Tour de France 2022 – med start i Köpenhamn – jag var där!

Dela inlägget:

Tour de France är ett av de största elitloppen på cykel som finns och har arrangerats alla år utom två sedan 1903. Från början följde cykeltävlingen oftast Frankrikes yttergränser, men går sedan många år tillbaka även in i grannländerna.

I år startade Tour de France i Köpenhamn för första gången – och jag var på plats för att kolla in premiärloppet. Dessutom få en känsla för stämningen i staden och testa lite franska delikatesser!

2022 år Tour de France – med start i Köpenhamn.

Fredagen den 1 Juli gick det första loppet av stapeln – 13 kilometer i centrala Köpenhamn. En riktig folkfest med massor av människor ute på stan – framför allt längs den breda avspärrade vägen där loppet gick.

Efter lunch började de första cyklisterna passera när de värmde upp och testade banan. Klockan 16.00 var den officiella starten när cyklisterna körde denna sträcka med någon minuts mellanrum, tätt följa av ett TV-team. Och det gick fort – här cyklar man i ca 60 km/h.

Frankrike passar på att marknadsföra landet i Köpenhamn

När Tour de France kommer till Köpenhamn passar Frankrikes turistbyrå på att marknadsföra utvalda delar av landet i Danmark. På plats i en stor “fam park” fanns bland annat representanter från skidorten Alpe D’Hues och staden Lille för att visa upp vad dessa orter hade att erbjuda.

Massor av give-aways som stråhattar.

Franska delikatesser, drycker och mingel

Det fanns även franska delikatesser och drycker att smaka på plats – och vi fick ta del av dem på en mingelfest som Frankrikes turistråd arrangerade – i en lokal som låg längs banan. Iskall fransk rosé, franska ostar och patéer, franska charkuterier och små bakverk. Ett perfekt sätt att värma upp inför loppet!

Dagen efter – på lördagen – gick nästa etapp som var 202 km från Roskilde till Nyborg. På Söndag går den tredje etappen – 182 km från Vejle till Sunderborg. Sedan reser cyklisterna vidare för 18 ytterligare lopp under Juli månad, i Belgien, Schweiz och såklart Frankrike, där den sista etappen avslutas i Paris.

Alla kunde cykla tävlingssträckan dagen efter

Tour de France är ett elitlopp, men det fanns chans även för alla som ville att testa tävlingssträckan i Köpenhamn – dagen efter. Och det var en väldigt populär aktivitet, både bland köpenhamnsborna (som är ett folk som cyklar nästan överallt) och många inresta cykelentusiaster.

500.000 Euros till vinnaren.

Totalt finns 2,3 miljoner Euros i pengar till de tävlande och lagen. Den cyklist som sammantaget varit snabbast vinner 500.000 Euros.

Tour De France – en så kul grej att se och uppleva på plats. Ska ni ner och semestra i Frankrike i sommar är ett tips att tima in någon dag en av städerna där det arrangeras del-lopp. Här hittar ni hela listan över rutter och städer.

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Bästa glöggen 2023 – vi testar 5 olika

Vilken är den bästa glöggen 2023? När man bjuder in till adventsfika vill man såklart bjuda på en...

Winter Margarita – Fredagsdrinken är en vintervariant av denna sommarklassiker

Gillar du drinken Margarita kommer du älska en Winter Margarita. Samma goda smaker av sött, salt och surt...

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...