Avrådan för icke nödvändiga resor förlängs till 15 april 2021

Dela inlägget:

Uppdaterat 26/1 2021. Det var väl väntat – avrådan för icke nödvändiga resor förlängs till 15 april 2021 – för resor till alla länder utanför EU/EES/Schengenområdet och Storbritannien. Tidigare var datumet för denna avrådan satt till den 31 Januari 2021 – men idag kom beskedet att man redan nu förlänger denna avrådan.

Vad innebär detta?

Vissa försäkringar gäller inte om man får Covid

Om man reser till ett land som UD avråder från att resa till – dvs utanför EU/EES/Schengenområdet och Storbritannien – och drabbas av Covid gäller inte vissa reseförsäkringar – medan andra gäller med en del restriktioner. Exempelvis ger Länsförsäkringar ingen ersättning medan Trygg-Hansa och Folksam ger ersättning med vissa begränsningar. Så här skriver Länsförsäkringar som vi har vår försäkring hos:

Om du reser trots att UD avråder, behöver du vara uppmärksam på att din reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen, inte gäller om du blir sjuk i covid-19.

Länsförsäkringar

Om man mot förmodan skulle insjukna i Covid under sin semester kan det därför bli klart dyrt, även om man inte behöver vård på sjukhus (då kan det bli extremt dyrt). Karantänboende tills man är frisk, nytt flyg hem osv.

Folksam och Trygg-Hansas reseförsäkringar gäller till viss del

Trygg-Hansa har generösare reger än Länsförsäkringar. Så här ser deras regler ut om man blir sjuk – oavsett land:

Om du insjuknar i covid-19 utomlands och behöver vård eller karantän så gäller reseskyddet i hemförsäkringen precis som för andra sjukdomar. Du kan då få ersättning för läkarvård på plats & omedelbar hemtransport om ditt tillstånd kräver det.

Trygg Hansa

Reseförsäkringen ger däremot ingen ersättning för kostnader som kan uppstå om du blir satt i karantän utan att ha konstaterad smitta. Försäkringen täcker inte heller extra kostnader som kan uppstå om du behöver evakueras på grund av viruset.

Även Folksams reseskydd gäller vid resa till länder som UD avråder ifrån:

Reseskyddet gäller som vanligt för akut sjukdom och olycksfall även om du reser till ett område som omfattas av UD:s avrådan.

Folksam

Men inte heller Folksams Reseskydd har något moment som ersätter merkostnader för exempelvis kost och logi om du sätts i karantän

Vad händer om jag reser utomlands trots UD:s avrådan?

Det finns inga regler som förbjuder dig att resa, utan det är just en avrådan. Ska man åka är det smart att verkligen först se över sitt reseskydd. Det är nästan så det är värt att byta försäkringsbolag om man som vi har ett försäkringsbolag som gjort inskränkningar i reseskyddet om man planerar att resa utanför EU.

Alla som vill kan fortfarande resa inom EU

Även om resor till Sri Lanka, Maldiverna och Hawaii nu inte känns lika aktuella – men klart genomförbara – kan vi fortfarande resa inom EU/EES/Schengenområdet. Även om även det till viss del är mindre intressant på grund av allt fler restriktioner i de flesta länder som exempelvis munskydd (som enligt studier inte ger någon effekt på smittspridning). Numera kräver även flera länder ett negativt PCR-test för inresa.

Men, det kan ändå vara värt att bära munskydd för att få lite miljöombyte. Min weekend i Lissabon för ett par veckor sedan var helt magisk och jag är nu riktigt sugen på en weekend i Alperna!

Självklart reser jag bara om jag är frisk och på plats håller avstånd och tvättar händerna, precis som här hemma. Dessutom kämpar jag på för att stärka immunförsvaret så mycket det bara går!

3 kommentarer

  1. Är ju ändå lungt om man inte får ersättning för kost vid corona utomlands – känner ju ändå ingen smak så blir bra fasta tänker jag 🙂 Skämt åsido, tycker också det bara är att resa sålänge man är medveten om läget och de konsekvenser som kan uppstå. PS: Lockdown UK är ändå fullt okej tom det. Skulle inte rest hit privat nu men för business är det okej.

    • Ja, det är ju inte större smitta på Maldiverna än i Stockholm. Ända anledningen att tveka är ju den lilla möjligheten att man blir sjuk av en slump just när man är långt borta. Kan ju vara allt från Covid till en vanlig vinterinfluensa… Men att resa till ett land med lockdown gårt ju fetbort, om man inte som du då har en rimlig anledning!

  2. […] Avrådan för icke nödvändiga resor förlängs till 31 Januari … Det var väl väntat – avrådan för icke nödvändiga resor förlängs till 31 Januari 2021 – för resor till alla länder utanför EU/EES/Schengenområdet och Storbritannien. Tidigare var datumet för denna avrådan satt till den 15 november 2020 – men igår kom beskedet att man redan nu förlänger denna avrådan. […]

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...