Försenat flyg – när kan du få ersättning?

Dela inlägget:

/i samarbete med Flightright/ Jag har skrivit flera gånger om hur vi drabbades av en flygförsening i somras och hur jag gick tillväga för att få ersättning från SAS för vårt försenade flyg. Efter bara några dagar fick vi 18.000 sek i ersättning för nio timmars försening, vilket gick förvånansvärt smidigt. Men, jag har pluggat lite juridik och är van att driva frågor som dessa själv, så jag förstår att det finns en stor marknad för bolag som hjälper till i processen med flygbolagen.

Det är heller inte alla flygbolag som är så smidiga att ha att göra med som SAS. Då behöver man ibland ta fallet till domstol för att få rätt till ersättning och det drar sig de flesta privatpersoner för (även om även det inte är så krångligt om man är intresserad av juridik).

Så, när bolaget Flightright, som jobbar som mellanhänder mellan privatpersoner som drabbats av förseningar och flygbolag frågade om jag ville göra ett samarbete och kolla upp deras tjänst kändes det som en perfekt match för alla som vill ta den enkla vägen för ersättning och gärna avstår lite av ersättningen för att slippa jobbet!

Ersättningskalkylator förenklar processen för ersättning från flygbolagen

Flightright har skapat ett verktyg som de kallar ersättningskalkylatorn. Denna är på svenska (till skillnad från flygbolagens som oftast är på engelska) och steg för steg fyller man där i de steg som behövs för att Flightright ska kunna begära ersättning å dina vägar från flygbolaget om ditt flyg blivit försenat eller inställt. De håller reda på vilken ersättning du har rätt till, kontaktar flygbolaget i fråga, driver frågan vidare till domstol om så behövs och skickar sedan ersättningen till ditt bankkonto.

Om de lyckas få den ersättning du har rätt till enligt gällande EU-lagstiftning drar de av 29,75 % inklusive moms i provision. Misslyckas den kostar den tid de lagt ner dig ingenting.

Så vill du att någon annan bara löser detta åt dig – Kolla in Kalkylatorn från Flightright!

När får man ersättning från flygbolagen för försenat flyg?

Man har alltid rätt till förseningen när flygbolaget är ansvarig för förseningen (dvs. tekniska problem eller sjuk besättning). Så var t ex fallet för SAS i somras när de hade stora problem att hitta personal till många flygningar.

Ingen ersättning vid extraordinära omständigheter

Om förseningen beror på omständigheter som flygbolaget inte kunnat förutse har du ingen rätt till ersättning. Exempel på extraordinära omständigheter:

  • Avstängning av flygplats eller luftutrymme
  • Politisk instabilitet
  • Säkerhetsrisker som inte kan undvikas
  • Strejk
  • Fågelkollision
  • Dåliga väderförhållanden

Även här kan Flightright stötta dig då de vet vilka ”kryphål” flygbolagen ibland tar och hur de ska överbevisa dem. Exempelvis kan flygbolag skylla på ”Dåliga väderförhållanden” och neka ersättning, men om det är andra flygbolag som lyckas flyga på utsatt tid samma dag kan man hävda att det var flygbolagets fel, inte vädret.

Försenat flyg

Glöm inte att läsa på hur det funkar innan resan

För att du ska få ersättning gäller det att du vet vad som ersätts när förseningen inträffar. Du kanske har hört folk som klagar över att ”flygbolaget bjöd inte ens på en macka fast vi fick vänta fem timmar”. Tänk om de vetat att man kan köpa mat och dryck själv för upp till 500:- per person och sedan fått allt ersätt i efterhand! Läs mer här om vad och när du har rätt till ersättning för mat och dryck. 

Försenat flyg
Blir flyget försenat kan ni kosta på er en finlunch eller middag på flygplatsens bästa restaurang!

Inlägget görs i samarbete med Flightright, men åsikter och text är som alltid min egen!

3 kommentarer

    • Hej Charlotte, jag har inte hittat någon lag som reglerar detta men jag brukar ändå göra det för att läsarna direkt ska se vilka inlägg som är sponsrade. Bra att du påpekade, har förtydligat!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

Negroni Sour – Negroni och whisky sour i ett

Negroni Sour är en drink där man tar det bästa från en Negroni och lägger till syra, sötma...

Hotell i Golfe de Morbihan – fyra tips

Under min knappa vecka i Golfe de Morbihan i Bretagne (Frankrike) bodde jag på tre olika hotell -...

Île d’Arz – en vacker ö i Golfe du Morbihan i Bretagne

Golfe du Morbihan är en stor bukt i Bretagne i Frankrike som består av över 40 små öar...

Besök på ostronodling i Golfe de Morbihan, Frankrike

Jag gillar verkligen ostron, så en av höjdpunkterna på resan till Golfe de Morbihan var att ge mig...