Julbord och julshow på Grand Hotell med Måns Zelmerlöw

Det var ett par år sedan jag åt julbordet på Grands Veranda, som då var riktigt bra. Så när min fru köpte biljetter i present till mig till Julbord och julshowen i Grand Hotells vinterträdgård var jag peppad, både på att se om maten var lika bra även för lite större sällskap och såklart hur en krogshow på Grand Hotel är. I år med Måns Zelmerlöw på scen som satt ihop en julshow.

Många julbord startar med glögg, så inte här. utan när vi kom prickades vi av på en lista och visades vi till två bestämda platser vid ett långbord klätt med en vit duk och julröd löpare. På vinterträdgårdens väggar ”snöade” det med hjälp av projektorer och en hel del julpynt.

Julbord och julshow på Grand Hotell
hdrpl

Efter några minuter kom en servitris och tog upp dryckesbeställningar. Jag tog in ett glas mumma (som jag tog sist jag åt Julbord på Grand – den var bra även i år). Sedan högg vi in på julbordet!

Julbord på Grand Hotell – klassiskt, vällagat och rikligt

Jag var lite orolig att julbordet inte skulle vara lika bra här i större skala som på verandan där jag åt det sist, men det var i stort sett identiskt vad jag kan minnas. 12 olika sorters sill. Gravad, rökt och inkokt lax samt flera olika patéer och röror.

Julbord och julshow på Grand Hotell
Julbord och julshow på Grand Hotell
Julbord och julshow på Grand Hotell

Delen med kallskuret var den mest rikliga, med julskinka, patéer, korvar och sallader. Innan uppläggningsfaten var tomma var någon snabbt framme och bytte till ett nytt, så det kändes alltid fräscht och genröst. I alla fall på sill- och fiskdelarna de första två timmarna, sedan var det inte samma fokus längre på välfyllda uppläggningsfat.

Julbord och julshow på Grand Hotell
Julbord och julshow på Grand Hotell

Delen med småvarmt var den mest klassiska och hade inte någon oväntad del. Köttbullar, priskorv, Janssons frestelse, dopp i grytan och revbensspjäll samt grön- och rödkål.

Jag minns att på verandan kunde man beställa in lutfisk om man var sugen på det, om då serverades i en liten portion vid bordet. Här fanns det i buffén vilket jag inte tycker är det optimala sättet att servera lutfisk på, då det påminner lite väl mycket om skolmat om det får stå framme en stund.

Julbord och julshow på Grand Hotell

Ostar fanns i tre sorter och dessertbordet hade allt i från risgrynsgröt till pannacotta och chokladtårta. Sista turen – godiset var en ganska liten, men bra godisdel med bland annat knäck, kola och någon hemlagad marmelad.

Julbord och julshow på Grand Hotell

I en separat del fanns en del vegetariska och veganska alternativ, men de bydde vi oss inte om att testa. Sammantaget – ett riktigt bra klassiskt julbord, Speciellt de första två turerna med sill och fisk var ambitiösa.

Julshow med Måns Zelmerlöw på Grand

När vi började bli klara med julbordet satte julshowen med Måns Zelmerlöw igång. Lokalen släcktes ner och en film med en ung Måns spelades upp på väggarna, innan Måns dök upp mitt i matsalen med en gitarr.

Måns Zelmerlöw

Sedan höll Måns låda i en dryg timme, med en blandning av jullåtar, nya egna låtar och ett par av hans tidigare hits, med Cara Mia och sist Heroes som extranummer . Mellan låtarna ett välarbetat och självironiskt mellansnack som faktiskt var riktigt kul. Klart över förväntan som helhet!

Måns Zelmerlöw

Publiken på julbordsshowen var en blandning av par som vi och större sällskap, totalt sett ganska hög medelålder, vilket nog till viss del berodde på priset – 1495:- per person är rätt saftigt.

Vissa festade på mer än andra och mest iögonfallande var ett gäng som satt längst fram vid scenen Ja, efter någon halvtimme snarare stod – och försökte ivrigt få resten av publiken att även de ställa sig upp och dansa, genom att vingligt gå fram och tillbaka längs med scenen och vaja med armarna i uppfodrande gester….

Måns Zelmerlöw

Man kan även skippa julbordet och köpa bara en showbiljett om man är mer sugen på att se Måns än att äta julmat!

Fler julbordstips

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...