Thermalbad i Budapest – vi testar stadens varma bad

Dela inlägget:

Säger man Budapest tänker många på deras varma bad. För oss var just thermalbaden en starkt bidragande anledning till att vi valde att resa till Budapest över påsk. Här pumpas varje dag upp 70 miljoner liter vatten från 118 naturliga varma källor som håller mellan 21-78 graders temperatur och som av många anses ha massor med välgörande och helande effekter förutom att det bara är härligt att bada!

Thermalbad i Budapest – vi har testat tre av tretton

Budapest har 13 thermalbad och vi testade tre av dem – Széchenyi Thermal Bath, Gellert Thermal Bath och St. Lukacs bath. Man kan välja mellan att lösa entré inklusive ett skåp att låsa in sakerna i, eller för 15 kronor extra få en egen kabin där man både kan byta om och sedan förvara kläder etc i. Båda varianterna låser man med smidiga vattensäkra armband. 

Kolla in våra omdömen av dessa tre bad, tips om vad du ska ta med dig i packningen till Budapests thermalbad och vilka bad som passar bäst för barn.

Széchenyi Thermal Bath

Széchenyi Thermal Bath är Budapests klart största och populäraste thermal bad och är ett av Europas största. Här finns 21 olika pooler, flera bastus av olika slag och rum för behandlingar. Dessutom restauranger, caféer och till och med ett ölspa.

Thermalbad i Budapest Széchenyi Thermal BathThermalbad i Budapest Széchenyi Thermal BathThermalbad i Budapest Széchenyi Thermal BathThermalbad i Budapest Széchenyi Thermal BathThermalbad i Budapest Széchenyi Thermal BathThermalbad i Budapest Széchenyi Thermal BathThermalbad i Budapest Széchenyi Thermal Bath

Så här ser kabinerna ut där man byter om, klart trångt därinne men perfekt om man skulle vara superblyg!

Thermalbad i Budapest Széchenyi Thermal Bath

Sammanfattningsvis:

Plus: Härligt med stort utbud av massor av typer av bad och bastus. Stor utomhusdel varav halva just nu renoverades så det var nog mer trångt än vanligt i den del som var öppen.

Minus: Trängseln! Så mycket folk att man nätt och jämnt fick en plats i vissa av bassängerna. Försök att komma hit tidigt på morgonen när det just öppnat eller en vardag för att slippa den värsta trängseln.

Pris: från 5.500 HUF (ca 180 sek) för en heldagsbiljett.

På lördagskvällarna är det även här man arrangerar stadens populära ”sparties” – Spa Parties – som jag inte besökte denna resa men för två år sedan, när jag var i Budapest på en pressresa. Perfekt om man är runt 25 år och gillar att festa med svensexegäng från England.

Läs mer på den officiella webbsidan här.

Gellert Thermal Bath

Gellert Thermal Bath tillhör lyxhotellet Gellert men man kan lösa entré hit även som icke-hotellgäst. Detta är inte alls lika stort eller välbesökt som Széchenyibadet men föll oss mer i smaken. Det stora och pampiga inomhusbadet fyller 100 år i år men den soliga dagen vi var här hängde vi mest utomhus i den 36-gradiga sittpoolen där det även fanns en finsk bastu och en kallvattentunna i anslutning.

Thermalbad i Budapest Gellert Thermal Bath

Thermalbad i Budapest Gellert Thermal BathThermalbad i Budapest Gellert Thermal BathThermalbad i Budapest Gellert Thermal BathThermalbad i Budapest Gellert Thermal Bath

Barnen som gillar att simma och leka gillade även den stora simbassängen utomhus.

Thermalbad i Budapest Gellert Thermal Bath

Även här byter man om i kabiner som dock till skillnad från badet kändes som de var i behov av en uppfräschning. Det finns i och för sig även lyxvarianter av kabinerna såg jag, med en säng om man behöver samla kraft efter alla heta bad innan man byter om!

Thermalbad i Budapest Gellert Thermal Bath

Plus: Vackert spa. lagom med folk, flera utomhuspooler – ja, allt var bra här (förutom de lite bedagade kabinerna) och det var egentligen ingenting vi saknade.

Pris: Från 5.600 HUF (ca 180 SEK). Gratis för barn under 2 år.

St. Lukacs bath

St. Lukacs bath är lite enklare än de tidigare baden vi besökte men fick en totalrenovering i slutet av 90-talet. Badet är mer som en traditionell svensk simhall. Både varma bad och bastus inomhus och flera stora utomhussimbassänger. Den vi gillade mest hade dessutom en ström i en rund del av poolen som barnen älskade att simma runt i. På kvällen lystes poolen upp med färgade lampor och det blev väldigt maffigt med ljuseffekterna mot de gamla husväggarna. Vi valde detta bad delvis för att det ingick fri entré hit i vårt Visit Budapest-kort vi hade dagarna här, men besöket här blev riktigt kul! 

Thermalbad i Budapest St. Lukacs bath<Thermalbad i Budapest St. Lukacs bath

Pris: Från 3.700 HUF (ca 120 SEK).

Glöm ej Flip flops!

Man får gå barfota, men de allra flesta går omkring i flip-flops- så packa ner det. Vill du simma motionssim behöver du även en badmössa – i resten av baden räcker det dock med badkläder. Vill man inte släpa med sig en väska med handdukar går det att hyra på plats och man kan även hyra flip-flops.

Rabatt på Thermalbaden i Budapest

Har man ett Visit Budapest-kort får man rabatt på flera av thermalbaden i Budapest, hos samtliga ovan gav kortet 10, 20 och 100% rabatt.  Hela listan:

Dagály Baths 20%
Gellért Baths 20%
Király Baths 20%
Lukács Baths 100%
Palatinus 20%
Római Outdoor Pool 20%
Rudas Baths 20%
Széchenyi Baths 10%
Veli Bej Baths 30%

14-årsgräns på de flesta bad i Budapest

Det står  de bad vi var på att baden rekommenderas från 14-år och uppåt men vi tog med våra 10- och 12-åringar och det var inga problem för dem att komma in. Dock finns inga ”barnpriser” utan de betalar samma entré som vuxna.

Kommer man på sommaren till Budapest med barn rekommenderas Palatinus Furdo på  Margaret Island eller Dagaly Furdo-badet där det förutom thermalbad finns vattenrutschbanor etc.

Massa bad – mitt i stan

Klart härligt med alla dessa bad, som man hittar lite överallt i stan. Speciellt kanske om man kommer under de lite kallare månaderna, men under sommaren tar man även fram solstolar och det blir på sätt och vis ett ännu härligare ställe att hänga på!

Thermalbad i Budapest

Självklart gjorde vi mer än att bara bada i Budapest, mer tips i kommande inlägg!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...