Eiger Express – ett snabbare sätt att ta sig till skidåkning och Top of Europe i Grindenwald

Dela inlägget:

Grindenwald i Schweiz ligger knappt tre timmar med tåg från Zurich. Här finns flera skidorter och områden med pistar, sammanlänkande med tåg. På 3454 meters höjd finns även ”Top of Europé – en utsiktsplats på toppen av en glaciär, med isskulpturer i en grotta inne i glaciären, flera utställningar, restauranger med mera. Grindenwald är ett populärt område att besöka på vintern, men ännu fler gäster brukar komma hit på sommaren för vandring och cykling.

Något alla gäster har gemensamt är målet att komma upp i bergen för att utöva sina aktiviteter och njuta av utsikten. Tidigare var det ett tåg som man fick ta hela vägen till toppen av området. En mycket vacker resa, men lite tidsödande.

Nyligen öppnades V-Cableway i Grindenwald, med två helt nya stora kabinliftar som kapar tiden och ger en bekvämare resa än med tåget. Jag fick en inbjudan att komma till öppningen – som jag såklart tackade jag till – och var även en av de första som tog nya Eigier Express upp!

Eiger Express
Efter invigningstal var det dags att klippa det röda bandet

Terminal i Grindenwald

Terminalen som Eiger Express avgår är navet i logistiken för att ta sig upp till skidåkningen och Top of Europe. Under terminalen stannar tåg till närliggande orter och det finns även ett stort parkeringsgarage intill..

Eiger Express

Väl inne i terminalen finns självklarheter som automater och kassor för att köpa liftkort, en stor sportbutik där man kan hyra eller köpa sin skidutrustning och toppmoderna förvaringsskåp om man vill lämna sin skidutrustning i terminalen över natten.

Eiger Express
Eiger Express

Dessutom finns här restauranger, en bar, en matbutik, en stor Lindh chokladbutik – och såklart en stor klockbutik – det är ju Schweiz!

V-Cableway i Grindenwald

De nya kabinliftarna går under namnet V-Cableway och är Eiger Express och Männlichen Gondola. Namnet V-kableaway kommer av att de bägge går från Terminal åt två olika håll vilket formar ett V. Från Terminal kan man även ta sig med tåg till skidområdet First.

Eiger Express

Eiger Express – ett snabbare sätt att ta sig till skidåkningen

Eiger Express är en den längsta av de två nya kabinlifterna som kapar tiden att ta att ta sig till skidåkning vid Kleine Scheidegg och Top of Europe. Nu finns alltså alternativet att ta en modern kabinlift hela vägen upp till Eigerletcher. Med uppvärmda sittplatser, stora im-fria panaoramafönster och gratis wi-fi. Sju stora pelare lyfter hela kabinbanan, som säkrats upp mot kastvindar med två stödjande vajrar utöver den drivande vajern.

Eiger Express
Eiger Express

Vip Lounge och VIP-gondol

Det kommer en del gäster hit som vill maxa sin upplevelse och för dem har man skapat ett VIP-medlemsskap som kostar runt 16.000 SEK per år. Med det får man tillgång till en VIP-lounge som ligger i terminalen. Dessutom finns en VIP-kabin med bekvämare säten man kan ta upp med detta medlemskap, där det förutom fack för skidorna finns hållare för champagneglas!

Eiger Express VIP
Eiger Express VIP

Väl uppe på Eigergletcher kan man ta ett tåg vidare till Top of Europe genom berget, eller kasta sig ut i pisterna kring Kleine Scheidegg.

De nya gondolerna kan transportera upp till 4.000 personer i timmen och vill man finns även de gamla tågen kvar som alternativ. Samma liftkort gäller oavsett hur man väljer att ta sig upp.

Dessa nya liftar och terminal är såklart en jättesatsning för regionen, som kostat 470 miljoner schweizerfranc att färdigställa. Men man ser detta som en investering i framtiden, som bland annat gör det möjligt för fler turister att både hinna med skidåkning eller vandring samt ett besök uppe i Top of Europe.

Läs mer om Grindelwald

Weekenden i Grindelwald var en pressresa som Jungfrau-regionen ordnade. Åsikter och tankar som alltid mina helt egna!

3 kommentarer

    • Ja, så härligt! Men de flesta besökarna kommer faktiskt till Grindenwald på sommaren, så du är i gott sällskap. Och jag är själv klart sugen på att åka tillbaka i sommar!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...