fbpx
Matochresebloggen
Halloween

Varför firar vi halloween? Svar på alla frågor om Halloween!

Varför firar vi Halloween? Vilket datum ska man fira Halloween och hur skiljer sig Halloween från Alla helgons dag? I detta inlägg får du all fakta om Halloween + plus tips på sätt att fira Halloween i Stockholm och Göteborg!

#1. Varför firar vi Halloween?

Traditionen att fira Halloween kom till USA på 1800-talet med irländska invandrare. Det är ursprungligen en en keltisk högtid då man firade nyår, som alltid inföll 31 oktober. Kelterna trodde att det datumet så reste sig de döda från sina gravar för att sätta skräck i alla levande.

Av den anledningen klädde man ut sig till monster, häxor och andra förklädnader för att få gengångarna att tro att även de levande kelterna var döda. Det var samtidigt en dag när man firade in det nya året, så det blev en afton med fest. Ljusprydda pumpor sattes ut för att mota bort ondskan – och för att lysa upp när det är som mörkast.

Varför firar vi halloween

Gillar man monster och otäcka figurer finns idag lystmäte året om, i form av skräckfilmer, TV-serier och online, som om man gillar att spela Book Of Dead eller andra spel man kör mot varandra.

#2. När firar man Halloween?

Halloween firas alltid den 31 oktober, men halloweenfirandet pågår numera flera dagar innan

#2 Ordet Halloween

Ordet Halloweeen kommer från “All hallows eve” – på svenska “alla helgons afton”.

#3. Alla helgons dag i Sverige

Halloween är inte samma sak som den i Sverige uppmärksammade allhelgonadagen och allhelgonahelgen, fast namnet och tidpunkten är liknande. Alla helgons dag firas alltid lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Det är en dag för att uppmärksamma alla helgon, kända som okända. Det är en mer stillsam högtid än det amerikanska Halloweenfirandet. Svenska Kyrkan uttrycker det som en helg “då vi påminner oss om att döden finns, och drabbar oss alla”.

#4. Halloween i Sverige

Halloween kom till Sverige i början på 1990-talet och intresset växer allt mer. Från barn som kör trick-or-treat för att samla in godis, Halloweenfester och halloweentema på nöjesfält.

Varför firar vi halloween

#5. Klassiska halloweenfilmer

Några skräckfilmer om Halloween är klassiker som passar perfekt att kolla på just på Halloween. Bland de mest kända hör Alla helgons blodiga natt och Halloween.

6#. Halloween på Svenska Nöjesfält

Flera svenska nöjesfält bygger om parkerna till skäcktema under veckan kring Halloween. Både Gröna Lund och Liseberg öppnar upp med Halloweenteama både för stora och små!

Du kanske också är intresserad av...

Inga kommentarer

    Lämna gärna en kommentar