Skidåkning i Franska Alperna – direktflyg och grym skidåkning!

På Sportlovet i år åkte vi för första gången till Alperna med barnen, som nu efter 4-5 års övning och skidskola i Romme både var stora nog för att orka åka en hel dag och duktiga nog att klara röda backar med svarta delar.  Men det var inte helt lätt att välja var i alperna vi skulle åka.

Var hittar man bäst skidåkning i Franska Alperna?

Tidigare hade jag bara varit i Alperna en gång, då i Bad Gastein i Österrike och det var typ 25 år sedan, så jag hade verkligen ingen aning om var vi skulle. Franska, Italienska, Tyska eller Österrikiska alperna? Som tur är skulle vi bland annat åka ihop med en av mina vänner och hans familj, som älskar skidåkning och har riktigt bra koll på olika skidorter. Efter mycket research landade det i Lech i Österrike och vi hade en grym vecka. Läs mer om den resan här!

Franska Alperna – nära och skidorter för alla typer

Nu har vi fått lite blodad tand på att åka mer skidor i Alperna och det vore kul att prova något ny skidort. Förra veckan var jag på en lunch som Franska Turistbyrån arrangerade ihop med France Montagnes och vi fick lära oss lite mer om skidorterna där och hur man bäst tar sig från Sverige till de franska Alperna.

Flyg från Sverige till de franska alperna

De två närmaste flygplatserna till de franska alperna är Grenoble Alpes Isère och Chambéry Savoie Mont Blanc. Till bägge går det direktflyg på lördagar under vintersäsongen med Norwegian respektive SAS från Stockholm. Norwegian börjar att flyga till Grenoble i slutet av december och SAS flyger direkt till Chambery mellan februari-april.

Sas flyg till Chambery går lördagar, ner kl 13.45 och hem följande lördag 17.35. Perfekt för att maxa dagarna i backen!

Man kan även ta Easyjet till Lyon. En knapp timme längre timmar transfer än om man flyger till Chambery, men fler flygningar per vecka om man inte kan vara borta lördag-lördag.

Från flygplatserna går det sedan smidiga transferbussar till de olika skidorterna och väl där är det på många ställen ski-in ski-out eller gångavstånd till liften så man behöver ingen bil!

Skidorter i de franska alperna – Les 3 Vallées

Les 3 Vallées är världens största skidområde och där hittar man skidorterna Les Menuires, St Martin de Belleville och Val D’isere.

Skidåkning i Franska Alperna

Les Menuires

I Les Menuires ligger alla hotell mitt i backen och förutom fantastisk skidåkning finns det massor att göra och man är känd för sin after-ski. Som de Escape Room-entusiaster vi är skulle vi t ex testa deras Escape Room som de kommer att bygga i en igloo!

Skidåkning i Franska Alperna Menuires Franska Alperna Menuires

St Martin de Belleville

St Martin de Belleville är den lugnare av de tre byarna. Här bor många i egna stugor och det finns massor med härliga restauranger. Man har fått utmärkelser för sin satsning på gastronomi och här finns bland annat en trestjärnig krog – La Bouitte.

Franska Alperna Saint martin Franska Alperna Saint martin

Val D’isere

Val D’isere har den största snöfabriken i Europa med 974 snökanoner och säsongen här är riktigt lång, från 25 november ända fram till maj. Här bor man i en klassisk alpby där det finns ett stort utbud av hotell och restauranger för alla smaker.

Val Thorens

Val Thorens är den högsta skiresorten i Europa och har fått utmärkelsen ”Världens bästa skidort” de senaste tre åren. Alla boenden är ski in-ski out, det vill säga att man bor mitt i backen. Här finns allt från snälla barnområden till utmanande backar och off-piståkning.

Även här finns riktiga stjärnkrogar, som Les Explorateurs med en stjärna i guide Michelin, samt riktigt bra after ski.

Så härliga bilder, nu blev jag sjukt sugen på att boka in en resa till de franska alperna!

Samtliga bilder copyrightskyddade och lånade från respektive turistbyrå.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...