fbpx
Matochresebloggen
Byta bostad på semestern
Byta bostad Dubai Okategoriserad

Byta bostad på semestern – så här bodde vi i Julas!

Vi har flera gånger tidigare bytt bostad på semestern med en annan familj. Första gången 2014 när vi bytte med en familj i London över påsk och nu bytte vi igen över jul med en familj i Dubai som jag skrev lite om inför resan i detta inlägg.

Familjen vi skulle byta med hade redan åkt när vi kom fram till Dubai, dock var deras hushållerska (och hund) kvar i huset så det skulle inte vara några problem att överlämna nycklar. Det är annars lite trixigt och vi har exempelvis hämtat upp nycklar  i blomkrukor utanför dörren tidigare.

Byta bostad på semestern – så här bodde vi i Julas!

Vi tog en taxi från flygplatsen till lägenheten som ligger i området Al Barscha 1, som ligge en kvarts promenad från Mall of the Emirates och en kvart med bil från stranden. Här byggs många villor och radhus i gated communities med en vakt som kontrollerar alla som åker in. Det pratas ju en del om att detta kommer att komma till Sverige och jag kan verkligen förstå det. Här “inne” behöver man knappt låsa dörren så vakten har koll på alla som åker in och ut, till och med pizzabuden måste uppge namn och telefonnummer innan de får svänga in och göra en leverans.

Byta bostad på semestern

Dubai är ganska likt Los Angeles på det sätt att man tar bil var man än ska och det ser man även på hur man planerat detta område. Alla har stora carports med plats för två stora bilar och det finns dessutom gott om plats på gatan för besökande bilar. Dock har man inte satsat på stora uteplatser som vi svenskar gillar. Troligen för att det under stora delar av året är för varmt att sitta ute!

Huset hade en uteplats på baksidan, men det visade sig att tomten direkt utanför var en stor byggplats för en ny bensinstation där man jobbade alla dagar från 07-23 och det låg ett lager byggdamm över allt på den sidan av huset så vi höll oss mest inne eller vid poolen.

Byta bostad på semesternByta bostad på semestern

Stor uppvärmd pool

Ett par hus bort fanns en stor uppvärmd pool som husen i området delar på. Detta var ett av de kriterier vi hade när vi letade boende att byta med, att det skulle finnas pool. Underbart och vi hängde här i stort sett varenda dag!

Byta bostad på semesternByta bostad på semestern

Själva huset – egna rum åt alla!

Huset var stort i två plan, med fyra sovrum där alla hade eget badrum med badkar. Verkligen skönt med egna rum åt barnen och att de kunde sova i riktiga sängar istället för bäddsoffor som ofta är deras lott i familjerum på hotell! Just denna familj hade en son och en dotter i typ samma åldrar som våra barn så de tog “kill” respektive “tjej”-rummet.

Byta bostad på semestern Byta bostad på semestern

Nedervåningen inkl hund

Familjen vi bytte med kommer från Usa och det känns igen på inredningen i huset, inte minst juldekorationerna!

Här nere bodde den söta lilla hunden “Ginger” som stannade kvar i huset över julen. Det var verkligen en bonus för oss som inte har husdjur att få hänga lite med henne veckan vi bodde här. Väluppfostrad och kelig hund som hängde efter oss så snart vi kom ner från trappen. Men skönt att hushållerskan var kvar som tog hand om den så vi inte behövde tänka på att komma hem en viss tid och gå ut med henne.

Byta bostad på semestern Byta bostad på semesternByta bostad på semestern

Byta bostad på semestern – laga egen mat!

Många tycker att det hör till semestern att slippa laga mat, men jag gillar ju att laga mat. Vår dotter äter även en specialkost utan gluten, mjölkprodukter, ägg mm så det är lite trixigt att få rätt mat på restaurang, speciellt frukostar är svåra. Så just nu var det perfekt för oss med stort eget kök där vi lagade och åt frukost och middag och så åt vi lunch ute nästan alla dagar.

Dessutom sparade vi en hel del pengar på detta sätt. Dubai är en klart dyr stad och bara en lunch kostar runt 1000:- sek för fyra personer, middagar skulle gått på det dubbla.

Dock kan man som turist inte köpa alkohol i affärerna här (det kan dock de som bor och jobbar här). Så vi hade tagit med några flaskor vin och lite öl i packningen.

Byta bostad på semestern

Ständigt hungrig hund som hoppas att något ska ramla ner på golvet!

Mataffärer i Dubai

I Dubai bor många personer med god ekonomi och som är noga med vad de äter. Det märks på utbudet av bra matbutiker med ett stort sortiment av ekologiska varor. Vi åkte och storhandlade på “Organic foods and café” och jag har nog aldrig varit i en butik med ett så stort utbud av ekologiska varor. Men, dyrt. 60 SEK/kilo för potatis, 80 SEK/kilo för bananer osv. Dock billigare än att äta motsvarande på restaurang, så det var bara att handla på och inte titta på priset för mycket. 🙂

Ekologisk mataffär i Dubai

Färska korvar helt utan tillsatser!

Ekologisk mataffär i Dubai Ekologisk mataffär i Dubai Ekologisk mataffär i Dubai

Andra fördelar med att byta hus

Förutom att man sparar massa pengar på att inte betala för hotell och att man kan laga mat hemma får man andra saker på köpet, som att låna familjens snabba wi-fi. Och vår son som är nio år gillade verkligen att kunna vila framför en film medan vi lagade mat istället för att vänta på maten vid restaurang.

Nackdelar med att byta hus

Ja, det är ju att man måste vara villig att låna ut sitt eget boende till familjen man byter med. Vi har aldrig haft några problem med att saker går sönder eller försvinner men det finns ju såklart en risk. Dock är det en helt annan sak än att hyra ut sitt hus via Airbnb. Byter man boende vet man exakt vem som kommer och alla vi kommit i kontakt med via Homeexchange har varit superbra att ha att göra med.

Jag som är lite paranoid är alltid lite nervös för att en familj ska ångra sig just innan vi kommer fram eller att vi inte ska hitta nyckeln in, men det har aldrig hänt.

Så. vågar ni ha en främmande familj boende i ert eget hus eller lägenhet är detta ett perfekt sätt att bo på semestern!

Du kanske också är intresserad av...

5 Comments

 • Reply
  Liniz
  7 januari, 2018 at 14:05

  Wow vilket häftigt hus 🙂 Kul att du gillar att Mat! Inte Min starka sida 😉 Men äter ju gärna hemlagat och nyttigt!

  • Reply
   christianmuda
   8 januari, 2018 at 20:19

   Jo, himla tur nu när vår dotter behöver äta specialkost att jag faktiskt gillar att laga mat, annars hade det varit jobbigt!

 • Reply
  Året som gått - resorna 2018 - första halvan - Matochresebloggen
  23 december, 2018 at 06:00

  […] bytte hus med en familj i Dubai på jullovet förra året och flög hem tidigt på nyårsmorgonen, så 2018 startade där. Detta […]

 • Reply
  Lediga dagar och skollov 2019 - Matochresebloggen
  30 december, 2018 at 16:43

  […] man som vi även ibland byter boende måste man vara ute i ännu längre tid i förväg, ofta ett år i […]

 • Reply
  Tips på hur man reser billigare som familj utan att snåla
  6 april, 2022 at 09:55

  […] och kommer att fortsätta! Läs mer i reportagen om några av våra tidigare byten i Budapest, Dubai eller i ett hus i bergen norr om Barcelona med en härlig […]

Lämna gärna en kommentar