Året som gått – restaurangerna och maten

Dela inlägget:

Det finns många anledningar att resa, men är det för att upptäcka ny mat och hitta intressanta restauranger behöver man inte lämna Sverige, vilket utbud här finns! Så, en sammanfattning över restaurang- och matåret 2016 på matochresebloggen.se är på sin plats!

Januari

Jag började året med att skriva ett reportage för Expressen om Stockholms 10 mest intressanta krogar. Vissa av restaurangerna fanns det längre recensioner av på bloggen sedan tidigare, t ex från favoriterna Lilla Ego och Punk Royale. Melkers nya jätterestaurang Mother öppnade och vi var där på invigningen och testade både mat och dryck. Jag skrev tips om hur man äter all-inclusive buffé varje dag i en vecka utan att tröttna eller bli proppmätt (detta reportage tycker jag att du ska skicka till alla vänner som ska iväg på någon form av resa där mat ingår).

Drinkar på Mother
Drinkar på Mother

Februari

Vi testade Agrikultur som då just hade öppnat, men blev inte superförtjusta. Lite för ojämn mat för att bli sugna på att komma tillbaka. Men kanske ska vi ge dem en ny chans 2017! Uppe på Icehotel i Jukkasjärvi äter jag en avsmakningsmeny inne i köket innan jag kryper in i mitt sovrum i rummet byggt av is.

I köket på Icehotel

Appen Airdine lanseras – en app som låter hemmakockar skapa sin egen lilla restaurang i sitt eget kök: skapa en meny, sätta ett pris och sedan låta gäster boka bord via appen. Tyvärr har inte appen riktigt lyft, det är få som arrangerar middagar och det var nog svårare än man skulle kunna tro att få personer att bjuda hem främlingar på middag.

Guide Michelin – Michelin Nordic Guide 2016 presenteras där nykomlingen Fäviken i Järpen belönades med 2 stjärnor Sushi Sho fick en stjärna. Hela listan hittar ni i inlägget.

Mars

Nästa stora gala var White Guide 2016 där den stora snackisen var Imouto, ett chefs-table inne på Esperanto som få hade hört talas om innan.

White Guide 2016

April

Jag bjöd min mamma på middag på Mathias Dahlgren Matbordet, ett litet rum för 10 gäster som låg längst in i Mathias Dahlgrens restaurang i Grand Hotel, bakom Matsalen. Matbordet stängde för gott 22 dec 2016 och i vår öppnar Mathias Dahlgren en ny krog på samma plats.

Gröna Lund öppnade för året och satsade stort på maten med fyra nya restauranger, bland annat en mexikansk som var riktigt bra, men kanske för ambitiös för Gröna Lunds vanliga klientel.

Från vänster: Mjuk taco med långkokt högrev (min favorit!) med picklad lök, syrad grädde och rostad mandel. Sötpotatispommes med majönäs (krispiga och goda), Crispy Taco med misomarinerad torsk (inte fullt så god), Ceviche på kammussla (nja, lite slemmig)

Jag och min fru gick på korvkurs hos Taylors & Jones och kände att detta ska vi göra igen hemma. Men det har ännu inte blivit av. Så svårt det är att ta vissa idéer vidare!

Den 29 april öppnade restaurang Hantverket på Sturegatan i Stockholm. Efter en lite seg start har det tagit fart ordentligt för Hantverket i höst och det är ofta fullt (jag bor i samma kvarter så jag går förbi i stort sett varje dag!). Välförtjänt, maten där är supergod och de har en ambitiös bar!

Jag gjorde ett reportage om grilltrender och tips på hur man gör de bästa hamburgarna!

Maj

Vi åt söndagsmiddag på franska bistron Proviant, och blev lika nöjda som alltid. Älskar Proviant – för maten, avspända atomsfären och den trevliga personalen.

Hotellet Haymarket öppnade och jag fick möjlighet att proväta stora delar av menyn i Paul’s. Sedan dess har jag varit där ofta, ätit frukost eller lunch i cafét Gretas, drinkar i baren Americain eller lunch uppe i Paul’s. Haymarkets popularitet verkar bara öka för varje månad och mitt reportage om maten på Haymarket är ett av de mest lästa under året.

