Restaurang Fat Cat – härligt koncept men svajig leverans

Dela inlägget:

Restaurang Fat Cat öppnade vid Sergels Torg i November i Fjol och beskrivs som ett franskt brasserie med smaker från Japan och Korea. Ett upplägg som jag tyckte verkade spännande, så när jag skulle ut och äta med några vänner bokade jag bord åt oss här. Det började riktigt bra men svajade en hel del på vägen. Så sist i detta reportage har jag sex tips till Fat Cat – fixar man detta skulle det bli en klart bättre upplevelse!

Restaurang Fat Cat

Restaurang Fat Cat ligger på bottenvåningen i den Högtorgsskrapa som är närmast Sergels Torg, i det som tidigare var en boklåda. När man går in finns en bar till vänster, till höger fortsätter man in i en stor, luftig matsal med högt i tak, där det finns ett öppet kök längst in.

Vi fick ett bord mitt i lokalen och beställde in en varsin öl att starta med. En energisk och trevlig hovmästare presenterade menyn för oss och föreslog att vi ska dela på lite olika rätter. Starta med lite sashimi och en biffsallad, sedan ta in deras wagyu-biff som ska vara något riktigt extra och fortsätta med steam buns och ank-pannkakor. Vi tyckte det lät kanon och lät honom bestämma vad vi skulle ta!.

Restaurang Fat Cat

Hovmästarens val på Restaurang Fat Cat

Efter bara några minuter kommer sashimin in – till och med innan vi hinner få in den flaska riesling vi beställt till. Den råa fisken kom in på en vacker tallrik med pilgrimsmusslor, lax, tonfisk och hiramasa. På tallriken även avocado och tunna skivor rosa rättika och ett litet berg av strimlade rotsaker på toppen. Riktigt bra fisk, med goda tillbehör – en perfekt start!

Vi fortsatte med en thailändsk biffsallad som även var riktigt god, med fint ytterst lätthalstrad entrecote på en bädd av marinerade rotsaksstrimlor, toppad med koriander och något oklart friterat (vi fick ingen direkt presentation av denna rätt).

Restaurang Fat Cat

Vinservering som lämnade lite att önska….

Så här långt var vi supernöjda och såg fram mot nästa rätt – den wagu-biff som hovmästaren hade sålt in till oss så bra! Till den bad vi om förslag på en laska lättare Pinot Noir och servitrisen kom in med ett vin som jag fick provsmaka.

Restaurang Fat Cat

Det var riktigt gott, men rätt kraftigt och pepprigt. Kanske inte det optimala till köttet – men jag ville inte krångla så vi tog den flaskan. Servitrisen började hälla upp vinet, men när hon hade en person kvar att servera tog vinet slut. Han hade helt enkelt missbedömt hur mycket vin de stora vinglasen rymde. ”Oj, jag hällde för mycket i era andra glas” var förklaringen.

Vi såg lite undrande på henne och frågade om hon kunde ta in ett glas vin till, men det var ”sista flaskan av detta vin” sa hon och pep iväg. Till slut hällde vi själva vid bordet över lite från våra glas till vår kompis, så alla fick vin. Så märkligt – jag har aldrig förr varit med om detta. Varken att man så brutalt missbedömt hur mycket vin som ska hällas i varje glas – eller att man inte löst det på ett snyggt sätt om man missat.

Wagu på Fat Cat

Dags då för höjdpunkten på middagen – wagu! Det finns fyra olika köttdetaljer på menyn och vi hade beställt de två finaste – Striploin Wagyu Chile A+5 och en Entrecôte Wagyu Japan Kagoshima A+10. Till köttet fick vi in ris, soja – och de strimlade rotsakerna igen (som verkar serveras till i stort sett alla rätter)!

