fbpx
Matochresebloggen
Bortrest på valdagen? Så här röstar du!
Okategoriserad

Bortrest på valdagen? Så här röstar du!

Vet du redan nu att du kommer att vara bortrest på valdagen den 9 September 2018 eller bor du utomlands? Självklart ska du se till att rösta oavsett anledning till att du inte är hemma om du har rätt att rösta i Sverige. Så här funkar det!

Bortrest på valdagen? Förtidsrösta!

Vet du redan nu att du kommer vara bortrest på valdagen så kan du från den 22 Augusti förtidsrösta, från vilken vallokal som helst som är öppen för förtidsröstning. Det enda du behöver är id-handling och det röstkort du fått hemskickat.

Läs mer hör om att rösta i förtid.

Tappat bort röstkortet? Beställ ett nytt här! (tar 2 arbetsdagar)

Vill du hitta ställen att åka iväg till på valdagen när du redan förtidsröstat? Kolla in alla weekendtips nedan!

Bosatt utomlands? Rösta hos konsulatet!

Redan den 16 Augusti öppnade de svenska konsulaten runt om i världen för förtidsröstning, men datum för när förtidsröstningen börjar hos respektive ambassad och konsulat varierar. Även öppettider skiljer sig åt. Om du inte har ditt röstkort med dig, kan ett dubblettröstkort skrivas ut av röstmottagarna i de flesta röstningslokalerna. Kolla in filmer nedan för mer information om att rösta utomlands.

Även om du inte har ett konsulat i närheten så kan man rösta om man är utomlands – via att skicka brev. Men det måste ske enligt en viss process och två personer ska bevittna förfarandet!

Läs mer om att rösta utomlands här.

Hitta adress och öppettider för samtliga konsulat och ambassader här.

Vad ska jag rösta på? Gör ett valtest!

Har du ingen aning om vad du ska rösta på är SVT’s valtest en bra start, där du får ta ställning i ett antal frågor och får förslag på partier som bäst passar dina värderingar. Här finns testet från SVT. Tidigare år har jag själv använt DN och SVD’s valtest, tyvärr ligger de bägge i år bakom betalväggar där du måste registrera dig för att göra valtestet.

 

Du kanske också är intresserad av...

2 Comments

 • Reply
  Daniel | FlyingDryden
  22 augusti, 2018 at 08:58

  Det är en bekant speakerröst i filmen. Hm… 😛

  • Reply
   christianmuda
   22 augusti, 2018 at 18:26

   Men så kul! Hur hamnade din röst där Dryden? 🙂

Lämna gärna en kommentar