Restaurang Petri – god, hållbar och ekologisk 12-rättersmeny

Dela inlägget:

Nu har Restaurang Petri öppnat på Kommendörsgatan på Östermalm. Det är Petter Nilsson, som senast arbetat som konstnärlig ledare på Spritmuseums restaurang, som slår upp denna nya restaurang i lokalerna som restaurang Volt tidigare höll till i.

På Restaurang Petri är ledorden hållbarhet med ekologiska råvaror i fokus och de serveras i form av en fast 12-rättersmeny. Klart spännande, så jag bokade bord här direkt när jag läste om restaurangen för ett par veckor sedan.

I lördags var det äntligen dags för att testa Restaurang Petri ihop med några vänner som också gillar denna typ av restauranger med långa menyer!

Vi startade med en cocktail hemma hos oss innan vi promenerade bord till kommendörsgatan 16. Det lätt att gå förbi om man inte varit här tidigare, lokalen smälter helt in i huset utan några stora skyltar utanför. Väl inne känner man igen sig lite från tidigare besök på Volt, men det är lugnare inrett nu. En beige ton på väggar, udda bord och stolar i trä (bord som ser klart begagnade ut och några stolar jag tycker mig känna igen från Volt). Hållbarhet även i inredningen alltså! Såklart glesare mellan borden än vad som egentligen är tänkt på grund av reglerna om avstånd mellan sällskapen för restaurang.

Restaurang Petri
Restaurang Petri Matsalen

Menyn på Restaurang Petri – Petrichor

Menyn på Restaurang Petri presenterar servitören som Petrichor – ”doften som kommer efter ett sommarregn”. Till menyn tog vi det matchande vinpaketet. Det fanns även en omfattande vinlista, men jag tycker det är klart roligare att köra på de viner som valts ut till respektive rätt.

Menyn på Restaurang Petri - Petrichor

Jag tänkte ta er med genom hela menyn. som startade direkt (utan några bonusrätter eller amuser) med ett stort lövtunt chips på bondböna och ris med hyvlad champinjon. Frasigt och snyggt!

Menyn på Restaurang Petri - Petrichor

Nästa rätt var en liten kastanjetartlettt med lök, rova och rädisa. följt av kabba och kålrabbi i buljong med citronverbena.

Den fjärde rätten baserades på Cocos de paimpol – ”världens bästa böna” enligt servitören. Här serverades den med makrill och persilja. En enkel rätt som tagen från en rustik restaurang på den franska landsbygden och riktigt gott. Till denna rätt fick vi även in en brödservering med surdegsbröd som servitören uppmuntrade oss att suga upp det sista av den goda skyn med som en ”fransk sked”.

Nästa rätt var desto elegantare. En tunn skiva grillad blomkål med rökt cedra, shisho och färska hasselnötter. Riktigt gott i all sin enkelhet.

Menyn på Restaurang Petri - Petrichor

Menyn fortsatte med en gräddig Vildand ”de Fontaines” Carbonara, med små bitar perfekt stekt vindand.

Menyn på Restaurang Petri - Petrichor

Nästa rätt var skotsk hummer och betor med talg och rosor. Läckert sätt att servera hummer och kul mig med rödbetorna.

Menyn på Restaurang Petri - Petrichor

Riktigt höstiga smaker i kantareller ”stekta som kött” med vildandsragu och mangold. Ett bra exempel på det hållbara tänket i köket – det som rensades bort i vildandsrätten lite tidigare kom tillbaka i form av ragu!

Menyn på Restaurang Petri - Petrichor

Menyn gick över i desserter. Den första var en seg straccciatella med kamomill och granité på salta blåbär. En riktigt smakrik, vuxen dessert.

Menyn på Restaurang Petri - Petrichor

Nästa dessert var ”Baba au Plum”, Ett romindränkt bakverk med en vacker kula plomonglass.

Menyn på Restaurang Petri - Petrichor

Finalen: Drop-kaffe och ”slarvig smördeg” – tunna knapriga kakbitar i form av snurror. Till det små fina bitar fruktgele.

Menyn på Restaurang Petri - Petrichor

Vinpaketet på Restaurang Petri

Jag noterade inte alla goda viner som serverades till menyn, men det var en dryckesupplevelse som matchade maten perfekt. Massor av riktigt bra och intressanta viner som passade perfekt till rätterna, de flesta från regioner och vinhus som jag inte hade hört talas om tidigare!

Man kunde även ta in ett halvt vinpaket, som min fru gjorde. då hon tycker det blir för mycket med ett helt vinpaket, Dock var kostnaden marginell, 900;- för ett helt vinpaket – 600:- för halvglas.

Restaurang Petri

Efter denna långa meny var vi både nöjda och mätta. Det senare faktiskt inte att ta för givet, ibland när vi ätit likande menyer, t ex på Restaurang Nisch (dock inte lika många rätter) – var det så små portioner att vi inte var mätta efteråt!

Priset för 12-rättersmenyn på Restaurang Petri är 1300:- Mycket pengar, men klart prisvärt för denna matupplevelse. Just nu när vi inte heller reser som vi brukar har vi klart mer budget till härliga restaurangbesök som dessa på hemmaplan!

Adress: Kommendörsgatan 16. Webb: petrirestaurant.com.

Fler restaurangtips – nya restauranger i Stockholm

Vill du läsa om fler nya restauranger i Stockholm? Kolla då in detta reportage!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...