fbpx
Matochresebloggen
Corona Coronavirus

Snart kan Svenskar resa till Finland och Storbritannien igen – men vill vi?

Snart kan Svenskar resa till Finland och Storbritannien igen – men vill vi? Jag är klart sugen på en weekendresa till Helsingfors eller London nu i höst, men efter att ha läst deras krav och rekommendationer om munskydd stannar jag hellre hemma i Sverige!

resa till Finland och Storbritannien

Nya regler för resa till Finland för Svenskar 19 september

Torsdagen den 10 september meddelade den finska regeringen att man höjer gränsen till 25 smittade per 100 000 för länder vilkas medborgare välkomas till Finland. Detta skulle innebära att svenskar skulle vara välkomna i dagsläget – vårt smittotal ligger just nu på 24 per 100 000. De nya reglerna gäller från och med lördag 19 september – om inte vårt smittotal plötsligt skulle skjuta i höjden.

I Finland är det inte krav på munskydd, men man “rekommenderar munskydd” I kollektivtrafik och andra platser där man inte kan undvika närkontakter. Men, vilket munskydd man har verkar inte spela någon roll. Så här skriver de finska myndigheterna bland annat i sina råd om ansiktsmasker:

Det finns många slags ansiktsmasker: sådana som man syr själv eller sådana som säljs i affärerna och som är tillverkade av tyg eller andra material“.

Något som inte heller funkar – N95 är betäckningen på de munskydd som stoppar mest partiklar, något som t ex hemsydda eller enklare munskydd inte når upp till. Här kan ni läsa mer om varför enklare munskydd inte funkar.

Svenskar välkoma i Storbritannien från lördag 12 september

Resenärer från länder med låg smittspridning har tidigare kunnat resa till Storbritannien utan karantän. Nu förs Sverige in på den listan och från lördag 12 september klockan 04.00 kan Svenskar resa till Storbritannien utan karantän.

Men, om man inte tycker att det är härligt att gå runt med ett munskydd är inte en weekend till London så lockande. Det är krav för alla över 11 år att ha munskydd på all kollektivtrafik, i alla affärer osv.

resa till Finland och Storbritannien

Detta trots alla studier som visar att munskydd inte är ett effektivt sätt att minska smitta. Dessutom tipsar Englands myndigheter liksom de finska myndigheterna om hur man själv kan göra en ansiktsmask…. Läs mer om alla regler och “tips på hur man gör en egen mask” på gov.uk.

Du kanske också är intresserad av...

Inga kommentarer

    Lämna gärna en kommentar