Bordeauxprovning med winefinder

Dela inlägget:

Jag älskar vinprovningar och det blir en extra dimension när det finns representanter från vinhusen på plats. Så veckans stora bordeauxprovning med Winefinder var ett event helt i min smak! 

I Sollidens Matsal, högst uppe på Alberget där man även hittar Skansen ägde detta event rum. På plats fanns massor av små bord som alla hade en sak gemensamt – det fanns bara Bordeauxviner i flaskorna på borden – och bakom dem stod en representant från respektive vingård. Och så massa vinintresserade gäster såklart!

Bordeauxprovning med winefinder
Bordeauxprovning med winefinder

Vid entrén tog jag två vinglas och en plastkopp  att spotta i. (Jag har märkt att jag faktiskt får ut lika mycket av denna typ av provningar även om jag inte sväljer allt vin). Sedan gav jag mig ut bland vinmakarna.

Bordeauxprovning med winefinder

De flesta vinmakare hade med sig två olika årgångar. En från 2016 eller 2017 – och en från 2021 som var nästan klar – som jämförelse. Det fanns viner från hela Bordeaux – från små vingårdar med bara några tusen hektar – till stora vingårdar med över 100.000 hektar. 

Bordeauxprovning med winefinder

Tidigare på denna typ av provningar har jag försökt att testa så många viner som möjligt. Nu gjorde jag istället ett urval och stannade kvar lite längre vid de borden jag valde ut för att prata lite mer med vinmakarna. Får höra mer om deras produktion, vilka druvor de använder – och varför. Hur jorden påverkar druvorna och hur de lagras. Alltid plockar man upp något nytt! 

Bara premiumviner

Winefinders idé är att sälja kvalitetsviner som man inte hittar någon annanstans. Och Bordeaux är en av de mest prestigefulla vinregionerna i Frankrike – så de var riktigt exklusiva viner man kunde prova här – så långt från ett billigt lådvin man kan komma!

Bland höjdpunkterna denna gång var – Beauregard från Pomerol – en småskalig helt ekologisk vingård.  Giscours från Margaux och Cos d’Estournel från Saint Estephe. Otroligt goda viner!

Vill ni köpa riktigt bra viner är det verkligen ett tips att hålla utkik efter nästa stora vinprovning med Winefinder. Man köper de flesta av dessa viner i lådor om 6 flaskor – så det är ju en klar fördel att kunna prova dem innan!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...