fbpx
Matochresebloggen
försenat flyg enligt EU-lagen 261/2004
Försenat flyg Okategoriserad

Ersättning för försenat flyg enligt EU-lagen 261/2004

Har ditt flyg blivit försenat eller inställt har du rätt till ersättning enligt EU-lagen 261/2004. Men, det är bra att redan innan man ger sig av på nästa resa läsa på lite om vad som gäller, så man sparar alla kvitton och övrig dokumentation som krävs – i vissa fall kan man t ex äta en god middag på flygbolagets bekostnad plus att man även kan få ersättning på flera tusen kronor per person.

Ersättning för försenat flyg enligt EU-lagen 261/2004

EU-lagen 261/2004 är tydlig med hur mycket man får i kompensation om flyget är minst tre timmar försenat försenat, inställt eller överbokat:

  • 250 euro per person för alla flygningar inom EU på högst 1.500 kilometer.
  • 400 euro per person på alla flygningar inom EU som är längre än 1 500 kilometer och på övriga flygningar som är mellan 1 500 och 3 500 kilometer långa.
  • 600 euro per person för alla övriga flygningar som omfattas av EU:s regler.
försenat flyg enligt EU-lagen 261/2004

Ta hjälp mer att kräva in ersättningen

Har du råkat ut för ett försenat, inställt eller överbokat flyg finns det bolag som Flighright som hjälper dig att få den ersättning du har rätt till enligt gällande EU-regler. Det enda du behöver göra är att gå in på deras site, skriva in detaljerna om ditt flyg så får du ett svar direkt om du har rätt till ersättning. Och om du vill kan du skicka in kraven mot flygbolaget till Flightright så tar de över processen, fixar med allt administrativt och sedan skickar dit ersättningen minus sin provision. Perfekt för dig som hatar att lägga tid på sånt själv eller inte vet hur man gör.

försenat flyg enligt EU-lagen 261/2004

Glöm inte att äta gott på flygbolagets bekostnad

Oavsett hur du kommer att begära ersättning är det bra att veta att om flyget ör försenat minst tre timmar har du rätt till mat och dryck upp till 500;. per person. Dock ingen alkohol! Glöm inte att spara alla kvitton!

Obs! Ingen ersättning vid extraordinära händelser

Vid ”extraordinära händelser” som flygbolaget inte kunnat påverka så utgår ingen ersättning, så kolla upp detta innan ni gör egna utlägg. Exempel på en sådan händelse är en naturkatastrof som vulkanens Eyjafjallajökulls utbrott 2010 som gjorde att flyg över hela Europa stod helt stilla. Det kan även vara t ex kraftig blåst som gör att planet inte kan lyfta eller strejkande kabinpersonal.

Loungeaccess redan vid 1 timmes försening!

Har du ett Revolutkort Metal kan du redan efter en timmes försening få gratis access till en lounge helt utan kostnad. Läs mer om hur det funkar här.

Du kanske också är intresserad av...

1 Comment

  • Reply
    Missat anslutningsflyg - detta gäller om planet är försenat
    23 maj, 2023 at 12:52

    […] förseningen för oss blev över 12 timmar misstänkte jag att vi var berättigade till maximal ersättning för denna försening. Skulle ju sitta fint då flygbiljetterna var så himla dyra. Jag skickade in en begäran till Swiss […]

Lämna gärna en kommentar