Resa till Uzbekistan – 20 fakta om landet som resmål

Dela inlägget:

Funderar du på en resa till Uzbekistan? Då är detta inlägg för dig! Jag kom just hem från min första resa till Uzbekistan och är fortfarande lite omtumlad. Ett spännande resmål som har så mycket intressant att uppleva – och jag har ännu bara skrapat lite på ytan. 

Resan till Uzbekistan var en pressresa arrangerad av Uzbekistans ambassad och de hade valt ut tre städer för resan som är några av de populäraste i landet att besöka – Tashkend, Samarkand och Bukhara. Dessutom gjorde vi en utflykt en dag upp till bergen i norra delen av Uzbekistan. 

Ni kommer att få alla mina tips om dessa tre städer inom kort här på bloggen, men jag börjar detta inlägg med lite grundläggande fakta om landet för er som funderar på att Resa till Uzbekistan så du till att börja med kan se om detta är ett resmål som passar dig!

Resa till Uzbekistan – 20 fakta om landet som resmål

#1. Hur flyger man till Uzbekistan från Sverige?

Det går inga direktflyg till Uzbekistan från Sverige, men exempelvis Turkish Airlines flyger flera gånger per dag till Uzbekistan via Istanbul. Läs mer om flyget till Uzbekistan i detta reportage.

#2. Behövs visum för svenskar som vill resa till Uzbekistan?

Tidigare behövdes visum för att resa till Uzbekistan, men sedan den 1 februari 2019 kan svenskar resa utan visum till Uzbekistan med svenskt pass för upp till 30 dagars vistelse. Tänk dock på att passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter datum för utresa. 

#3. Vilken är den bästa tiden på året att besöka Uzbekistan?

Den bästa tiden att besöka Uzbekistan är vanligtvis under våren (april till juni) och hösten (september till november), när temperaturen är mild och behaglig. Under sommaren kan det bli väldigt varmt!

#4. Vilka är de mest rekommenderade städerna att besöka i Uzbekistan?

De mest rekommenderade städerna att besöka i Uzbekistan är Samarkand, Bukhara, Khiva, huvudstaden Tashkent och Shakhrisabz. Vi besökte tre av dem – lagom för en veckas vistelse i landet.

#5. Hur är det bäst att ta sig runt i Uzbekistan, med tåg, bil eller flyg?

Hur du vill ta dig runt beror på din preferens och din resrutt. Inrikesflyg är snabbt och bekvämt för långa sträckor, medan tåg och bussar är mer lämpliga för kortare sträckor. Vi tog det bekväma snabbtåget mellan Tashkend, Samarkand och Buchara – ett färdsätt jag verkligen kan rekommendera. Mer detaljer om att åka tåg i Uzbekistan inom kort på bloggen. Ett litet filmklipp kan ni se nedan!

#6. Behöver man vaccinera sig eller ta malariamedicin inför en resa till Uzbekistan?

Jag tog inga vacciner eller mediciner alls – och klarade mig helt utan några sjukdomar. Men detta är helt upp till dig och hur oroligt lagd man är!

#7. Vågar man äta maten i Uzbekistan?

Ja, hygienen är bra här och man har rent vatten, så man vågar absolut äta maten. Jag åt även street-food, smakade på saker på marknader vi besökte, tog in is till dryck – och hade inga problem alls!

#8. Hur är prisnivån i Uzbekistan?

Generellt är priserna låga i Uzbekistan för en svensk, och på saker som mat och dryck skulle jag uppskatta det till halva priset mot Sverige. Hotell mer i nivå med svenska priser. Vi bodde exempelvis på det fyrstjärniga Tower Hotell i Tasjkent som ligger runt 1.200 sek per natt. Ett femstjärnigt hotell som Hyatt eller Hilton kostar 2.500-4.000 SEK per natt. 

#9. Är det säkert att resa till Uzbekistan?

Många frågade mig inför denna resa om det var säkert att resa till Uzbekistan. Jag var inte det minsta orolig innan – och ännu mindre orolig på plats. Folket i Uzbekistan är varma och trevliga och vi mötte bara trevliga människor under vår veckolånga resa

Resa till Uzbekistan

#10. Kan man göra sig förstådd med Engelska i Uzbekistan

Ja, engelska fungerar utmärkt på hotell, restauranger och marknader. Det lokala språket är uzbekiska och sedan tiden då landet var en del i Sovjetunionen talar många även ryska. 