Ostron på Paul’s

I Maj var det även nypremiär för Icebar i Stockholm. Efter att ha varit uppe på Icehotel var det väldigt kul att kolla in denna lilla filial som är gjord av samma is som själva hotellet.

Juni

Jag gör ett återbesök på Punk Royale som förnyat sig och nästan var ännu bättre denna gång, en unik, galen matupplevelse!

Vissa rätter serveras direkt i gästens mun!

Jag startar ett samarbete med bordsbokningssiten thefork.se där man bland annat kan boka bord med upp till 50% rabatt på maten vissa dagar. Först ut testar jag Napolyon Bistro & Bar som serverar klassiska bistrorätter, riktigt bra!

Juli

Innan ett tidigt flyg till Rhodos bor jag på Clarion Arlanda och testar maten i deras restaurang, supergod mat och vi noterar en väldigt uppsluppen stämning, det märks att alla gäster är på väg mot ett spännande resmål!

I Göteborg bor vi två nätter på Clarion Post och äter en kväll på Harrys som ligger ett stenkast bort. Blir verkligen positivt överraskade, väldigt bra mat och supertrevlig barnvänlig service.

Dessert på Harrys

Augusti

Vi är bortresta stora delar av Augusti, men väl hemma i Stockholm testar vi restaurang Cirkeln. Supergod mat, men otroligt trist lokal och helt folktomt.

I Augusti fick jag även möjlighet att testa sydtysk mat ihop med massa andra matbloggare. Avsändare var Edward Blom som arrangerade en middag som man kunde boka via Airdine.

September

Proviant öppnar ännu en filial, denna gång på gärdet. Vi testar Gute Grill och går till Wallmans för att prova menyn där som Edward Blom komponerat. Jag går en matlagningskurs på restaurangakademien – ”grillat med Christian Hellberg”.

Oktober

Soliga höstdagar är ju så härliga. En av dessa åkte vi ut till Rosenhill på Ekerö, så mysigt och god mat!

Rödbetspaj!
Rödbetspaj!

Vi testar Kasai, en ny japansk dinnerclub som nog är det perfekta stället att äta på inför en utekväll, jättegod mat och tung housemusik. Jag äter lyxlunch på Bobergs Matsalar på NK och går en kul kurs i Japansk matlagning på Restaurangakademien. Vi äter söndagsmiddag på Grill som vi nästan glömt bort, men det är fortfarande bra!

Egengjord sushi!

Vi testar Adam och Albin som seglar upp som topp 3 för mig i Stockholm – trots höga förväntningar blir vi nöjda.

Ostron på Adam & Albin
Ostron på Adam & Albin

November

Det var mest resefokus i November, men vi hann med att testa Östermalms första tapasställe – Alegria tapas. Jag gick också en kurs på Restaurangakademien om mat och vin i kombination.

Alegria tapas
Alegria tapas

December

Årets sista månad blev det mest fokus på julmat, men innan första julbordet gick jag en kväll med barnen till Bar Central – ett söderställe på Östermalm med mat från Centraleuropa! Vällagad, fet mat som schnitzel som man gärna tar in ett av deras tjeckiska fatöl till! Jag åt julbord på Grand Hotel och passade på att göra ett reportage om hur  man ska äta julbord – i sju turer.

Tur 2 – lax och annan fisk

Vi testade även julbrunchen på Mother som var både prisvärd och supergod. Hit ska vi garanterat igen 2017!

Restauranger jag vill gå på 2017

  • Volt – en av mina kollegor som verkligen är matnörd har denna som en av sina favoriter. Har ännu inte testat!
  • Omakase köttslöjd. Vann kategori Lyx i Gulddraken 2016 och varje gång jag försökt boka bord har det varit helt fullt. Nya försök 2017!
  • Portal – deras fyllda vaktel ska tydligen vara helt otrolig!

Har du några bra restaurangtips? Kommentera gärna!

2 kommentarer

  1. Grymma restaurangtips! Och älskar guiden om hur man inte föräter sig på All Inclusive ;). Jag har nog inga restaurangtips att dela med mig av men lägger nog till några av dina på min lista. Gott nytt år!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...