fbpx
Matochresebloggen
Weekendkryssning till Visby
Birka Cruises Kryssning Långkryssning Okategoriserad

Weekendkryssning till Visby med Birka Cruises

Förra året åkte jag på en av Birka Cruises långkryssningar och det gav verkligen mersmak. Så i helgen lämnade vi barnen med sina kusiner i Dalarna och jag tog med min fru på en weekendkryssning till Visby.

Weekendkryssning till Visby

Här kastar man loss klockan 16 på fredagen, kommer fram till Visby klockan 10 på lördagen och har en heldag i Visby innan man påbörjar resan tillbaka klockan 19. Två kvällar och nätter ombord alltså och nio timmar i Visby innan man kommer tillbaka till Stockholm klockan 14 på söndagen.

Start i Stockholms skärgård

Vi gick på fartyget 15.30 vid terminalen nere vid Slussen och efter att ha lämnat väskorna i hytten gick vi upp på däck. Så kul att kolla in alla fina hus och öar man passerar i Stockholms skärgård och bara njuta av utsikten.

Weekendkryssning till VisbyWeekendkryssning till VisbyWeekendkryssning till Visby

Många andra valde att kombinera detta med liveband på däck, men vi föredrog en lugnare start!

Weekendkryssning till VisbyWeekendkryssning till Visby

Räkor och vitt vin på Brasseriet

Vi hade bokat en sen middag – 20.30 – så efter någon timme vi tog in lite rökta räkor och vitt vin på ”Brasseriet” som är en pop-up restaurang under sommaren högst upp i fartyget, där det finns en restaurang med lite enklare rätter.

Weekendkryssning till Visby

Här uppe finns även en pool, bubbelpool och soldäck som är varmt året om. Denna heta dag hade man öppnat upp taket så det var den ”riktiga” solen som värmde.

Weekendkryssning till VisbyWeekendkryssning till Visby

Spa på Birka Cruises

Vi badade dock inte i solområdet utan hade bokat tid i spa:et klockan 18.30. En klar favorit sen sist jag kryssade, mycket mysigare att nu hänga här med min fru såklart (och som kan hjälpa till att fota!)

Spa på Birka Cruises

Inomhus finns en stor bastu med panoramafönster mot havet, ångbastu, bubbelpool och kallpool och på däck ytterligare en bubbelpool. Så härligt!

Spa på Birka CruisesSpa på Birka CruisesSpa på Birka Cruises

Här kan man även ta olika typer av behandlingar och massage. På söndagen tog min fru en lång ansiktsbeshandling och då ingick entré till spa:et så vi hängde här igen i flera timmar.

Spa på Birka Cruises

Middag på långkryssningen

Under långkryssningarna är det en fast trerättersmeny som serveras och man får en viss plats vid ett visst bord och en dedikerad servitris som man har bägge kvällar. Lite slumpartat men vill man verkligen ha en viss plats kan man lägga in önskemål om det när man bokar.

Vi fick ett bord i aktern med en härlig utsikt och en väldigt trevlig servitris som vi efter två kvällar nästan hade lärt känna!

Middag på långkryssningen

Våra middagar

Första kvällen serverades räkor med sikrom och dillmajonnäs till förrätt – en snygg liten god rätt med spänstiga räkor, fänkålsgravad gurka och smulat ägg.

Middag på långkryssningenMiddag på långkryssningen

Till varmrätt två skivor helstekt kalv, rödvinssås och vårprimörer – som var lite mer “rejäl” men även den supergod. En liten hallon- och jordgubbsbakelse till dessert var en perfekt avslutning!

Middag på långkryssningenMiddag på långkryssningen

Nästa dag vände man på upplägget kött-fisk och startade med kryddbakad rostbiff med kålrabbi och friterade gotländska betor, riktigt bra. Till varmrätt en fjällröding med räkor och syrad gurka.

Alla viner som serveras kan man även köpa i taxfreen om det är något man gillar lite extra! Detta rödvin var riktigt bra.

Rostbiff

En snäppet starkare meny än första dagen fram till desserten – en hallonmousse med färska hallon – som var god, men det var något i upplägget som inte riktigt var på samma nivå som tidigare… ?

Hallonmousse

Dock är det imponerande hur man lyckas servera alla gäster en så pass avancerad meny i stort sett samtidigt. Det var en febril aktivitet vid uppläggningen.

Maten på Birka Cruises

Hytten – seafront lyx

På fartyget finns hytter av olika slag, från standardhytter utan fönster till en svit i två etage. Vi bodde i en av premiumhytterna –  ”seafront lyx” med en skön dubbelsäng, stort fönster med burspråk man kan sitta i och en soffa. Här finns också bra produkter i badrummet noterade min fru som har koll på sånt. Och – vi märkte att minibaren var påfylld med öl och bubbel – som ingår.

seafront lyxseafront lyx

Premiumfrukost på Birka

Bor man i någon av premiumhytterna får man äta sin frukost uppe vid Brasseriet, där det är lite lugnare och man beställer varma saker som ägg och kaffe vid bordet. På buffén finns allt från lax och sill till ett dessertbord.

Premiumfrukost på BirkaPremiumfrukost på BirkaPremiumfrukost på Birka

Vi kollade dock även in den vanliga buffén på väg ut och även den såg bra ut (där fanns dock inget bubbel).

En heldag i Visby!

Efter denna powerfrukost gav vi oss ut för att utforska Visby – mer om vad vi gjorde i Visby kommer i ett eget inlägg men några smakprov ser ni nedan!

En heldag i VisbyEn heldag i VisbyEn heldag i Visby

En heldag i Visby

Kryssningen till Visby görs i samarbete med Birka Cruises,  men åsikter och tankar är som alltid mina egna!

Du kanske också är intresserad av...

4 Comments

 • Reply
  Liniz Travel
  18 juli, 2018 at 08:00

  Vilken härlig kryssning och fina bilder! Gillar mycket att kryssa m
  Birka de har så god mat!

  • Reply
   christianmuda
   18 juli, 2018 at 08:11

   Ja, verkligen. Och deras spa är riktigt bra det med!

 • Reply
  Året som gått – resorna 2018 – andra halvan - Matochresebloggen
  25 december, 2018 at 06:01

  […] var vi sen mest på landet i Dalarna, men en helg åkte jag och min fru på en weekendkryssning till Visby. Två kvällar ombord och en heldag i Visby som vi maxade så gott vi kunde! Så lyxigt att ha […]

 • Reply
  ​Tallink Silja och Viking Line börjar med kryssningar till Visby
  17 juni, 2020 at 14:28

  […] ett par gånger varje sommar. Jag kryssade med min fru dit med Birka för två år sedan – läs mer om den kryssningen här. Sammanfattningsvis är detta en grym minisemester – Visby är så härligt på […]

Lämna gärna en kommentar