Missat anslutningsflyg – detta gäller om planet är försenat så du missar nästa flyg

Dela inlägget:

Missat anslutningsflyg? Då är detta reportage exakt vad du behöver läsa! När vi flög hem från Sydafrika var planet försenat, så vi missade vårt anslutningsflyg i Zurich. Jag misstänkte att det skulle ske redan innan vi gick på det redan försenade planet i Kapstaden och gjorde en del research redan då, så visste hur allt funkade och jag kunde slappna av när vi väl kom fram till Zurich vid 21-tiden på kvällen.

Kolla in här vad som gäller om planet är försenat så ni missat anslutningsflyget!

Missat anslutningsflyg – så här funkar det!

Om man missat sitt anslutningsflyg och har köpt en biljett för hela resan är flygbolaget skyldiga att fixa nya biljetter på nästa lediga flyg helt utan kostnad. (Om man däremot köpt två separata biljetter har man ingen trygghet om ett flyg skulle bli försenat). Är det nästa flyget först nästa dag är flygbolaget även skyldiga att fixa hotell och middag.

Vi fick ett SMS från Swiss redan när vi landade försenade från Kapstaden med information om det nya flyget dagen efter. Dock hade det varit snyggt om det i samma SMS funnits med den övriga informationen vi behövde – var vi skulle ta vägen fram till flyget dagen efter.

Gratis hotell och middag vid missat anslutningsflyg

När vi gått av planet fick vi fortsätta till ”transfer desk”, där vi efter lite köande helt utan problem fick vouchers till ett hotell som låg i flygplatsen, en kvarts promenad bort. ”Hur många rum behöver ni” frågade kvinnan som hjälpte oss och vi bad om ett dubbelrum till mig och min fru och ett varsitt rum även till barnen. Inga problem. Dessutom fick vi vouchers på 20 euro för mat. (Man har rätt till upp till 50 Euro per person för mat – men dessa pengar behöver man då lägga ut och kräva tillbaka senare av flygbolaget).

Vi gick genom en helt öde flygplats till hotellet som visade sig vara ett nytt Hyatt-hotell, som var riktigt fint. Stora rum – även egna dubbelrum till barnen som aldrig bott så stort på hotell tidigare!

Missat anslutningsflyg - detta gäller om planet är försenat så du missar nästa flyg

Köket var stängt när vi kom, men det fanns micromat vi köpte för våra vouchers som var helt ok – klart godare än någon flygplansmat jag ätit.

Vad händer med incheckat bagage om man missar anslutningsflyget?

Vi fick inte med oss det incheckade bagaget – det får man inte ut normalt om man missar anslutningsflyget. Jag hade bland annat hade min necessär i det incheckade babaget, men fick ett litet kit på hotellet med tandborste och tandkräm. Tips är att tänka på att det incheckade bagaget mycket väl kan försvinna eller på detta sätt inte vara tillgängligt – så packa alltid det nödvändigaste i handbagaget.

Vad händer med incheckat bagage om man missar anslutningsflyget?

Dagen efter åt vi en god hotellfrukost och promenerade till vår gate för att ta flyget hem. Som denna gång gick i tid!

Ersättning vid missat anslutningsflyg

Då förseningen för oss blev över 12 timmar misstänkte jag att vi var berättigade till maximal ersättning för denna försening. Skulle ju sitta fint då flygbiljetterna var så himla dyra. Jag skickade in en begäran till Swiss om ersättning så snart jag kom hem – och lyckades till slut få full ersättning – 600 euro per person. Men det var inte helt enkelt. Jag återkommer till detta i ett eget reportage!

Rätt glada denna gång att flyget var försenat!

Just denna gång var det rätt skönt att flyget var sent så vi kunde sova en natt på hotell istället för att komma fram till Arlanda efter midnatt och då köra hem efter 15 timmars resande. Just på hemresan hade vi heller ingen brådska hem. Det är ju ofta klart värre att bli försenad på resan till sin semesterdestination, där man har begränsad tid och ofta redan betalat för boende och kanske aktiviteter.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...

Säsongsmeny på Restaurang Leijontornet

Restaurang Leijontornet i Gamla Stan har fått många bra recensioner den senaste tiden och som en följd snabbt...

Staycation med Julbord på Grand Hotel Saltsjöbaden

I fredags tog jag med min fru på en Staycation med Julbord på Grand Hotel Saltsjöbaden. Detta är...