Julbord på Eatery signerat av mästerkocken Sofia Henriksson

Dela inlägget:

I veckan var jag på en smygpremiär av årets Julbord på Eatery – signerat av vinnaren i Sveriges Mästerkock 2020 – Sofia Henriksson. Här utlovas alla de svenska klassikerna – men med en italiensk touch.

Vi startade julbordet med mingel och en kall juldrink på glögg, prosecco och sodavatten, med lingon i. En kul mix av svenskt och Italienskt redan här och en god, inte så söt glöggdrink.

Julbord på Eatery i sju turer

Vi slog oss sedan ner i den stora matsalen, vid runda träbord. Eatery Gärdet hade jag inte varit på tidigare – så det var kul att kolla in denna stora kvarterskrog!

Julbord på Eatery

Första turen. – sill

Vi högg sedan in på julbordet, som jag i vanlig ordning högg in på i sju turer. De kalla delarna tog man från en buffé i ett glashus utanför restaurangen, där jag startade som sig bör med sillen. Här fanns massor med goda sillar. Basilika & citronsill, parmesansill, löksill med fänkål, svartpepparsill, senapssill och saffranssill. Så goda .- och parmesan passade fint till sillen! Till det potatis som var perfekt kokad, nästan lite al-dente!

Julbord på Eatery

Till sillen serverades vi Sofias hemgjorda snaps, med apelsin och saffran.

Andra turen – lax och annan fisk

Julbord på Eatery

Andra turen är oftast min favorit på julbordet, med lax i olika former och annan fisk. Här fanns bland annat varmrökt lax med picklade senapsfrön, kallrökt laxcarpaccio och gravad lax med apelsingremolata. Boquerones med citron var ett klart ovanligt inslag – men gott och fräsht. Dessutom ägg, skagen och laxmousse. En riktigt bra fiskdel.

Tredje turen – kallskuret

Här fanns julskinka, rökt viltkött och paté, men även klara italienska influenser i form av parmaksinka, pastrami och salami.

Julbord på Eatery

Fjärde turen – småvarmt

Bland de varma rätterna fanns klassiker som prinskorv (pluspoäng för att de var kryssade i ändarna), köttbullar, Jansons frestelse och blodpudding med äpple. Dessutom en rad italienska tillskott, som apelsinglacerad kyckling,. långbakad fläsksida. lasagne med grönkål och lammstek med färska örter.

Julbord på Eatery

Som om inte det vore nog med Italiensk inspiration fanns det här även en hel sektion med pizza – toppad med grönkål och chevre, lardo och körvel eller lax. Så goda att man skulle kunna ätit sig mätt bara på dessa!

Julbord på Eatery

Femte turen – ostar

Ostar är nog den del jag äter minst av på julbordet – men älskar man ost fanns här både klassiska julostar som cheddar, edamer och stilton – men även parmesan, taleggio och chevré.

Julbord på Eatery

Sjätte turen – desserter.

Desserterna serverades i portionsformar, som dock var aningen stora. För jag ville såklart smaka lite på allt – från tiramisu (perfekt), saffrans creme brulée (julig!), vaniljpanacotta med lingon (rfrisk) och pepparkakscheeskake (ljuvlig!).

Julbord på Eatery

Var man sugen på en kyld dessert fanns dessutom en vagn med glass i julsmaker – saffransglass och pepparkakeglass!

Julbord på Eatery

Sjunde turen – julgodis

Julgodiset var inte riktigt färdigt till denna smygpremiär. Men Sofia lovade att det kommer att serveras allt från hemkokad kola och knäck till brända mandlar, praliner och marsipan.

Sammantaget om årets julbord på Eatery signerat av mästerkocken Sofia Henriksson

Ett fräscht, innovativt julbord. Med mycket grönsaker och hög syra i många av rätterna, blev det inte en tung mättnadskänsla trots väldigt många rätter. De Italienska inslagen passade bra. Så längtar man till Italienska smaker när det är som mörkast här hemma är detta julbord perfekt!

Var det något som saknades på julbordet? En del riktigt klassiska julbordsrätter som grisfötter, dopp i grytan eller lutfisk fanns inte här. Men desto mer Italienska rätter – som säkert går hem bättre hos de flesta!

Var, när och hur?

Sofias julbord serveras från den 24 november på Eatery Gärdet (där jag testade det) men även på Eatery Sundbyger, Lumafabriken och Eatuery Kungsholmen. Priset per person är 495 kr i november och 695 kr i december, utom v.51 då priset är 595 kr. Läs mer hos Eatery här.

Fler julbord i Stockholm

Vill du läsa om alla julbord jag testat hittar du alla dessa reportage här.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...