Besök på Glengoyne destillery

Dela inlägget:

För över 15 år sedan köpte vår lilla whiskyklubb ett eget fat med whisky på Glengoyne destillery. På årets whiskyresa åkte vi förbi Glengoyne för att kolla till vårt lilla fat, prova hur det smakar nu för att se om det är redo att tappa på flaska – samt passade på att ta en guidad tur på Glengoyne.

Glengoyne destillery är ett av de närmaste destellerierna räknat från Glasgow – det tar bara en dryg halvtimme med bil. Vi flög in till Edingburgh och då är det ytterligare en timmes bilresa – så vi bodde en natt på ett hotell i närheten och var på Glengoyne när de öppnande nästa morgon.

Besök på Glengoyne destillery

Vi startade med att gå till ett av flera lagringshus här där faten ligger för att ge karaktär till whiskyn.

Guidad tur i Glengoyne destillery

Sedan tog vi en guidad tur i Glengoyne destillery – som vi gjort flera gånger tidigare. Nytt för i år var att det var fotoförbud, så jag fick nöjda mig med en bild utifrån!

Däremot fick man fota hur mycket man ville i ett nytt showroom där man visar hur de olika typerna av lagring påverkar färg, volym och alkoholstyrkan hos whiskyn. Snyggt och intressant! I samma byggnad finns även det allra första lagringsrummet från 1800-talet.

Rundturen avslutades med en liten whiskytasting fär vi fick prova Glengoyne’s 10-åriga och 15-åriga whisky.

Prova det ega fatet

Provningen fortsatte med vårt egna fat, som nu är redo att hämtas ut – om vi vill. Det var inte riktigt klart vid 10 års ålder, så det har fått ligga kvar ett par år till. Vi fick hem ett prov för ett år sedan som var bra, men inte fulländat och nu var det mycket spännande att se hur det hade utvecklats.

Och – till vår glädje hade det blivit klart godare än sist. Så flera av oss – och experten från Glengoyne tyckte att det nu var dags att ta hem fatet. Eller – snarare whiskyn upptappad på flaskor. Men vi var inte helt ense, så vi ska ta hem ett till prov senare i sommar efter fatets ”årsdag”. Man tar bara prover en gång per år på alla fat. Dessa sparas – så flaskorna ni ser på bordet nedan är ett från varje år sedan whiskyn lades på fatet.

Att komma som fatägare till Glengoyne är lite extra kul. Man får gratis guidade turer, rabatt i shoppen och så denna lilla provning av vårt eget fat. Det ska bli så kul att snart få hem flaskor från detta fat, men samtidigt lite vemodigt – det har varit så kul att ha detta projekt ihop!

Läs mer om Glengoyne destillery på deras egna site här.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...