Resan som livsstilsförändring – många vill träna på resan

Dela inlägget:

I ett par år har Vingresor tagit fram en årlig trendspaning som de kallar ”semesterrapporten”. I dagarna kom årets rapport som har rubriken ”Resan som livsstilsförändring”.
Sammanfattningsvis handlar det om att många vill ha ut något mer av semestern än att bara slappa och dricka drinkar. Man vill lära sig något, träna i någon form, hitta ”genuina” upplevelser men även njuta av mat och dryck utan dåligt samvete (något man kan göra efter att ha tränat – ”earn your carbs”…)

Jag känner igen mig exakt i denna beskrivning. För mig är också träning i form av cykling eller löpning på resan en möjlighet att se mer än man annars skulle hinna med. När jag var i Kyoto i Japan för två år sedan hyrde jag t ex en cykel för att på en dag hinna med att se det som annars skulle tagit en weekend.

Kinkakuji Temple – den gyllene paviljongen - i Kyoto.
Kinkakuji Temple – den gyllene paviljongen – i Kyoto.

När vi var i New Jersey förra sommaren upptäckte jag på mina morgonjoggingturer längs Hudson River t ex lekplatser som vi senare åkte till med barnen.

På morgonjogg i New Jersey
På morgonjogg i New Jersey

Jag har faktiskt även åkt på en renodlad träningsresa, när jag för två år sedan var ambassadör för Midnattsloppet och åkte med dem ner till ett träningsläger i Monte Gordo i Portugal. Väldigt inspirerande att en hel vecka bara kunna fokusera på träning. Denna typ av resor ökar just nu väldigt mycket, t ex har sökningar efter ”träningsresor” på ving.se ökat med 69% de senaste tre månaderna.

Löpträning i Monte Gordo
Löpträning i Monte Gordo

Det är kul att charterbolagen nu tar med intresset för träning och genuina upplevelser som en del i sin planering både vad gäller hur de bygger nya hotell och vilka aktiviteter de arrangerar på plats. T ex så lanserar Ving nu ett helt nytt hotellkoncept som de kallar för Casa Cook, där man utlovar ett ”brett utbud av hälsofrämjande aktiviteter som yoga, pilates, massagebehandlingar samt ett toppmodernt och välutrustat gym”.

Det första Casa Cook-hotellet öppnar i Kolymbia på Rhodos i maj 2016 och på de pressbilder som finns på hotellet ser det väldigt härligt ut…

Bild från http://www.ving.se/grekland/kolymbia/casa-cook/bilder
Bild från http://www.ving.se/grekland/kolymbia/casa-cook/bilder
Bild från http://www.ving.se/grekland/kolymbia/casa-cook/bilder
Bild från http://www.ving.se/grekland/kolymbia/casa-cook/bilder

Påminner lite om känslan på de hotell som vi kollade in på Ibiza i somras, så Casa Cook skulle det vara kul att åka till. Dock är det 16-årsgräns så en weekendresa med bara min fru vore nog bästa upplägget.

Vore kul om även familjehotellen utvecklas åt detta coolare håll och inkluderar aktiva aktiviteter för barn. Som det är nu på hotellen är ofta gymen ej tillåtna för dem. Vi och våra klättertokiga barn skulle till exempel uppskatta ett utegym, klättervägg, tennisbanor och möjlighet att boka tennistränare. Något vi faktiskt tittar på inför julresa till Gran Canaria. Kunde man boka det genom researrangören skulle det ju underlätta mycket. Tips för Ving, Fritidsresor och Apollo!

5 kommentarer

  1. Att cykla i Japan låter inte helt fel! Personligen gillar jag utvecklingen åt det mer aktiva hållet, men förstår att det kan kännas stressande för en del. Jag vill komma hem från en resa och känna att jag har ”gjort” något, samtidigt är väl en vecka på en solstol precis det man behöver under vissa perioder i livet.

    • Jo, alla ska ju välja det som passar utan att känna press att vara aktiv. Handlar nog mycket om hur man hämtar energi också, vissa får det via upplevelser, andra genom meditation och egen tid.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...