fbpx
Matochresebloggen
Lyxig trerättersmiddag
Mat Vin

Lyxig trerättersmiddag som kan förberedas och grymma viner!

I lördags hade vi bjudit hem ett gäng goda vänner på middag – utan barn. Perfekt tillfälle att dra på lite extra med lite mer fokus än vanligt på mat och dryck.

Jag satsade på mat som kan förberedas så långt det var möjligt och så bra matchande viner. Min fru tog lead på desserten som blev en fantastisk final!

Lyxig trerättersmiddag – start med champagne

Champagne och chips med löjrom

Att starta en middag med ett glas väl kyld champagne är ett enkelt sätt att få en lyxig känsla. Vi valde Pommery Apanage Blanc de Blancs. En ny champagne som kom i somras som är fantastiskt god.

Lyxig trerättersmiddag

Till champagnen ställde vi fram chips, löjrom, creme fraiche blandat med gräddfil samt dill. Så gästerna själva kunde serveras sig lite extra lyxiga chips. Smaken väldigt likt hassebacksförrätten på Hantverket, men så enkel att fixa och roligare än bara chips.

Champagne och chips med löjrom

Champagne och chips med löjrom

Efter lite mingel och champagne som gick åt i en rasande fart var det dags för middag. Jag hade preppat det mesta i förväg.

Råbiff med friterade lökringar och hemgjord majonnäs

Råbiff är bland det godaste jag vet och för att få köttet riktigt nymalt satt jag sonen på uppdraget att mala innanlåret till fin färs någon timme innan gästerna kom. Jag vevade ihop en majonäs och förberedde friterade lökringar så långt jag kunde så det bara var själva friteringen som återstod när det var dags att äta förrätt.

Lyxig trerättersmiddagLyxig trerättersmiddagLyxig trerättersmiddag

Till råbiffen en pinot noir som var en riktig fullträff – RUA Pinot Noir från Central Otago. Så gott och passade perfekt till råbiffen. Flera gäster messade mig efteråt och ville veta vilket vin detta var!

Lyxig trerättersmiddag

Lilla Egos röding med spetskål, kålrabbi och forellrom

Råbiffen var skapligt enkel att förbereda, varmrätten däremot klart fler moment. Från Lilla Egos kokbok hade jag valt ut ett recept med röding, spetskål och forellrom. Med små kålrabbiblomor, vattenkrasse och alger. Både vitvinsås och dillolja.

Ja, det var många moment, men i stort sett allt kunde förberedas så när gästerna var här var det bara att värma på allt, baka av fisken i ugnen, lägga upp och servera. Till det ett sauvignon blanc som passade perfekt – Lancewood Sauvignon Blanc. Så himla gott!

Lyxig trerättersmiddagLyxig trerättersmiddag

Chokladtryffeltårta med salt kolasås

Min fru stod för desserten och det var en riktig fullträff, en maffig chokladtryffeltårta med salt kolasås och kanderad mandel. En perfekt avslutning på midddagen, som dock fortsatte några timmar till…

Lyxig trerättersmiddag

Middag utan barn

Så stor skillnad på denna middag och många andra middagar de senaste 10 åren där vi ofta haft färre antal gäster som istället haft med sig sina barn. Nu kunde vi prata oavbrutet vilket är fantastiskt. Dessutom behöver inte gästerna åka hemåt när det är läggdags för barnen så det blir blir klart högre stämning. Och jag som gillar att laga mat fick en extra bra anledning att lägga hela lördagen på prepp!

Vi kommer såklart fortsätta bjuda hem våra vänner där barnen få vara med, men detta var så kul att vi redan är sugna på att boka in en ny vuxenmiddag!

Du kanske också är intresserad av...

3 Comments

 • Reply
  anita
  28 november, 2018 at 12:29

  Bra tips att “lyxa” till chipsen så där! Efterrätten verkade ju bara helt ljuvlig! Kul att se att du lagar mat också och inte bara äter ute på spännande restauranger!

  • Reply
   christianmuda
   28 november, 2018 at 14:07

   Ja, vi lagar massor med mat, ska nog börja skriva mer om det och tipsa om våra favoriter som är enkla att få till bra hemma. Det är först när man testar att laga lite mer avancerad mat hemma som jag på riktigt kan uppskatta maten på ambitiösa restauranger, så man förstår allt jobb som ligger bakom!

   Vänliga hälsningar Christian

 • Reply
  De 10 vanligaste nyårslöftena - och mitt nyårslöfte - Matochresebloggen
  27 december, 2018 at 08:54

  […] “nyårslöfte” i förtid för att testa om testerna i detta inlägg stämmer. På en middag för ett par veckor sedan pratade vi just om hur man hittar tydliga mål med sin träning. Jag kom på att ett […]

Lämna gärna en kommentar