Med Turkish Air till Istanbul i Economy class

Dela inlägget:

Jag kom nyss hem från en fantastisk matresa till Istanbul och flyget dit gick med Turkish Airways, som flyger direkt flera gånger per dag mellan Arlanda och Istanbul. Hur var det att flyga med Turkish Airways och vad ska man tänka på vad gäller Pass till Turkiet? Häng med!

Arlanda Express till Arlanda

Jag promenerade som vanligt från vår lägenhet ner till Centralstationen, där jag tog Arlanda Express ut till Arlanda. Visste ni att man kan ta bakvägen till Arlanda Express från Kungsgatan och via en hiss komma direkt ner på perrongen? Så smidigt!

Kaoset med köer på Arlanda är nu löst, så säkerhetskontrollen gick på bara 20 minuter. Efter det hann jag ha ett onlinemöte på Arlanda innan det var dags att boarda.

Turkish Air till Istanbul

Turkish Air i Economy class

Flygplanet till Istanbul var en Airbus 321 Neo med 6 säten på varje rad – 3 på varje sida av gången. Ett av de nyare planen i Turkish Airs flotta. Jag hade checkat in dagen innan och utan kostnad bokat en fönsterplats. Är det något man ska prioritera är det att boka en plats i förväg med denna utsikt!

Sätena är bekväma och klädda med läderliknande tyg. Ganska tätt mellan sätena – som alltid i economy. När jag satt mig vid min fönsterplats hade jag en väldigt bredaxlad man bredvid mig och kände att detta kommer bli trångt. Men planet var inte fullbokat så han fick en annan plats innan avgång. Så det blev istället extra rymligt med mellanplatsen helt tom – ibland har man tur!

Turkish Air till Istanbul

I stolsryggen finns en touchskärm med underhållning – nya filmer, musik, spel. Små lurar ingår och låg på sätet, men jag använder alltid mina egna brusreducerande hörlurar. Det finns även USB-uttag för att ladda egna prylar och även möjlighet att spegla sin egen mobil på skärmen om man vill kolla på något man laddat ner innan resan.

Turkish Air till Istanbul

Massor av nya filmer – men det görs ju knappt någon reklam för filmer längre, så många hade jag inte hört talas om. Jag såg då att de lagt till ett snittbetyg vid varje titel – vilket underlättade valet. Jag fastnade för Bad times at the El Royale som inte var så ny – men riktigt bra – klart tips om ni gillar lite mörkare filmer!

Wi-fi på Airbus-321 Neo

Det finns wi-fi ombord på dessa nya Airbus-321 Neo – 10 MB ingår gratis om man är medlem i Turkish Airways lojalitetsprogram Miles & Smiles – så tips är att ni blir det innan resan. Wi-fi:t funkade skapligt, för att kolla några mail och svara på sms. När det tog slut köpte jag 20 mb till för 2.99 USD – även det funkade smidigt.

Men internet gick ner ofta så det är mest för enkla saker som mail och meddelande detta internet funkar – inga videosamtal eller streamade tjänster. Men bra priser och smidigt att man kan jobba ombord om man vill.

På vägen tillbaka flög vi med en äldre modell av flygplan – där fanns inte wi-fi alls. Så wi-fi ombord är inget man kan räkna med ännu.

Mat och dryck i Turkish Airlines economy 

På flighten med Turkish Air till Istanbul som är drygt fyra timmar, serverades vi lunch på resan dit, som avgick 11.50. Denna dag fick jag välja på ”pasta eller kyckling” där jag tog det senare. En helt ok servering kyckling med potatismos. Två små skålar, i den ena tsatsiki. I den anda en chokladmousse som smakade exakt som den typ av pulver-chokladmousse vi gjorde hemma när jag var barn. Nostalgiskt! Även portionsbröd ingår – och fria drycker, som en liten flaska rött och bubbelvatten. 

Mat och dryck i Turkish Airlines economy 
Mat och dryck i Turkish Airlines economy 

Samtidigt som de dukade av bjöd de även på kaffe. En klart godkänd flygplansmåltid! 

Frukost på vägen tillbaka

Flyget tillbaka var en Airbus 321-200. Där fanns som sagt inget Inget wi-fi ombord denna och det var även en lite mindre tv-skärm. Detta var ett tidigt morgonflyg där vi serverades en frukost som var riktigt bra. Äggröra, stekta champinjoner, lite grönsaker och oliver, någon form av söt gröt och bröd. Juice och kaffe.

Mat och dryck i Turkish Airlines economy 

Pass till Turkiet – giltighet på minst 150 dagar krävs

Det krävs pass för att resa till Turkiet. Passet måste dessutom ha en giltighet på minst 150 dagar vid inresan i Turkiet. Det krävs dock inget visum för Svenska medborgare.

Passkontroll vid hemresa från Turkiet

Turkiet är inte med i Schengenavtalet som ger fri rörlighet inom EU, så man landat i Sverige igen väntar en lång kö till Passkontroll (på samma sätt som när man kommer hem från USA eller Dubai). Så kan man få en plats långt fram i planet och komma av bland de första lönar det sig lite extra då dessa passkontroller tenderar att ta lite tid.

Passkontroll vid hemresa från Turkiet

Sammantaget om flyget med Turkish Air till Istanbul i Economy class

Det skiljde ju en del på dit.- och hemresa med ett nytt och ett äldre plan. Men underhållningen var det samma och maten godkänd i bägge riktningarna. Då flighten bara är fyra timmar funkar Economy bra – samtidigt är det rätt billigt att uppgradera till Business Class tätt inpå avresa – så nästa gång kanske jag testar det!

3 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...