Vi fick gott om tid att lägga upp våra rätter och efter någon halvtimme fick vi gå in i grupp till tre producenter från Meter med våra rätter.

Här fick vi presentera våra rätter, oss själva och sedan svara på några kunskapsfrågor om mat, som att förklara vissa fackbegrepp, peka ut styckdetaljerna på en ko eller namnge en fisk. Vi lämnade de kalla tallrikarna som producenterna skulle smaka på – men jag fick en känsla av att det mer handlade om hur rätten såg ut och hur man presenterade den än hur den smakade – om de ens åt av de kalla rätterna.

Det gick helt ok på denna audiondel, även om jag inte är så explosivt peppig och energisk som vissa andra. Så nu var det bara att vänta igen.

Hit hade vissa av de jag gjorde audition med åkt hela vägen från Norrland – och bott på hotell för att kunna vara i tid til sin audition. Jag däremot hade bara 10 minuter med bil hemifrån – smidigt!

4. Inför audition i Täby

Ett par dagar senare fick jag ett nytt mail. Jag var vidare till audition i Täby! Så kul, men samtidigt pirrigt. Jag fick skriva under ett avtal att de fick filma allt från denna punkt och fick tydliga instruktioner inför inspelnigen:

“Innan du träffar juryn kommer du att få 40 minuter på dig att laga den mat som du ska presentera. Du får ca 20 minuter inne hos juryn, varav de första 5 minuterna går till att tillaga det sista momentet. Väl inne hos juryn kommer du att få slutföra din rätt och lägga upp maten på en tallrik. Glöm inte att den sista touchen görs inne hos juryn, till exempel steka till köttbiten, flambering eller annat moment som är härligt att få se. Juryn kommer att träffa massor av sökandes, så tänk på hur just du ska sticka ut! Kanske kan du addera något härligt moment i din matlagning, såsom flambering, brännare, sifon, rök, etc.

DETTA BEHÖVER DU TA MED DIG
Alla ingredienser till den måltid du ska tillaga, inklusive salt och olja mm.
Alla köksredskap som kastruller, stekpanna, skärbräda, kökshandduk, knivar, mixer mm. OBS! Det är induktionshäll.
Kylväska till de färskvaror du har med.
Tallrik/fat till upplägget samt uppläggningsbestick.
Eget förkläde.
Om du vill får du ta med dig pizza-sten, bordsrök, gasolgrill och liknande. Det är viktigt att du pratar med oss i förväg om du önskar ta med något sådant.
All matlagning måste ske i vårt provkök, ta inte med något färdiglagat, vi måste garantera att du tillagat allt själv.”

Jag lagade rätten några gånger till för att se att jag skulle hinna med alla moment på 40 minuter. Dagen innan det var dags fick jag packa två stora kassar med allt som skulle med; stekpannor, knivar, kastruller – plus alla råvaror som jag packade ner morgonen för inspelningen.

5. Audition i Täby

Söndag morgon packade jag in alllt jag skulle ha med i bilen och körde till Täby köpcentrum med min fru och son som supporters. Vi tog en kundvagn för att få med allt in i köpcentrumet där de 3 “köken” fanns. I praktiken fanns en ugn, en induktionshäll, el-uttag och en stor arbetsbänk. Vatten till kranarna fylldes på från en dunk och var mest till för vatten man behövde i själva matlagningen.

Söka till Sveriges mästerkock och audition i Täby

Efter någon kvart var det min tid- och klockan startades. Jag började laga min rätt, men redan efter tio minuter kom inslagsproducenten och vill att jag skulle prata i “presens” om varför jag söker till Sveriges Mästerkock, om min rätt och om mih själv. Jag började med att det passade bra att söka nu, då jag driver eget och kan vara mer flexibel än jag var som anställd. Men det tog vi om, till att jag sökte för att jag har ett så stort intresse om mat – vilket också är sant, men kanske inte hela sanningen. Fler frågor kom – som jag hela tiden fick ta om för att jag inte alls är van att svara på “rätt” sätt.

