White Guide 2016 – Alla vinnare

Idag korades Sveriges bästa restauranger på White Guide gala på Kungliga Operan i Stockholm. Mat- ochresebloggen var på plats för att ta del av prisutdelningen och minglet!

När vi anlände bjöds vi på små snittar som Salmalax och Gurka med ostronemulsion. Till det kunde vi välja bland allt från IPA till Champagne när galans sponsorer bjöd frikostligt på dryck.

P1030161_1

P1030177 P1030163_1

Så började galan med Ewa Röse som konferencier. Inledningsvis en presentation om vilka trender som är de hetaste just nu i restaurangvärlden. Det är hållbarhet och ekologi som är en röd tråd. Att använda även de enkla delarna av djuret som grillat fiskhuvud eller vildandslår. Eller att sätta stort fokus på grönsaker och till exempel tranchera en rotselleri (vilket Daniel Berlin gör på sin krog).

I White Guide listas 600 krogar runt hela Sverige, 100 nya tillkom i år och 100 försvann. De främsta inom respektive kategori korades på galan.

Vinnarna i White Guide 2016 var:

Långtida gastronomisk gärning:

Björn Persson, Koka i Göteborg

 Årets stjärnskott:

Imouto, ett chef’s table inne på Esperanto med plats för nio gäster per kväll. Var nog kvällens snackis, en restaurang som inte så många kände till sedan tidigare som var nominerad i flera olika kategorier

Årets värt en resa:

Gula Hönan i Hemse

Årets hållbara gastronomi:

Lilla Bjers Gårdskrog i Visby som vinner priset för tredje året i rad.

Årets Terroir Award – för hållbart arbete.

Daniel Berlin krog, Skåne Tranås

Årets Merroir Award

För en krog som utmärker sig inom fisk och skaldjur. Sturehof blev en mycket värdig vinnare. Sturehofsgruppen serverar 5000 portioner mat varje dag varav 3000 är fisk och skaldjur.

Årets smakutvecklare i livsmedelsbranschen:

Scandinavian organics. Ett bolag som tar hand om råvaror som annars skulle slängas – I fjol exempelvis 1 miljoner värphöns som annars skulle bränts upp – istället blev de till hönsfärs. De tar även hand om och förädlat tonvis med fula morötter och andra grönsaker som annars skulle slängas direkt från åkern. Smart!

Årets serviceupplevelse

Spritmuseum

Årets ölupplevelse

Rex Brasseri i Umeå

Årets vinupplevelse:

PM & Vänner i Växjö

Årets rising star:

Filip Fasten, Agrikultur. Här gjorde jag ett besök för inte så länge sedan som ni kan läsa om här.

Årets hjärtekrog:

Till en krog där det är krog ”där det är särskilt gott att vara” – Surfers i Visby. Jag har inte varit på Surfers i Visby men dock på deras restaurang i Stockholm vilket ni kan läsa om här.

Årets banbrytare:

Omakase Köttslöjd. Hit längtar jag verkligen efter att gå. Jag står på väntelista för ett bord om två veckor, håller tummarna för att det kommer en avbokning så jag kan få testa denna hyllade restaurang.

Årets bästa restaurang:

Fäviken Magasinet, Järpen/Åre. Lång resa upp till Järpen, men vilken dröm det skulle vara att äta sig igenom en meny här!

Årets Bästa gastronomi:

Esperanto – med full poäng: 40/40

På väg hem från galan bjöds det på nykokta musslor och jag fick lära mig hur man äter musslor. Jag visste sedan tidigare att man använder ett skal som pincett för att att plocka upp nästa mussla från sitt skal, men nytt för mig var att man lägger de tomma skalen prydligt i varandra istället för huller om buller.

P1030179_1

P1030180_1

Härlig kväll för en matnörd och gav verkligen ett sug att boka bord på flera av dessa härliga krogar som fick priser!

Vilken av alla dessa är du mest sugen på att testa? Kommentera gärna!

3 kommentarer

  1. Åh tack! Gillar verkligen det där med smakutvecklare. Omakake blir man ju supersugen på! Det börjar också bli dags för en ny resa till Gotland känner jag. Nu finns ju inte 50 Kvadrat längre – det sörjer jag – men lilla tysta Hemse där jag bara fikat verkar ha fått betydligt mer liv.
    På PM & Vänner åt jag en jätterolig middag på en bröllopsdag häromåret vilket jag nog har sagt. Här i Skåne har jag varit sorgligt dålig på mycket och speciellt utanför Malmö men jag hoppas på bättring eftersom jag känner många i branschen och borde ha utnyttjat det bättre. Gaaah, nu vill jag bara dinera!!!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Kurs för förarintyg båt – nu ska jag äntligen lära mig navigera

Äntligen har det blivit av att boka en kurs för förarintyg båt - och även en kurs i...

Uppgradering till SAS Plus med poäng – är det värt?

På vägen hem från Italien lade jag ett bud på att uppgradera min ekonomibiljett med SAS till SAS...

Blodapelsin sour med honungssirap

Blodapelsiner - så goda i drinkar och nu är det perfekt tid att njuta av dem. Vi närmar...

Snöskovandring och vinterbad – Dolomiti Natural Wellness

Snöskovandring och isbad istället för skidåkning? Ja, andra dagen i Madonna di Campiglio var prognosen snö på förmiddagen...