#11 Hur funkar internet i Uzbekistan?

Internet är utbyggt och finns på nästan alla restauranger och hotell för gästernas räkning. Jag skaffade som vanligt ett e-sim som funkade bra, men man kan även köpa lokala simkort på flygplatsen när man landat som även de fungerade bra. Att använda sitt vanliga svenska abonnemang i Uzbekistan rekommenderas ej, då det kan bli riktigt dyrt.

#12. Funkar kreditkort i Uzbekistan?

Det finns massor med bankomater för att ta ut kontanter i alla städer vi besökte- men däremot är det många restauranger och även hotell som inte tar kort. Så räkna med att ta ut mycket kontanter under resan.

#13. Hur ska man klä sig vid en resa till Uzbekistan?

Man kan klä sig som man vill, men om man vill gå in i exempelvis en moské behöver kvinnor täcka hår, axlar och knän – och män behöver täcka knän och axlar. Man ska även ta av skor innan man går in i en moské

#14. Kan man köpa alkohol i Uzbekistan?

Ja, trots att knappt 90% av  befolkningen är muslimer och inte dricker alkohol, finns det ett bra utbud av både öl och vin på många ställen. Anledningen är bland annat att Uzbekistan har en lång historia av att producera både öl och vin – under sovjettiden då landet var en av Sovjetunionens största vinproducenter. Landet har bra klimat- och jordförhållanden för odling av vindruvor och vinproduktion och det finns flera vingårdar i Uzbekistan, till exempel i städer som jag var i – Tashkent, Samarkand och Bukhara. Det finns även vanliga barer i många städer med cocktails etc. 

#15. Hur är maten i Uzbekistan?

De flesta restauranger i Uzbekistan serverar vällagad, traditionell mat. En måltid börjar ofta med några sallader och nybakat bröd. Sedan en soppa följt av kött i någon form, grillat köttspett, piroger med köttfyllning eller köttfyllda dumplings. Det går oftast att få ett vegetariskt alternativ, som dock är av en mycket enkel typ som exempelvis omelett. En vegan får dock svårt att hitta vettig mat i Uzbekistan. Då man har så långt till kusten är fisk heller inte vanligt här och är främst i form av insjöfisk.

#16. Vad är tidsskillnaden mot Sverige i Uzbekistan?

Uzbekistan ligger 3 timmar före svensk tid. Så när klockan exempelvis är 15.00 i Sverige är den 18.00 i Uzbekistan.

#17. Vilka eluttag har man i Uzbekistan?

Man har samma typ av eluttag i Uzbekistan som i Sverige.

#18. Kan man resa runt på egen hand i Uzbekistan?

Det går utmärkt att resa runt på egen hand i Uzbekistan och har man exempelvis backpackat i Indien eller Thailand är det inte svårare här. Men det kräver att man gör en hel del research, så många svenskar som åker till Uzbekistan gör det i form av en rundresa med en guide som “håller dem i handen” hela resan, bokar alla biljetter etc. Rent praktiskt är det dock inga problem att resa runt på egen hand. Tågen är exempelvis riktigt bra och i städerna finns taxi som är billig. Man kan även hyra bil om man vill köra runt på egen hand.

#19. Finns det stränder i Uzbekistan?

Nej, det finns inga stränder i Uzbekistan. Saken är att Uzbekistan inte har en enda kustremsa mot hav – och är dessutom omringad av länder utan kustremsa mot hav. Så hit åker man inte för en sol- och badsemester!

Resa till Uzbekistan

#20. För vem passar en resa till Uzbekistan?

Uzbekistan är ett land som har mycket för många. Är man intresserad av historia är detta ett land som har en enormt spännande historia som man kan ta del av på museum som finns i alla större städer och även vid många historiska platser.  Gillar man fysiska äventyr finns där vandringsleder i både öken och berg. Gillar man att upptäcka ny typ av mat är det superkul att prova det uzbekiska köket. Tycker man om att fota finns både vacker natur och väldigt många vackra byggnader och monument att fånga! 

Om du är en person som helst vill sola och bada och äta mat du är van vid från Sverige är detta dock inte ett resmål jag kan rekommendera!

.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...