Sleatify app ska begränsa riskgruppers konsumption

Dela inlägget:

Publicerat den 1 april 2021: När de stora vaccinationsprogrammen mot Covid-19 nu rullats ut i stora delar av världen tar myndigheterna nästa steg för att få ner andelen människor i riskgrupp. För det är inte bara Covid-19 som personer i riskgrupp riskerar att dö i – det finns en rad vanliga sjukdomar som personer i riskgrupp för Covid även drabbas hårdare av.

Istället för en stor informationskampanj eller höjda skatter testar nu myndigheter ett nytt grepp – en app som behöver visas upp innan man gör inköp.

En ny app – Sleatify – ska begränsa riskgruppers konsumtion och få dem att äta och leva nyttigare. Så här kommer det att fungera när appen rullas ut med start idag:

Sleatify finns även för smartwatches
 • Alla svenska medborgare behöver ha appen Sleatify installerad på sin mobil eller smartwatch och ha sin device med sig dygnet runt, vid alla fysiska aktiviteter och vid sängen på natten.
 • Appen kommer att analysera fysisk aktivitet och sömnkvalitet och med hjälp av AI ta fram individuella kostrekommendationer.
 • I fall där man sover eller motionerar för lite (eller för mycket) kommer appen blockera inköp av en rad produkter som studier visat ger sämre sömn, som i sin tur minskar incitament för motion och ökar sug efter skräpmat. Exempel på produkter som kan komma att blockeras:
  • Alkohol
  • Kaffe
  • Tobak
  • Godis
  • Snacks som chips och ostbågar
  • Processad snabbmat
 • Det kommer vara obligatoriskt att visa upp appen vid alla inköp av mat, alkohol och tobak samt vid restaurangbesök

Höga böter för langning – bonus för angivning

Det kommer vara höga böter för att langa produkter till personer i riskgrupp, från 5000:- för att langa kaffe upp till 25000;. för att onyttig snabbmat. För att hitta misstänkta fall av langning finns en funktion i appen för angivare. Om man ger ett tips som leder till böter får angivaren 50% av bötesbeloppet.

Vi ser angiveri som en nyckel i denna kampanj, Det funkade bra på 40-talet – och appens enkelhet borde göra det ännu mer effektivt nu

Harald Avril, Sleatify

Personer utan mobil får göra manuella hälsotester innan inköp

Är man en person utan mobiltelefon är lösningen att man får göra ett snabbtest innan varje inköp. Det är samma bolag som tagit fram snabbtesten för Covid-19 som nu har ett snabbtest som även ger en indikator för sömnkvalitet och stress. Har man ingen mobil och vill ange en langare kan man ringa myndigheter och få samma belöning om langaren åker fast.

Problem vid flygresor och utomlandssemestrar

En stor utmaning med Sleatify är att det än så länge saknas en internationell standard. Appen fungerar inte på platser utan nätverk, som i flygplan. Inte heller fungerar den på de populäraste charterorterna utomlands, där den mött stort motstånd. ”Onyttig mat och fri alkohol är halva anledningen till att man väljer all-inclusive” säger en hotelldirektör (som vill vara anonym) på ett stort all-inclusivehotell.

Läs mer om Sleatify och ladda ner appen här.

Du kanske också vill läsa om…

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

Vardag med Guldkant –  Catarina Königs bakade spetskål

Catarina König är en kokboksförfattare som gjort flera kokböcker efter att hon vann Sveriges Mästerkock 2016 och den...

Brooklyn Lager 35 år – ikonen Garrett Oliver till Stockholm

Brooklyn Lager är en öl med rötterna djupt förankrade i stadsdelen Brooklyn, New York City. Denna öl har...

Saker att göra i Golfe de Morbihan – 10 tips

Golfe de Morbihan - en stor vik på Bretagnes västra kust. Para 2,5 timmar med tåg från Paris...

Negroni Sour – Negroni och whisky sour i ett

Negroni Sour är en drink där man tar det bästa från en Negroni och lägger till syra, sötma...