Matresa till Istanbul – äntligen på väg igen till Turiket!

Dela inlägget:

Idag åker jag till Istanbul – på en pressresa med ”foodie”-tema som jag sett fram emot så mycket! Jag och min fru var i Istanbul för flera år sedan och älskade staden – jag har längtat så efter att åka tillbaka! Mina tips från den tiden är nog heller inte så aktuella längre – så det ska bli kul att se vilka restauranger som är de mest spännande nu och vad de serverar!

Stjärnkrogar i Istanbul

Sedan jag var där senast har det öppnat så många nya restauranger i Istanbul och Guide Michelin tog nyligen med Turkiet i sin guide. Det finns idag 4 restauranger med 1 stjärna – 1 med två stjärnor i Istanbul. Dessutom 10 med utmärkelsen Bib Gourmand och över 30 med omnämnanden. Förutom fine-dining är turkisk street-food något som jag verkligen är sugen på att testa mer av!

Resa till Istanbul nu?

I söndags utsattes Istanbul för ett terroristattentat och en bomb smälldes av mitt i centrala Istanbul på en av de mest besökta shoppinggatorna. Det är inte första gången Istanbul utsätts för terrorattentat – under åren 2015-2017 var det flera terrordåd som utfördes.

Men ska man låta ett enskilt terrordåd – stoppa planer på att resa till Istanbul? Nej, inte för mig. Här gäller det att koppla på logiken och inte agera helt på magkänslan. För saken är att det sällan är mer säkert i en stad än just efter att något som detta hänt. Jag skrev om detta vid terrordådet i Belgien 2016 och fick då denna kommentar på Facebook av en person som var militär:

Reser gärna, brukar vara som säkrast efter en attack. Anledning är säkerheten är mycket högre dom första 1-2:a månaderna efter med mer polis, militär, press och befolkningen. Sen finns det risk att det blir mera slapphänt av många olika orsaker. Det är då hotbilden kommer in igen. Men risken finnes alltid, vart man än är. Man ska vara extra uppmärksam om man rör sig bland mycket folk. Själv bär man ex alltid med sig ett litet first aid kitt med sig för rese behov. Men man har ett lite annat tänk sen man gjorde utlandstjänst i försvarsmakten

Målet för terrorister är ofta att skapa rädsla och oro – och det vill vi såklart inte att de ska lyckas med. Så det bästa sättet att motverka terroristernas mörka syften är att fortsätta resa och inte låta enskilda dårars agerande sätta agendan för vad vi vill göra!

UD avråder inte från resor till Istanbul

UD avråder inte heller från resor till Istanbul men skriver följande med anledning av dådet:

”Med anledning av risken för terroristattentat rekommenderas besökare i Istanbul att iaktta särskild försiktighet vid de stora turistattraktionerna, inklusive turiststråket Istiklal Caddesi, och stadsdelarna i Taksim-torgets närhet. Likaså uppmanas till extra uppmärksamhet i samband med resor med allmänna transportmedel, inklusive med tunnelbanan, och på andra offentliga platser.”

Mot Istanbul – häng med på Instastory!

Så nu är jag på väg till Istanbul. Följ gärna med på Instagram story där jag kommer vara lite extra aktiv. Sedan kommer såklart reportage här på bloggen!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Bästa glöggen 2023 – vi testar 5 olika

Vilken är den bästa glöggen 2023? När man bjuder in till adventsfika vill man såklart bjuda på en...

Winter Margarita – Fredagsdrinken är en vintervariant av denna sommarklassiker

Gillar du drinken Margarita kommer du älska en Winter Margarita. Samma goda smaker av sött, salt och surt...

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...