Söka till Sveriges mästerkock och audition i Täby
Söka till Sveriges mästerkock audition i Täby
Söka till Sveriges mästerkock audition i Täby

Självklart tog matlagningen mer tid när jag pausade för att svara på frågor från TV-teamet, men jag lyckades ändå få ihop min rätt på tid och när klockan ringde stod allt på min blanka vagn för att ta mig in till juryn.

6. Hos juryn på Täby köpcentrum

Dags att gå in till juryn. Nästan. För det som i TV ser ut som ett stort juryrum är i själva verket tre olika små rum man går in i och som klipps ihop till en scen. Ett rum där man rullar vagnen mot juryrummet. Ett annat där juryn sitter. Ett tredje rum där man går ut från juryn till sina nära och kära som är där för att hejja på.

Jag går in och hälsar på juryn, som är Tom Sjösted och Misha Billing, som varit med tidigare. Och ny för i år Tommy Myllemäki

Medan jag preppar det sista småpratar vi om min blogg, mina bästa restaurangtips och kommer fram till att även Misha gillar Ästdad vingårds restaurang Äng där vi var förra sommaren. Tommy hade koll på att jag inte ätit på hans finkrog Aira och frågade varför – jag fick snabbt försöka rädda siuationen merd att säga att jag sparat den för att fira om jag går vidare i Sverges Mästerkock!

Jag lägger upp min rätt, juryn kommer fram, provsmakar och jag får mina utlåtanden. “Kul med svartrot” säger Micha. “God mustig hösträtt” säger Tommy. “Gott med parmesan i flagor” menar Tom. De enda konstruktiva förbättringsförslagen kom från Misha – “kunde varit mer syra” – vilket var helt korrekt. Vinet jag planerat att toppa buljongen med just innan servering för mer syra glömde jag att hälla i. Och även feedbacken att istället för stora bitar stekt bacon, hacka ner det i mindre bitar så man fick lite i varje tugga var bra tips. 

Ja från alla tre i juryn – vidare till Gävle!

När det var dags för juryn att ge sitt utlåtande fick jag först ett Ja av Tommy, sedan Ja av Misha och sist ett Ja av Tom. Tre “ja” ett vitt förklade – och vidare till fortsatta tävlingar i Gävle. Så kul och omtumlande!

Jag gick vidare till det tredje rummet för att bli motttagen av min fru, dotter och några kompisar – iklädd det vita förklädet som signalerade att jag gått vidare!

Sedan ut i köpcentrumet där jag dock snabbt ombads lämna tillbaka förklädet efter jag fotat mig med det!

Söka till Sveriges mästerkock audition i Täby

#7. Träna, träna, träna

Nu startade en intensiv period av träning, för att maximera mina chanser att komma vidare i Gävle.

Jag övade på saker jag inte gjort så ofta tidigare, som egen pasta och tortellini, dumplings, bearnasie och andra emulsionssåser. Framför allt övade jag på att lägga upp fint – något jag ínte tidigare varit så intresserad av och är allmänt kass på.

Jag sammanstälde till och med vilka utmaningar man fått i Gävle de senaste åren för att vara säker på att kunna dessa och liknande rätter.

#8. Helt bortklippt trots tre ja!

Även fast min rätt fick ja från alla i jurun och jag tyckte vi hade kul snack tror jag inte att jag syns en enda sekund i de program som handlar om slutaudition.

Med över 60 som gick till Audition och 48 som togs ut blir det inte många sekunder för varje person – och då gäller det att verkligen göra eller säga något spektakulärt, gripande eller kul för att få TV-tid!

För det blev tydligt redan vid den första kontakten med produktionsbolaget – detta är en TV-produktion i första hand! Och för mig som egentligen inte ville vara med i TV var detta en lättnad – samtidigt som det var lite trist. Var jag så ointressant för TV alltså? 😀

Läs den spänande fortsättningen!

Hur gick det då i Gävle occh vad hände bakom kulliserna där? Det kan ni låsa allt om i ett eget reportage här

9 kommentarer

 1. Men sååå intressant och spännande att läsa! Hade varit så kul att se dig i rutan, men de sparar säkert det bästa till senare 😄🤞🏼

  • Ha, så intressant! Trodde alla som kollade var intresserade av matlagning. Men – programmet handlar ju faktiskt mer om annat än matlagning om man ska vara ärlig så fattar!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...