Hur bakar man baklava? Jag besöker Istanbuls främsta baklavabageri!

Dela inlägget:

Hur bakar man baklava på det klassiska sättet i Turkiet? Det år klart mer komplicerat än man kan tro – men så gott det blir! När jag var i Istanbul fick jag möjlighet att komma in i köket på ett av Istanbuls främsta baklavabagerier – Karaköy Gulluoglu. Häng med!

Hur bakar man baklava? Jag besöker Istanbuls främsta baklavabageri!

Karaköy Gulluoglu är ansett att vara ett av Istanbuls främsta baklavabagerier och här bakar ett stort gäng alla typer av baklavas man kan tänka sig. Jag fick komma in och kika – och prova vissa moment – innan det var dags att smaka på dessa delikata bakverk. Och processen var inte helt enkel – det tar 7 år att lära sig detta yrke till perfektion. Så här bakar man baklavas på Karaköy Gulluoglu.

Hur bakar man baklava

#1. Kavla ut degen – lövtunnt.

Degen görs av ren vetestärkelse och vatten. Man startar med att kavla ut degen i en maskin så den blir någon millimeter tunn. Sedan startar arbete med att kavla ut denna deg så den blir ultratunn. Man gör det på stora bakbord, där degen rullas upp på stora kavlar, med puder av vetestärkelse emellan så de inte klibbar ihop. Detta görs varv efter varv tills degen är så tunn att man kan se rakt igenom den.

Hur bakar man baklava

#2. Bygg 40 lager med pistachenötter i mitten

Nästa steg är att lägga lager på lager av denna tunna deg – med ett tjockt lager krossade pistachenötter i mitten. Sedan skärs degen i lagom stora bitar och öses med smör som får rinna ner i skårorna. Sedan bakas den i 45 minuter och direkt när den tas ut ur ugnen öser man hela plåten med kokade sockerlag med lime, som sedan får gå in i kakorna medan de svalnar.

Baklavas med dipp

När vi bakat klart var det dags att smaka på färdiga baklavas – klart fler än jag orkade smaka. På Karakoy Gulluoglu har man över tio olika varianter på baklavas – och här serveras de med vispad grädde man doppar sin baklava i innan man doppar i fint krossad pistache. Ett riktigt maxat bakverk som man står sig på länge!

Läs mer om Istanbul

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...

Säsongsmeny på Restaurang Leijontornet

Restaurang Leijontornet i Gamla Stan har fått många bra recensioner den senaste tiden och som en följd snabbt...

Staycation med Julbord på Grand Hotel Saltsjöbaden

I fredags tog jag med min fru på en Staycation med Julbord på Grand Hotel Saltsjöbaden. Detta är...