Matochresebloggen
Flyg till Thessaloniki med Ryanair
Flyg Okategoriserad

Flyg till Thessaloniki med Ryanair

Det var länge sedan vi flög med Ryanair, sist var säkert fem år sedan. Men när vi kollade efter biljetter denna helg till Thessaloniki i Grekland fanns det inga direktflyg från Arlanda och biljetterna med byten kostade runt 12.000 för hela familjen.

Flyg till Thessaloniki med Ryanair

Thessaloniki är en av de städer i Grekland som Ryanair flyger direkt till från Skavsta/Nyköping och när vi såg att biljetterna dessutom bara kostade 6.500 för oss alla bokade vi med Ryanair. Deras bokningssida har verkligen fått ett lyft sedan vi reste med dem sist, superenkel att boka via och bra även i mobilen.

Allt kostar extra med Ryanair

När vi flög sist stack Ryanair ut med sin modell där inget förutom handbagage ingår. Nu är det ju flera flygbolag som kör samma upplägg så det är inte lika störande längre, jag har vant mig att inte titta på det första priset utan se vad det kostar när man lagt till väskor etc.

Vi köpte till incheckning av två stora väskor samt platsbiljetter för oss vuxna. Då fick vi platsbiljetter för barnen och prioriterad ombordstigning för oss alla på köpet.

Incheckning med Ryanair

Man kan checka in online som tidigast 30 dagar innan avresa fram till 2 timmar innan avresan och man behöver då skriva in passnummer eller annan identifikation för samtliga passagerare. Man kan även ladda ner Ryanairs app och visa upp boardingpasset i den, men då vi åkte med barnen var det enklare att bara skriva ut alla biljetter istället för att vi alla fyra skulle ladda ner en app.

Parkering på Skavsta flygplats

Det finns lite olika varianter på parkering på Skavsta flygplats, från långtidsparkering ett par kilometer bort med shuttle till flygplatsen för 70:-/dygn till parkering hundra meter från terminalen för 140:-/dygn. Den senare var full när vi kom så vi tog den näst närmaste parkeringen ca 300 meter från terminalen som kostade 115:-/dygn.

Parkering på Skavsta Flygplats

Incheckning på Skavsta

Det står i bokningsbekräftelsen att man ska vara på flygplatsen minst 2 timmar innan avgångstiden. Men det är då incheckningsdiskarna öppnar, så man kan ta det lugnt och det räcker gott att vara på plats 90 minuter innan. Säkerhetskontrollen är liten, men så är det också en liten flygplats så det går skapligt snabbt.

Restauranger på Skavsta

Efter säkerhetskontrollen finns det två restauranger som faktiskt såg riktigt bra ut och prisnivån låg under motsvarande rätter på Arlanda. Massor av sittplatser, gott om eluttag och fritt wi-fi i 30 minuter.

Restauranger på Skavsta Restauranger på Skavsta Restauranger på Skavsta

Ombordstigning

Vi hade ju fått prioriterad ombordstigning “på köpet” och det var rätt så skönt att kunna gå förbi alla andra först, direkt till våra sittplatser.

Flyg till Thessaloniki med Ryanair

På planet

Ryanair flyger med moderna, men sparsamt inredda plan. Ingen underhållning, inget wi-fi – inte ens en stolsficka. Handbagaget man tar med in i planet ombeds man förvara under stolen framför.
Men, vem behöver flygets underhållning när man har med egen! För mig datorn för att jobba på flyget och så självklart mina älskade brusreducerande lurar. För barnen nedladdade ljudböcker, netflix offline och sonen sov även någon timme.

Sammantaget om att flyga med Ryanair

Jag måste säga att jag omvärderat att flyga med Ryanair sedan sist. Då var det så dålig upplevelse att jag bestämde mig för att inte flyga med dem igen. Men det är nog mer att jag flugit med flera andra lågprisbolag senaste åren som gjort att jag vant mig vid modellen, än att Ryanair har förändrat sig sedan sist. Det bidrog även till den positiva upplevelsen att vi hade köpt till bestämda platser och fått prioriterad ombordstigning, det var skönt att slippa köa och kunna gå först på planet.

På plussidan:

– Bra bokningssite
– Låga priser
– Direktflyg
– Bra på att avgå i tid

På minussidan:

– Ingen mat eller dryck ingår
– Ingen underhållning alls
– Flygplatsen i Stockholm ligger långt bort, i många städer utomlands landar de även på flygplatser längre utanför stan än vad andra flygbolag gör.

Du kanske också är intresserad av...

3 Comments

 • Reply
  Dryden - Traveler's Edition
  29 maj, 2017 at 17:00

  Jag går ju enligt samma devis, att undvika Ryan Air. Läge att omvärdera? Trist bara att det blir sånt stök med att flyga från Östersund och att sen ta sig till Skavsta.

  • Reply
   christianmuda
   29 maj, 2017 at 17:08

   Ja, jag har nu omvärderat, men så har vi ju klart närmare till Skavsta frän Stockholm än vad du har.. ?

 • Reply
  Ryanair från Arlanda - har plötsligt blivit ett bättre alternativ än SAS för direktflyg
  12 juli, 2022 at 15:01

  […] de har varit ensamma om att ha direktflyg till just när vi velat resa, exempelvis till Thessaloniki i Grekland. Men det har tidigare varit lite av ett b-alternativ, med flygplats (“nära Stockholm“) […]

Lämna gärna en kommentar