Årets bästa julöl 2022 – största julölstestet hittils

Dela inlägget:

Vilken är årets bästa julöl 2022? Detta blir tredje året som jag samlar lite ölintresserade vänner för att prova julöl och utse årets bästa julöl. Tidigare år har vi även testat juldrycker som mousserande glögg och cider med julsmak – i år renodlade jag och vi testade bara julöl.

Det var tuffare än någonsin att utse de bästa julölerna – det finns mycket gott på hyllorna. Men även en del bottennapp. I en egen kategori utsåg vi även årets bästa alkoholfria julöl 2022 – och den var otippat god!

De godaste julölerna tar slut snabbt. men de flesta går att beställa till ditt närmaste systembolag på bara några dagar. Så planera dina julölsinköp i god tid

Årets bästa julöl 2022

Årets bästa julöl 2022 – våra 10 favoriter

#1. Mariestad winter strong ale 8,0%

Förra året testade vi Mariestad Winter strong ale i en stor magnumflaska – och den blev en av favoriterna. I år testade vi den lilla flaskvarianten och den var inte helt otippat lika bra den med. God, balanserad. Toner av kaffe och honung. Perfekt till julbordets varma del!

Årets bästa julöl 2022

#2. Carnegie porter 5,5%

En klassisk porter med bra tryck. Toner av choklad och kaffe. En god julöl till ost eller dessert.

Årets bästa julöl 2022

#3. Midvinterblot 9,0%

En mutsig porter med toner av choklad, kaffe och sirap. Även denna perfekt till de mer smakrika, fetare delarna av julbordet.

Årets bästa julöl 2022

#4. Golden Naked Christmas Ale 7,5%

Inte bara en snygg,. stor 75 cl flaska. Denna ale gillade vi alla väldigt mycket. Blommig med toner av honung och julkryddor.

Årets bästa julöl 2022

#5. Samuel Adams Winter Lager 5,6%

Frisk med bra balans. Minst julig – av ölerna,. En julöl för dig som inte gillar julöl!

Årets bästa julöl 2022

#6. Tomtebloss Winter Warmer 6,5%

En brown ale med mycket smak, blommig. Snyggaste burken bland de vi testade – denna skulle man kunna ställa fram bland juldryckerna utan att skämmas!.

#7. Sigtuna – Winter Ipa 6,0%

Frisk och med bra bett. Mycket humle och lite gran. En riktigt god jul-ipa!

Årets bästa julöl 2022

#8. Wisby Julbrygd 6,0%

En härlig mörk lager med smaker av kola och svagt rökig.

Årets bästa julöl 2022

#9. Gouden Carolus Christmas, 10,5%

Favorit sedan förra året – knäckig och brödig, söt med smak av torkad frukt och choklad. Passar bra till den varma (feta) delen av julbordet.

Årets bästa julöl 2022

#10. St Peters Winter Ale, 6,5%

Maltig, balanserad smak med tydlig beska. Islag av torkad frukt, lakrits och kaffe. Bra till hela julbordet – som ett lillesyskon till Carolus – samma smaker i botten men lättare och inte lika alkoholstark

Årets bästa julöl 2022

Mellanskiktet – helt godkänd julöl

En hel del öler fick medelbetyg av oss. Helt ok julöl – även om topp 10 ovan var strået vassare. I Många fall även snyggare flaskor. Men dessa sex kan du bjuda på i jul utan att skämmas!

Bästa alkoholfria julölen 2022.

Alkoholfri öl har blivit radikalt bättre de senaste åren – och julölen är inget undantag. Av de vi provade var det en som verkligen stack ut – Falcon Vinterbrygd. En fyllig lager med mycket smak och lagom söta toner av kola och honung. Ett klart tips till julbordet!

Bästa alkoholfria julölen 2022.

En stor varning dock för Wisby Alkoholfri Jul som smakade kaffesump och rökt ost – och Melleruds som inte smakade något alls. Otippat att dessa två var så svaga som alkoholfria alternativ – i vanlig starkölsvariant är de goda..

Årets sämsta julöl 2022

Det finns även julöl som drar åt märkliga håll smakmässigt. Dessa tre skulle jag rekommendera att inte köpa för många av!

#1. Leifmans – körsbärsöl 6,0%

Flaskan med Leifmans kommer inslagen som ett fint grönt paket och när man öppnar den är det en stor flaska som ser klassisk, men spännande ut. Men när man smakar är det en söt, kryddig,. örtig smak. ”Jägermeister” tyckte någon att detta körsbärsöl smakade. Möjligen kan denna passa till en dessert, men som julöl får den betyg 1.

#2. Barley Wine 10%

En exklusiv flaska – som även är en av de dyraste julölerna (59:-). Men märklig, sliskig, söt smak av aprikos. I vårt tycke en av de minst intressanta julölerna.

#3. Julmumma

Jag älskar mumma till julbordet – så mina förväntningar på denna Julmumma var höga. Men denna julöl smakar mest av kardemumma, på ett intensivt sätt som helt tar över och alldeles för söt. Skulle funka att blanda mumma på – men som julöl betraktat inte alls lyckad i vårt tycke!

Så, där har ni det, Årets bästa julöl 2022 av de vi provade,. Det finns såklart fler sorters öl som vi inte hann testa i år – men ovan lista på topp 10 tar en långt när ni ska bestämma er för vilka julöler ni ska köpa i år!

3 kommentarer

 1. Intressant att testa en medioker uppställning av öl för att själv framstå som kunning inom området. Var är alla belgare? 59:- dyrt? Knappast, en god wild ale 3-400 kronor knäcker alla era blags öl. Tips, gör om gör rätt, köp lite öl från Drikkbeer, Glasbanken Ales and brews mfl. Sen kanske jag skulle läsa testen igen.

  • Hej Andreas,

   Jag framställer mig inte som en ölexpert, utan samlade ihop lite kompisar och avslappnat testade så många julöl vi kunde. Optimalt vore såklart att testa alla öler som finns, eller i alla fall alla som går att köpa på Systembolaget och beställningssortimentet. Det vore superkul, men blev inte så i år.

   Jag förstår absolut att det finns personer som är lika intresserade av öl som jag är av whisky. Och som vill köpa klart mer exklusiva sorter än de mest vanliga julöler som vi provade. Vad gäller priset så tycker jag 59:- för en julöl är rätt dyrt, men det är nog för att jag int ännu lärt mig uppskatta en god wild ale så pass mycket att det är vårt 3-400:-.

   Men det vore superkul om du vill kontra med ett gästinlägg där du testar en annan typ av mer exklusiva julöler!

   Vänliga hälsningar Christian

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...