Mat ni måste testa i Istanbul – 12 tips!

Dela inlägget:

Istanbul är en underbar matstad med allt från enkel streetfood upp till riktig fine-dining med en- och tvåstjärniga Michelinkrogar. Har man råd är det kul att unna sig en riktigt bra restaurang någon kväll – men annars är den vanliga, enkla maten fantastiskt god – fullt tillräcklig för att vara både mätt och nöjd en weekend i Istanbul.

Här kommer 12 förslag på billig, riktig god mat, bakverk och dryck ni hittar på Istanbuls gator som jag kan rekommendera att ni testar – från kebab och pizza till meze, linssoppa och baklava.

Staden är så härlig att promenera runt i – så mellan stopp på olika restauranger finns massor att se. Och det kan behövas promenader efter många av dessa måltider – de är laddade med energi och kalorier!

#1. Färskpressad granatäpplejuice

I Sverige är granatäpple en delikatess som ofta används för att toppa sallader – i Turkiet odlas massor av granatäpple och på flera ställen finns små enkla stånd som säljer färskpressad grantäpplejuice – ofta blandad med färskpressad grape- och apelsinjuice. Så gott, friskt och uppiggande – med massor av vitaminer!

#2. Kebab.

Kebab är utan tvekan den vanligaste snabbmaten i Istanbul och finns i flera varianter. Beroende på vilken typ av kött det är och om den grillas lodrätt eller på sidan har den olika namn.

Jag testade två olika, en på lamm som serverades med ett tunt pitabröd, en het tomatröra, gurka och tomat. Riktigt god med bred smakbild från alla kryddor.

Kebab #2.1

Den andra typ av kebab vi provade var en klassisk döner kebab, som dock serverades på ett lerfat, med små bitar av stekt bröd i botten, en tomatsås över köttet, kolgrillad tomat och chili, öst med en buljong på köttsky och brynt smör samt en klick tjock youhurt. Denna kebab var om möjligt ännu godare – men otroligt mättande. Så lagom att ta in en och dela på!

#3. Grillade kastanjer

Grillade kastanjer är en vattendelare – vissa älskar den lite torra, mustiga smaken medan andra inte alls gillar den. Jag tycker det är kul att smaka en kastanj när de finns på hösten – sedan räcker det! Det säljs på många ställen på gatorna i istanbul.

#4. Meze

Turkiska mezes är verkligen svårslaget. Nyfriterad falafel, kryddigt ris, vinbladsdolmar, heta röror, friska sallader. En sån explosion av smaker, textur och färger. Vi tog in alla som fanns och delade på – så himla gott!

#5. Linssoppa

Är det något som är typiskt turkiskt så är det linssoppa. Billigt, mättande, nyttigt och riktigt gott! Många äter soppa både till lunch och middag – och det är även något man äter ”dagen efter” om man är lite seg efter för mycket raki!

Denna linssoppa som jag toppade med chili var i sin enkelhet något av det godaste jag åt i Istanbul.

#6. Pizza

Pizza är vanlig mat i Istanbul men den ser inte ut som i Sverige. Mest populär är en typ av pizza med ett tunt lager köttfärs som man vid bordet toppar med färsk persilja och pressad citron innan man viker den på mitten och äter som en smörgås!

Det finns även ”vanlig” pizza, men ofta i oval form – eller enkla pizzor med bara ost. Många pizzerior saknar alkoholtillstånd – här dricker man istället läsk eller en tunn yoghurt som var riktigt god och läskande!

#7. Fisk i bröd

Nere vid bron som leder över till den Asiatiska delen av Istanbul finns båtar förtöjda som serverar grillad fisk i bröd, med sallad och lök. Till det picklade grönsaker. En populär snabblunch!

#8 Pickles

Turkarna älskar picklade grönsaker – det gör jag med! Så jag testade något som många turkar gör – köper en mugg att ta med som innehåller picklade cornichoner, pepperoni och morötter – fylld med en rosa lag. Lagen dricker man mellan tuggorna av de picklade grönsakerna.

#9. Turkish Delight

Turkish Delight – ett måste att testa i Istanbul. Söta, små kuber av smet på stärkelse och socker, som får härlig krunch av exempelvis pistagenötter och sedan pudrade med florsocker. Så mastiga att det räcker med en för att bli nöjd!

Stadens mest anrika butik för Turkish Delight är Ali Muhiddin Hacı Bekir – som legat på samma adress sedan 1777. Att gå in i denna lilla butik är verkligen som att svepas tillbaka i tiden – på ett bra sätt!

#10. Hantverksläsk på Sevda Gazozcsu

Sugen på att friska upp dig med en kall dryck? Sevda Gazozcsu är en liten butik som specialiserat sig på hantverksläsk och gör även egen läsk i butiken. Hundratals olika smaker .- jag testade en lokal cola som var riktigt god – inte lika söt som vanlig coca-cola!

#11. Frukost på Galata Simitcisi

Har du hotell utan frukost? Eller vill ta en eftermiddagsfika på ett av Istanbuls mest kända kringelbagerier? Styr då stegen mot Galata Simitcisi. Här bakar man bland annat kringlor med sesamfrön – över tusen varje dag. Dessutom bullar, pizzor och man kan även beställa in pålägg till sina bröd. Vad man dricker till? Turkiskt te såklart!

#12. Baklava på Karaköy Gulluoglu

Baklavas är små söta munsbitar som det ligger ett stort arbete bakom. I den mest klassiska formen läggs 40 lövtunna lager deg på varandra, med ett lager krossade pistachnötter i mitten. Sedan skärs de i bitar, öses med smör och gräddas innan man öser igen med sockerlag! Packad med energi – och både söta, sega och frasiga. Kanske det optimalt söta bakverket- och en an Turkiets mest kända. Närmast i bilden nedan finns den klassiska, men på Karaköy Gulluoglu som är stadens äldsta och mest renommerade bageri finns de i flera varianter. Vi tog in ett gäng olika att dela på – förutom den klassiska var den med choklad otroligt läcker.

Dessa serveras med hårt vispad grädde och finkrossad pistach – som man doppar sin baklava i för den optimala smakupplevelsen!

Så mycket gott att smaka – jag längtar redan tillbaka och prova mer. för på en weekend hinner man ju bara skrapa på ytan – även om man delar på rätterna för att kunna prova så många ställen som möjligt utan att bli proppmätt!

Läs mer om Istanbul

Flyget till Istanbul med Turkish Air

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...