Årets bästa julöl 2021 – test av julöl och andra juliga drycker

Vilken är Årets bästa julöl 2021 och vilka andra goda drycker finns det som passar på adventsmingel och julbordet? Jag och några vänner utsåg Årets bästa julöl förra året. Det var så kul så i år växlar vi upp. Vi testar ännu fler olika ölsorter och dessutom andra juliga drycker som mousserande glöggbubbel och cider med saffranssmak. Men precis som förra året börjar vi med Årets bästa julöl 2021.

Årets bästa julöl 2021 – test av julöl

De fem julöler vi enades om som platsade som Årets bästa julöl 2021 – hade förutom att de var riktigt goda – även gemensamt att de alla kom i snygga flaskor man gärna vill ställa fram på julbordet. För vem ställer fram en burköl på ett julbord man verkligen ansträngt sig med att få riktigt bra? Utan inbördes ordning, från vänster till höger på bilden nedan kommer här lite mer detaljer om våra favoriter.

Årets bästa julöl 2021 – test av julöl

#1. Mariestad Winter Strong Ale, 8.0%

En klassisk riktigt bra jul-ale med svag smak av mandarin. Funkar till hela julbordet, från sillen till osten. Kul med en extra stor flaska, dock klart dyr! Pris: 229:- (beställningsvara). Finns även som alkoholfri variant. Pris 65:80:-

#2. Mysingen Midvinterbrygd, 6.0%

Frisk och balanserad maltig och lite rökig smak med svag eftersmak av kanel. Passar att dricka genomgående till hela julbordet. Pris: 32:80

#3. Gouden Carolus Christmas, 10,5%

Knäckig och brödig, söt med smak av torkad frukt och choklad. Passar bra till den varma (feta) delen av julbordet. Pris 30:90:-

#4. Sigtuna Midvinterblot, 9%

Djupa smaker av choklad och kaffe i en snygg elegant flaska. Pris: 33:-. Var även en an vinnarna förra året! Även denna kan passa bra till den feta varmare delen av julbordet.,

#5. St Peters Winter Ale, 6,5%

Maltig, balanserad smak med tydlig beska. Islag av torkad frukt, lakrits och kaffe. Bra till hela julbordet – som ett lillesyskon till Carolus – samma smaker i botten men lättare och inte lika alkoholstark. Pris 31:90

Andra julöler vi gillade

Vi provade 25 olika julöler och det var flera andra som var goda men som inte nådde upp till topp fem. Fem av dessa som vi också kan rekommendera.

Alkoholfri julöl

Vanlig alkoholfri öl har ju blivit riktigt bra de senaste åren och så även de med julölskaraktär. De tre vi provade – Winter Napa, Melleruds Julöl och Mariestads julöl var helt ok, men går inte att jämföra med de ölerna som vann detta test, som spelar i en helt annan liga av smaker1

Årets bottennapp bland julölerna

De flesta julöler var goda eller helt ok, men det var en burköl som inte föll någon av oss i smaken. Surölen ”LusseLelle”. Den smakade som degspad med saffran och även jag som börjat gilla vanlig suröl hade extremt svårt att hitta något gott i denna burk. Varning!

Årets sämsta julöl 2021 – test av julöl

Glöggbubbel istället för glögg

Vi inledde faktiskt denna provning med att prova tre varianter av Glöet – mousserande glögg. Jag har tidigare testat deras röda och vita mousserande glögg – i år finns även nyheten ”Glöet Orange – Sparkling & Spices”, som vi började med.

Glöet Orange tyckte flera av oss mest smakade som en vitamin-brustablett, med en svag glöggsmak i botten. ”Riktigt fräsch, men mer som en sommardrink” tyckte en kompis. Vi var dock eniga om att detta inte var någon hit för julminglet.

Däremot tyckte vi alla att både den vita och röda Glöet kan vara ett kul, fräschare och lite festligare alternativt till vanlig glögg på ett adventsmingel. Går inte att jämföra med vanligt mousserande vin – utan detta är en kategori för sig!

Cider med julsmaker

De allra märkligaste dryckerna på systembolagets hylla för ”julöl” är de cider med julsmak som börjat dyka upp. Eller vad sägs om Saffranscider, Julcider med pepparkaka eller Skumtomtecider. Man får ge personerna i labben som tar fram de konstgjorda smakerna att de lyckats pricka in julsmakerna bra – dessa olika cider smakar exakt vad de utlovar. Men jag äter hellre en skumtomte än dricker den.

Cider med julsmaker

Snacks till julöl

Förra året gjorde jag misstaget att köpa Estrellas julchips Salted Caramel till julölsprovningen. Ett riktigt bottennapp. I år blev det klassiska snacks som massor med salami i riktigt tunna skivor, grillchips, jordnötter och så pepparkakor för att få in lite julsmaker i snacksen!

Snacks till julöl

Hur valde jag ut vad vi skulle prova?

Jag fick ganska mycket olika flaskor hemskickade som prover, men gick även till Systembolaget själv och kompletterade med fler öler som jag var sugen på att testa för att verkligen få med allt.

Fler juliga tips

Julbord såklart! Här nedan kan ni läsa lite om några av de julbors jag testat de senaste åren som verkligen varit bra!

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...