Restaurang Ekstedt – med en stjärna över öppen eld

Dela inlägget:

Stockholm har 55 krogar som finns med i Guide Michelin, men bara tolv som har en stjärna. Av dessa har tio restauranger en stjärna och en av dem är Restaurang Ekstedt. Som en koja i skogen ligger den lite gömt på Humlegårdsgatan och här lagar man fortfarande all mat över öppen eld precis som man gjort sedan man öppnade 2011. Jag var här med ett gäng vänner för fem år sedan och var riktigt nöjd. I veckan var det dags att igen testa menyn på Ekstedt!

Restaurang Ekstedt

Restaurangen är rustikt men elegant inredd i beige-bruna färger i trä, mässing, läder och vitt kakel. Här serveras två menyer – en med fyra och en med sex rätter. Vi kör på den stora sexrättersmenyn och det matchande vinpaketet. Där ingår ingen fördrink men vi startar med en öl som passar perfekt till den amuse vi får in som tillagas på en het panna vid bordet – älghjärta som man serveras sig själv i ett litet nybakad tunnbröd – supergott!

Restaurang Ekstedt Restaurang EkstedtRestaurang Ekstedt

Avsmakningsmeny på Restaurang Ekstedt

Avsmakningsmenyn börjar med en talleldad blåmussla, som verkligen har en distinkt god röksmak. Den serveras med en liten bit hälleflundra och sjökorall, som är lite mer bleka jämfört med musslan, men gott.

Avsmakningsmeny på Restaurang Ekstedt

Efter det kom en liten bonusrätt att dela på som inte stod med i menyn – ett ostron med ljummet äppelskum. Supersnygg och alltid lika kul med rätter man inte väntat sig, men jag hade det ostron med gurka jag åt på Dinner Time Stories färskt i minnet som var så brutalt bra som detta inte alls kunde mäta sig med.

Restaurang Ekstedt

Nästa rätt, en sotad havskräfta med rådjur och rotselleri var dock supergod och till denna rätt kom även brödet in med hemkärnat smör – helt fantastiskt!

Restaurang Ekstedt

Menyn fortsatte med en liten enrisbakad röding, granskott och flower sprouts. Perfekt fisk och hela rätten kom i en god buljong. Nästa rätt var höeldad svamp, kalvbräss och jordärtskocka. Jag har ibland svårt för kalvbräss, men denna var lagom stort och läckert krispig på utsidan. Även vildanden som var den sista varmrätten var riktigt läcker.

Restaurang Ekstedt Restaurang Ekstedt

Dessert på Restaurang Ekstedt

Menyn har många goda rätter, men anpassade i storlek så man fortfarande är sugen på dessert. Tur det, för denna vedungsbakade mandelkaka, med päron och kolasås var brutalt god! Sedan kom det några bonuskakor fyllda med hjortron till kaffet som även de var riktigt läckra.

Restaurang EkstedtRestaurang Ekstedt

Bra och kunniga servitörer som kom in med intressanta viner som matchade maten väl. Sammantaget riktigt bra – både mat, dryck och stämnin – fullsatt även en måndag! För mig som verkligen gillar smaken av rök är matlagningen över eld ett superbra koncept och jag tänker inte vänta fem år innan jag går hit nästa gång!

Pris: 6-rättersmeny 1090:–. Matchande vinpaket 890:-

Adress: Humlegårdsgatan 17

Ekstedt’s webb hittar ni här.

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...