Folii vinbar på Söder – prisbelönt i både Gulddraken och White Guide

Dela inlägget:

Jag har som mål att testa alla nominerade barer i Gulddraken 2018 och i veckan startade vi med vinnaren – Folii vinbar. På Erstagatan 21 ligger denna mysiga bar som har fokus på viner och bakom Folii ligger sommeliererna Jonas Sandberg (tidigare sommelier på Sturehof och Fäviken Magasinet) och Béatrice Becher (svensk och nordisk sommeliermästare 2014).

Folii vinbar på Söder

Folii ligger lite off och trots att de nyligen vunnit Gulddraken var det inga problem att få bord en måndagskväll vid 17.30. De finns plats för ett trettiotal sittande gäster och man kan inte boka bord. Vi tog snabbt ett av de lite större borden i ett hörn med perfekt utsikt över resten av baren.

Folii vinbar

Även fast detta är en utpräglad vinbar startade vi med en varsin öl. De har bara en öl på fat, men det var en god IPA så det var vi nöjda med!

Folii vinbar

Maten på Fooli

Fokus här ligger alltså på vinet, men maten är förvånansvärt god trots att det bara är ett litet kök med två kokplattor och där det är en av bartendrarna som efter att ha serverat oss vår öl och tagit upp beställningen på mat även lagar och serverar maten!

Folii vinbar

Vi börjar med lite olika snacks att dela på –  Anchos i olivolja som jag älskar, Cecina som var några skivor smarrigt torkat och rökt spanskt nötkött, en hårdost på fårmjölk – Testun de pecora – och stora färska gröna oliver från Apulien. Supergott alltihop och priser från 60:- för sardinerna till 90:- för osten, perfekta tilltugg om man bara slinker i för ett glas vin. Vi hade dock planer på att stanna och äta oss mätta så vi tog in mer från menyn och tog även in en flaska ekfatslagrad Rioja som var riktigt bra.

Folii vinbarFolii vinbar

Vår kypare tyckte verkligen vi skulle testa deras Räkarancini –  en friterad boll med ”gårdagens räkrisotto” med salsa verde (135:-)  – som vi tog in och delade på tre. God smak och frasig, men lagom med en boll. Till ”varmrätt” valde vi alla tre en Oxtartar med stenbitsrom, potatischips och hasselnötter. Supergod, men lite väl liten portion då den ändå kostade 175:-.

Folii vinbarFolii vinbar

Ta chokladen!

Det finns två desserter på menyn och vi tog en av varje och delade på. Kyparen pushade för deras Ricotta med Granité på blodapelsin och pistagenötter och den var god och somrig men skulle passat ännu bättre en varm junidag. Deras Choklaganache med hasselnötter och grädde var dock magisk och en perfekt avslutning på denna middag.

Folii vinbar

Även teamet som jobbade här denna kväll fick en grym avslutning, under kvällen annonserades nämligen vinnarna i White Guide 2018 och där fick Folii pris som Årets Drycksupplevelse!

Supertrevlig personal och både goda smårätter och gott vin – nästa gång ska jag nog fokusera ännu mer på att prova några spännande viner.

Adress: Erstagatan 21, open every day 4pm — 1am

Öppet varje dag mellan 16.00-01.00

Ingen bordsbokning.

Deras web hittar ni här!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...