Hur bakar man baklava? Jag besöker Istanbuls främsta baklavabageri!

Dela inlägget:

Hur bakar man baklava på det klassiska sättet i Turkiet? Det år klart mer komplicerat än man kan tro – men så gott det blir! När jag var i Istanbul fick jag möjlighet att komma in i köket på ett av Istanbuls främsta baklavabagerier – Karaköy Gulluoglu. Häng med!

Hur bakar man baklava? Jag besöker Istanbuls främsta baklavabageri!

Karaköy Gulluoglu är ansett att vara ett av Istanbuls främsta baklavabagerier och här bakar ett stort gäng alla typer av baklavas man kan tänka sig. Jag fick komma in och kika – och prova vissa moment – innan det var dags att smaka på dessa delikata bakverk. Och processen var inte helt enkel – det tar 7 år att lära sig detta yrke till perfektion. Så här bakar man baklavas på Karaköy Gulluoglu.

Hur bakar man baklava

#1. Kavla ut degen – lövtunnt.

Degen görs av ren vetestärkelse och vatten. Man startar med att kavla ut degen i en maskin så den blir någon millimeter tunn. Sedan startar arbete med att kavla ut denna deg så den blir ultratunn. Man gör det på stora bakbord, där degen rullas upp på stora kavlar, med puder av vetestärkelse emellan så de inte klibbar ihop. Detta görs varv efter varv tills degen är så tunn att man kan se rakt igenom den.

Hur bakar man baklava

#2. Bygg 40 lager med pistachenötter i mitten

Nästa steg är att lägga lager på lager av denna tunna deg – med ett tjockt lager krossade pistachenötter i mitten. Sedan skärs degen i lagom stora bitar och öses med smör som får rinna ner i skårorna. Sedan bakas den i 45 minuter och direkt när den tas ut ur ugnen öser man hela plåten med kokade sockerlag med lime, som sedan får gå in i kakorna medan de svalnar.

Baklavas med dipp

När vi bakat klart var det dags att smaka på färdiga baklavas – klart fler än jag orkade smaka. På Karakoy Gulluoglu har man över tio olika varianter på baklavas – och här serveras de med vispad grädde man doppar sin baklava i innan man doppar i fint krossad pistache. Ett riktigt maxat bakverk som man står sig på länge!

Läs mer om Istanbul

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Bangers – korvkiosk i lyxförpackning

Bangers är en korvkiosk som har tagit konceptet av kanske den mest klassiska svenska snabbmaten och uppgraderat både maten och upplevelsen. Istället för att...

Mälardrottningen 100 år! 

Hur funkar det att ge blod?

Cucumber Basil Martini

Läs mer

Bangers – korvkiosk i lyxförpackning

Bangers är en korvkiosk som har tagit konceptet av kanske den mest klassiska svenska snabbmaten och uppgraderat både...

Vad är Coravin? Ett verktyg för att bevara och servera vin

Vad är Coravin? Jo, det är ett verktyg för att bevara och servera vin, där vin kan hällas...

Mälardrottningen 100 år! 

Mälardrottningen är ett anrikt fartyg som idag ligger förankrat vid Riddarholmen i centrala Stockholm och fungerar som både...

Frozen Negroni – recept på en Negroni 2.0

Frozen Negroni - den optimala utvecklingen av en av de godaste drinkar som finns. Denna är friskare och...