Stockholms Bästa Kanelbulle – tips inför Kanelbullens Dag!

Dela inlägget:

Den fjärde oktober är det Kanelbullens Dag och ska man äta något så onyttigt som kanelbullar denna dag ska man såklart köpa de allra godaste (om man inte bakar dem själv). För att göra grovjobbbet att testa sig igenom utbudet arrangerade ThatsUp för några dagar sedan ett stort test med 34 olika kanelbullar och ungefär lika många personer i smakpanelen, där jag var en av dem.

Stockholms Bästa Kanelbulle

Vi fick in plåtar med 6 olika kanelbullar på varje och började med att bedöma utseendet. Sedan skar vi små provsmaksbitar av respektive sort där vi bedömde bland annat smak, konsistens och lukt för att sedan ge ett totalomdöme mellan 1-5 på varje bulle. Såklart orkade vi inte äta en hel bulle av varje, uran skar en liten bit för att testa av de som kom in på respektive plåt.

Stockholms Bästa Kanelbulle

Stockholms Bästa Kanelbulle – vinnarna

Vinnare i testet var Skeppsbro Bageri som var en bulle helt bakad av ekologiska råvaror.. Jag smakade inte Skeppbros bulle, men min favorit av de jag testade var från Pontus Café by Pontus som fick en hedrande andraplats). Hela topp tio listan finner ni nedan!

Stockholms Bästa Kanelbulle - vinnarna
Kanelbulle från Pontus Café by Pontus

Stockholms Bästa Kanelbulle – topp 10

 1. Skeppsbro Bageri 4,2
 2. Pocket Café by Pontus 4,10
 3. Nockeby Bageri 3,84
 4. K-märkt Patisserie & Bageri 3,58
 5. Vallentuna Stenugnsbageri 3,55
 6. Ritorno 3,53
 7. Kosterheds Konditori 3,30
 8. Bullar & Bröd 3,28
 9. Bröd & Salt 3,22
 10. Lidingö Bröd & Pâtisserie 3,22

Så här gick testet till:

Konditorierna och bagerierna valdes ut genom föregående års test, lokalkännedom samt ett visat intresse från deltagarnas sida (eftersöktes via sociala medier). Juryn valdes ut genom personlig smakpalett, lokalkännedom, expertis och personliga kontakter. Juryn delades in i två grupper. Varje jurygrupp fick testa minst hälften av kanelbullarna. Detta för att göra testet rättvist. Att alla jurymedlemmar skulle hinna testa 34 kanelbullar skulle ha blivit svårt. Resultatet räknades ihop och delades sedan i antalet personer som bedömt kanelbullen. Hamnade två kanelbullar på samma poäng fick den med exempelvis flest fyror den högre placeringen.

Mr Cake då?

Alla bagerier var inte med, dels för att det inte var möjligt att hinna testa alla, dels för att bagerierna skulle vara intresserade av att vara med i testet och skicka en låda bullar. Exempelvis var inte Mr Cake med, trots att det är ett av Stockholms just nu mest populära bagerier. Så det finns självklart massor med goda bullar som inte är listade i detta test, men det är en bra start!

Kanelbullens dag – historia

Kanelbullens dag instiftades den 4 oktober 1999 och som i stort sett alla temadagar ligger det kommersiella krafter bakom. Dagens instiftades av Kaeth Gardestedt som då var ansvarig för projektansvarig för Hembakningsrådet, en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare som numera drivs av Dansukker. Syftet med dagen är såklart att sälja mer av råvarorna. 

2 kommentarer

 1. Så himla härligt att ha dig med i Juryn! Tack för din expertis och för att du delar med dig av och hoppas att du är riktigt sugen på kanelbullar igen tills på fredag, kanelbullens dag ?

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...