Weekendkryssning till Helsingfors med barnen

Äntligen var det dags för vår weekendkryssning till Helsingfors med barnen! Fredag eftermiddag tog vi en kort bilfärd till Silja-terminalen i Värtahamnen, lite väntan innan vi fick köra ombord och sen var vi uppe i vår hytt på nolltid.

Hytten
På denna resa bor vi i lite extra lyxigt, i en commodore svit med ett stort rum som har en liten vardagsrumsdel (med bäddsoffa där barnen får sova). Dessa commodore-rum har även en egen liten lounge där man kan förse sig med div godsaker.
Commodore lounge IMG_9805
Här i commodore-området finns också bastu som är öppen fram till 20.00, sedan är det fritt för de som vill att utan kostnad boka en privat timme. Efter lite fika i loungen satte vi igång att utforska fartyget och specifikt Kids Zone nere på våning 5. Bollhav, klättervägg, TV-spel, Legohörna och rittävling var några av aktiviteterna som fanns där .
IMG_9813 IMG_9809
Sedan hade vi bjudit över våra vänner (som av en slump är på samma kryssning som vi) till en fördrink i vår hytt. Klockan 19.00 hade vi sen bokat bord i Bon Viviant – en av de sju restaurangerna ombord. Massa gott att välja på för oss vuxna, men inget som barnen riktigt gillade. Men, inga problem, personalen fixade en meny till barnen från restaurangen intill som hade ostburgare och köttbullar!  Själva tog vi pilgrimsmusslor och röding till förrätt, kalv till varmrätt och sen en liten ostbricka. Riktigt bra!
IMG_9814
Amuse på varm getost, fikon och parma
IMG_9815
Barnens ostburgare

IMG_9816

IMG_9817
Röding

Vi vuxna satt kvar i restaurangen medan barnen efter middagen sprang tillbaka till leklandet. Klockan 22 var det dags för uppträdande på stora scen med fjolårets Idol-vinnare Lisa Ajax vilket vår 10-åring verkligen gillade.

IMG_9821
Lisa Ajax
Dag två startade jag med en bastu medan resten av familjen sov. Så lyxigt att bara kunna ta på sig en morgonrock och gå ett par meter in till en riktigt varm bastu som väntar.
IMG_9785
Sen var jag tvungen att väcka familjen, frukosten ombord serveras bara tills man anländer Helsingfors. Vi hade vår frukost i restaurangen Bon Vivant där det fanns en stor frukostbuffé med allt man kan tänka sig  – från lax och kallskuret till croissanter och nybakat bröd. Ur en meny fick vi välja varma rätter som lagades på beställning. Vi tog en ”Bon Vivant klassiker” med ägg, bacon, champinjoner, bönor och tomat.
IMG_9824 IMG_9826
För att inte behöva stressa ner till bilen när färjan anlände Helsingfors hade vi lämnat in bilnyckeln i informationsdisken dagen innan. Det var vi nöjda med idag, kunde njuta av frukosten i lugn och ro och när vi sen gick ner var vi enda bilen kvar och kunde köra av direkt.
Vi satte kurs direkt mot vattenlandet Serena som ligger norr om Helsingfors och var framme efter en trekvart. Trots lördag och alla helgona- eller kanske just därför – var det knappt något folk alls och därför inga köer till några vattenrutschbanor.
IMG_9831 IMG_9834 IMG_9835 IMG_9836  IMG_9839Weekendkryssning till Helsingfors med barnen
5 vattenrutschbanor, vågmaskin, vanlig bastu, ångbastu och kallbad. Bra äventyrsbad även på höst/vinter även om det på sommaren är flera gånger fler attraktioner utomhus. Deras ”black hole” – en brant vattenrutschbana in en kolsvart tub där man inte såg någonting var bland de läskigaste vattenrutschkanorna jag åkt!
Efter flera timmars bad avslutade vi besöket med lunch. Serena har en helt ok restaurang som vid sidan av korv, hamburgare och kebab även hade en liten lunchbuffé som vi högg in på efter badet.
 IMG_9842 IMG_9843
Tillbaks in till stan där vi hann med ett stopp på Brunnsparken, bara några hundra meter från färjeterminalen. Mysig park med en hel del saker att klättra i, även om barnen som blivit lite bortskämda med stora klätterställningar tyckte att det var en park för ”småbarn”. Vi vuxna gillade i alla fall den vackra parken!
 Weekendkryssning till Helsingfors med barnen IMG_9848 Weekendkryssning till Helsingfors med barnen
Tillbaka till färjan och nu fick vi köra ombord nästan direkt utan att vänta. Hängde lite i hytten, barnen i lekrummet. Sen gavs möjlighet att träffa Lisa Ajax vilken vår 10-åring självklart tog!
 IMG_9854
Efter lite texfreeshopping gick vi med kompisfamiljen och åt middag. Denna gång i ”Grand buffet” – alltså den stora klassiska kryssningsbuffen där allt ingår (även öl och vin). Efter en del all-inklusiveresor har jag lärt mig hur jag får ut mest av en bra buffé. En förrättstallrik, en huvudrätt och en dessert. Dvs inte blanda hejdlöst och hellre ta flera tallrikar med mindre på varje än en med allt.  En stor behållningen av buffén är att barnen är så extremt nöjda. Att kunna ta exakt vad de vill ha, utan att behöva vänta.
Förrättstallrik med lax, räkor och rom
Förrättstallrik med lax, räkor och rom
Weekendkryssning till Helsingfors med barnen
Dessertbuffén
 Vi vuxna satt kvar ett tag i restaurangen medan barnen efter att ha ätit upp stack upp till rummet och spelade Minecraft. Det är fritt snabbt wi-fi på hela båten (så de kan till sin stora lycka spela i samma värld) vilket vi också haft stor nytta av för att tex skicka iMessage etc mellan varandra på båten och casha upp Google Maps kartor.
Klockan 22 var det show på scen, denna kväll en stor dansgrupp som var riktigt bra. (Tips om ni ska se dessa shower är att komma en stund innan och ta en bra sittplats).
 IMG_9793
Dag två startade exakt som dag ett – med morgonbastu för mig och härlig frukost i Bon Vivant. Sedan var det dags att köra av färjan och hemåt. Väldigt skönt med de obefintliga transfertiderna – i alla fall för oss som bor i Stockholm.
Sammantaget en väldigt rolig och lyckad resa. Är man inte sugen på vattenland finns självklart många andra saker att hitta på i Helsingfors. En av de mest populära aktiviteterna är att besöka Sveaborgs sjöfästning en kort färjetur från Helsingfors. Stannar man i city finns en mängd shoppingmöjligheter och mysiga fik. Ett av de mest populära kaféerna är Karl Fazer Cafe.

2 kommentarer

  1. Kul att ses idag!!!! Bodde ni över i Helsingfors? Eller hann ni med badet ändå? Såg riktigt härligt ut!!!! Visst tipsade jag dig om kryssning när vi sågs sist? Kram L

    • Hej! Detsamma! Vi tog med bilen så vi hann med god marginal, bodde inte över i Helsingfors, men det kanske vi gör nästa gång! /C

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...