Wagu på Fat Cat

Vi startade med en varsin bit av striploin Wagyu, som var god, men lite tuggig – vi konstaterade att vi själva skulle putsat köttet mer om vi skulle lagat detta hemma. Sedan Entrecôte Wagyu – som var ett extremt mört och smakrikt kött, verkligen som att skära i smör. Men även där var en av de två bitar jag tog inte fri från senor och förstörde lite smakupplevelsen av denna delikatess. Två av oss hade turen att ta två putsade bitar- de var var supernöjda.

Så detta är klart en del av köket som har förbättringspotential. Men även serveringspersonalen – för de frågade vad vi tyckte om köttet och vi svarade ärligt på frågan. Men det hände inget efter det förutom att vi såg att servitören gick bort till köket, pratade med kockarna och de kollade alla åt vårt håll. Men vi fick ingen återkoppling, inte något annat bättre kött – och såg sedan att vi betalade fullt pris på notan (325:- för striploin +5, 535:- för Entrecôte Wagyu +10).

LIte besvikna, men vi såg fram mot följande två rätter att dela på – steam buns och sedan anka. Lite förvånande var det dock att dessa två rätter kom in samtidigt. Med massa små bunkar som inte riktigt fick plats på bordet och där andra rätten hann bli kall medan vi åt den första.

Varför man inte tog i dessa rätter en i taget när man visste vi skulle dela på allt är så märkligt.

Hur var smakerna då? Steam bun var supergod, med crispy pork, glaced tofu och massa andra härliga tillbehör. Ankan inte lika lyckad med en sladdrig pannkaka – kall när vi kom fram till denna rätt.

Sammantaget om Restaurang Fat Cat

Härlig lokal, en engagerad hovmästare och mat som på pappret lät god. Men, en lite för svajig leverans för att vi skulle vara helt nöjda med beslutet att gå hit – både vad gäller vissa av rätterna – och servicen där en fadäs som med vinet inte borde kunna ske på en krog med dessa ambitioner – och denna prisnivå. Där vår nota för fyra gick på 4500:-, med en varsin öl och 2 flaskor vin.

Tips i all välmening till Restaurang Fat Cat

 1. Servera alltid vinet innan maten kommer in
 2. Öva på hur mycket vin som får plats i de olika storlekarna på glas. Det är bättre att hälla upp för lite till alla runt bordet och sedan fylla på duttvis än att hälla upp för mycket så det det inte räcker till alla.
 3. Putsa wagu-köttet extra noga
 4. Fråga hur maten smakar innan gästerna ätit upp respektive rätt – så ni har chans att rätta til eventuella saker som inte gästen är nöjd med.
 5. Fundera på om det finns andra tillbehör än strimlade rotsaker som kan användas i vissa rätter för variation
 6. Om en gäst inte är helt nöjd när de ätit klart – försök hitta ett sätt att göra denne nöjd innan de lämnar bordet.

Ni hittar deras webbsida här.

¨

2 kommentarer

 1. Jag för en ojämn kamp mot krogarna ang att servera rätt dryck till maten. Hur många gånger har inte förrätten kommit in när jag precis har fått min Negroni, Campari eller annan drink. Trots att jag har beställt ett vin till maten. Nä jag vill inte ha Campari till Toast Skagen…..vem vill det? Jag vill ha min goda riesling till som jag har beställt…..och nä jag vill inte sitta och vänta på rödvinet till rådjuret. För jag gillar mat och vin i kombination inte dricka vinet efteråt. Å nej jag vill inte heller behöva lyfta upp förrättstallriken för att de kommer in med varmrätterna. Vilket har hänt på bättre ställen

  Numera beställer jag mat och dryck ca en kvart efter jag fått in min drink alternativt att jag förekommer ev misstag och säger till hur jag vill ha det. Med risk att det blir tråkig stämning. Ofta sitter man ju på tid och då är det svårt att hinna med. I själva verket borde inte krogarna som har 2 timmars sittningar fråga om drink innan maten.

  hmmmm du fick igång mig här……..

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...