Kokboksroulette – vi låter slumpen bestämma middagen!

Dela inlägget:

Jag träffade Sandra Beijer för ett par år sedan på en pressmiddag och har följt henne på Instagram sedan des. Jag går ofta in på hennes blogg när det handlar om mat eller restauranger – och det gör det ofta. En rolig grej som hon la upp för ett par år sedan är Kokboksroulette – där man låter slumpen bestämma middagen! (Kolla in hennes inlägg om det här). I veckan körde vi Kokboksroulette hemma. Vi utgick från några av våra absoluta favoritkokböcker och lät slumpen bestämma vad jag skulle laga!.

Kokboksroulette – vi låter slumpen bestämma middagen!

De böcker som är ”säkra kort” – där i stort sett allting är gott vi utgick ifrån var Toms Sjöstedts ”Äntligen Helg” – som vi lagat så mycket från. ”Lilla Egos oklassiska kokbok”, även den med Tom ihop med Daniel Räms. Och så Edward & Gunilla Bloms härliga ”Kokkonst för LIvsnjutare”.

Slumptalsgenerator online för Kokboksroulette

Jag googlade upp True Random Number Service som är en gratistjänst där man enkelt kan få fram helt slumpvisa tal, typ som det funkar när man spelar roulette online. Här ställde vi först in generatorn på 1-3 och den slumpade fram siffran 3 – som var Edward & Gunilla Bloms bok ”Kokkonst för LIvsnjutare”. Boken har 215 sidor så det blev nästa uppgift för slumpgeneratorn att fram ett helt slumpartat tal från – och det landade på 82.

Kokboksroluette
Kokboksroulette

Äkta Wienerschnitzel a lá Edward Blom

På sidan 82 fanns ett recept vi faktiskt aldrig gjort- inte i alla fall på Edward Bloms vis. Äkta wienerschnitzel – så kul!

Kokboksroulette

Stans bästa kalvinnanlår

Jag tog cykeln efter jobbet bort till Östermalmshallen för att köpa innanlår. Så lyxig känsla att köpa kött på detta sätt. Man får inte bara riktigt bra, svenskt kött. De skar dessutom upp det i perfekt tjocka skivor och bankade ut det riktigt tunt som en service. Visst, 595:-/kg är inte gratis, men det räckte med ett halvkilo for mig och barnen – och jämfört med att äta denna rätt ute är det ju billigt!

Kokboksroulette

Edward Bloms Äkta Wienerschnitzel

Väl hemma igen var det en skapligt enkel rätt att laga till, Jag kokade potatis för ett potatis-stomp. Det utbankade kalvinnanlåret vändes i mjöl med salt och peppar, doppades i ägg och grädde innan man vände dem i brödsmulor. Sedan stektes de frasiga i massor med smör. Servering med citron, sardeller och kapris samt surkål och potatisstomp. Till det såklart en tysk öl!

Kokboksroluette

Supergott – tyckte både jag och barnen (men de skippade både kapris, sardeller och surkål!). Lätt rätt att anpassa också – till dottern som inte äter gluten panerade jag i havremjöl istället för vetemjöl och brödsmulor. ’

Ett koncept jag verkligen kan rekommendera – både kokboksroulette och att göra egen äkta wienerschnitzel!

4 kommentarer

  1. Har ej följt länken för att kolla det faktiska receptet, men på det sätt som metoden beskrivs här så är receptet lika äkta som Gordon Ramsay:s numer infmösa försök till en ”äkta” Spaghetti Carobonara.

    En Wiener Schnitzel paneras så klart, men aldrig med grädde. En Wiener Schnitzel steks aldrig, den friteras alltid i antingen ister eller klarifierat smör.

    Man kan tycka att om man nu köper kött för över 500 kronor kilot, så borde man ha intresset att kolla ett riktigt recept. Detta är en av orsakerna till att folk från andra delar av Sverige ser ned på Stockholmare.

    /Marcus

    • Ja, det finns såklart massor med sätt att laga wienerschnitzel- detta var alltså Edward Bloms variant vi testade – som var supergod! ??

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...