Rhumerie de Chamarel – romdestelleri på Mauritius

Dela inlägget:

Rhumerie de Chamarel är ett romdestelleri på Mauritius som är ett kul utflyktsmål om man gillar rom – så det var helt klart på min bucket list. Jag har besökt många wiskydestellerier – men aldrig ett romdestelleri innan. Så detta var ett besök jag hade sett fram emot!

Rhumerie de Chamarel - romdestelleri på Mauritius

Chamarel är en bergsby på sydvästra delen av Mauritius och här ligger denna romtillverkare som är ett av få destillerier på Mauritius som man kan besöka som turist. Här kan man gå guidade turer som avslutas med en provsmakning av deras standardroms – och man kan även mot extra kostnad prova deras lagrade romsorter. Jag gick all-in och provade all rom som fanns!

Guidad tur på Rhumerie de Chamarel

Vi började med att kolla in fabriken där man pressar sockersaften ur sockerrören och fick då lära oss lite mer om de två sätt man kan göra rom på – rhum agricole och rhum industriel. Rhum agricole gör man på saften från pressade sockerrör medan man med rhum industriel använder mellas som är en restprodukt som blir över när man gör socker av sockerrör. Rhum agricole kallas fransk stil och många menar att denna rom blir mer elegant, örtig och fruktig – och det är den metod man använder här på Rhumerie de Chamarel .

Rhumerie de Chamarel - romdestelleri på Mauritius

På Mauritius skördar man sockerrör för hand mellan juli-november och sockerrören är då upp till 3,5 meter höga. Det växer sockerrör precis överallt på hela ön och socker är en av de största exportprodukterna från ön.

Processen att göra rhum agricole börjar med att man pressar sockerören, sedan bankas de, rivs i flisor och pressas på nytt, för att till slut tillsätta vatten innan man gör en tredje pressning. Till denna sockerlösning som man får ut tillsätts jäst och så får det jäsa ett par dygn tills akoholhalten blir runt 5%, då man destillerar vätskan till sprit. Till de finare sorterna använder man dubbeldestillering – den enklare rommen endast en destillering. Rommen lagras på franska och amerikanska ekfat.

Romprovning på Rhumerie de Chamarel

Efter den guidade turen väntade romprovning. I den vanliga turen ingår att prova deras enklare romsorter – samt smaksatt rom, med smaker som kaffe och citron. Dessa enklare romsorter är mest till för att göra romdrinkar – där de passar perfekt!

Rhumerie de Chamarel - romdestelleri på Mauritius

Goda, men jag smuttade bara på dessa för jag hade bokat in deras mer exklusiva provning – av den lagrade rommen. För man gör även flera sorters lagrad rom som är upp till 12 år, där vissa är single barrel rum som alltså kommer från ett visst fat. Dessa var mer lika bra whisky i sin karaktär och riktigt goda att dricka som de är. Ett klart tips är att uppgradera er till denna provning om ni gillar rom och tar er ända hit!

Rhumerie de Chamarel - romdestelleri på Mauritius

Lunch på L’alchemiste

Det finns även en restaurang här – L’alchemiste, där jag åt lunch efter provningen. Jag drack inte upp all rom från provningen, så jag tog med glasen till restaurangen och bad dem göra romdrinkar till maten på den – vilket de gärna gjorde. Drinkarna blev riktigt goda, maten var helt ok men höll kanske inte riktigt samma nivå!

Besöka Rhumerie de Chamarel

Öpppet: Oftast alla dagar 09:30-04:30. Tips är att boka en tid i förväg via deras site som ni hittar här.

En guidad tur med provning av de enklare romsorterna kostar 500 MUR (motsvarande 130 sek). En privat tur där man provar den exklusivaste rommen kostar 1500 Mur (runt 390 sek).

I samma område i Chamarel finns bland annat Seven Colored Earth och öns högsta vattenfall som många passar på att kolla på när man är här. Mer detaljer om dessa sevärdheter i kommande inlägg!

Läs mer om Mauritius

Besöket i Chamarel gjorde jag i samarbete med Mauritius Turistbyrå. Tankar och åsikter som alltid mina egna.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...