Staycation på Åkeshofs Slott – det gröna slottet!

Dela inlägget:

Åkeshofs Slott ligger i Bromma och kallar sig ”det gröna slottet” – (trots att det är ljusgult utanpå!). Grönt för att det ligger vid det vackra naturreservatet Judarskogen – men även för deras fokus på vegetariskt i maten som serveras här – självklart i en matsal som går i grönt!

Hit åkte jag och min fru på en staycation för at ta en paus från city – äta god mat och gå långpromenader! (Och för att vår dotter ville ha middag hemma hos oss med sina vänner utan oss där!I

Staycation på Åkeshofs Slott – det gröna slottet!

Vi åkte ut till Åkeshofs Slott på fredagseftermiddagen, parkerade och promenerade upp till den anrika byggnaden från 1650 för att checka in. Det finns 23 rum och vi fick ett dubbelrum i slottsflygeln med utsikt över fruktträdgården. Ett ganska litet men mysigt rum med en dubbelsäng, skrivbord och ett badrum med dusch.

Staycation på Åkeshofs Slott - det gröna slottet!

Promenad i Judarskogenas naturreservat

Vi startade med att sätta på bastun som ligger i källaren av slottet (som man kan boka) och tog sedan en promenad i Judarskogenas naturreservat, som ligger bakom slottet. En underbar miljö att promenera i med små stigar som går kring sjön Judarn.

Judarskogenas naturreservat

Efter det en kort bastu innan det var dags för middag!

Start i vinkällaren

Vi startade med ett glas vin i slottets vinkällare. Är det något jag saknar i vår lägenhet så är det en mysig vinkällare som denna, så man får passa på att njuta av atmosfären när tillfälle ges!

Staycation på Åkeshofs Slott - det gröna slottet!

Middag på Råkoko – vegetarisk 4-rätters med protein som tillval

Vi fortsatte upp till matsalen och middag på slottsrestaurangen Råkoko, i den fantastiskt vackra gröna matsalen. Hela menyn här är vegetarisk, men man kan beställa in kött eller fisk som tillval, vilket vi gjorde.

Vi serverades ”Kockens val” som ingick i vårt Stacationpaket ”Getaway”. Fyra rätter från menyn, som startade med tre olika snacks; macaronamandlar, gröna oliver samt grönsakscruditéer med misodipp. Fräscht och riktigt gott.

Middag på Råkoko - vegetarisk
Middag på Råkoko - vegetarisk

Nästa rätt var vaxbönor med salvia, hasselnöt,. lagrad ost och ett temperat ägg. Till denna delade vi på röding som passade bra till,

Menyn fortsatte med friterad majs med endiver och koriander, till vilken vi fick in en perfekt bit biff. Kul att man verkligen kan servera så här bra kött när restaurangens fokus är vegetariskt!

Desserten var färskost med krusbär och pistage. Härlig mix av knapriga nötter och len ost, med syra från krusbären.

Middag på Råkoko - vegetarisk

Vackra salar

Efter middagen kollade vi in övervåningen på slottet, där det finns flera stora vackra rum. Vi konstaterade att detta skulle vara ett perfekt ställe att åka till med ett lite större gäng eller flera familjer, då det finns många ställen att sitta och socialisera i.

Frukost på Åkeshofs Slott

Även frukosten serverades i den gröna matsalen – och även här var allt vegetariskt. Så min ”vanliga” hotellfrukost med bacon och kokt ägg med kaviar samt en leverpastejsmörgås fick jag nu byta mot en variant med tapenade istället. Gott det med såklart och bra att bryta vanor ibland! Man hade även kompenserat avsaknaden av kött med massa sötsaker, som mandelbiskvier, croissanter och våfflor.

Vi tog en lång frukost, utan brådska hem och satt och läste tidningar i flera timmar tills vi var helt ensamma i matsalen.

Sedan tog vi en till långpromenad i Judarskogen, nu med sol så det var ännu härligare!

Sammantaget om Åkeshofs Slott

Ett perfekt ställe att ta en staycation på om du vill ha nära till naturen och gillar vegetarisk mat. Det finns bland annat vandringspaket där man får med sig (vegetarisk) matsäck i en ryggsäck om man vill ta en längre promenad i Judarskogenas naturreservat! Kolla in alla paket på Åkeshofs Slott’s webbsida här.

Fler staycation-tips

Denna Staycation gjorde vi i samarbete med Åkeshofs Slott – tankar och åsikter som alltid mina egna

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...