Omaka – bryggeri och restaurang på Östermalm i Stockholm

Dela inlägget:

Omaka är ett nytt bryggeri och restaurang på Östermalm mitt i centrala Stockholm. Det är Hedda Spendrup, fjärde generationen i bryggarfamiljen Spendrup, som efter bryggmästarutbildning på bryggerihögskolan VLB i Berlin och arbete på ett bryggeri i London nu öppnar upp sitt egna bryggeri med en stor tillhörande restaurang.

Omaka ligger i A-House på Uggleviksgatan i det som tidigare var arkitekthögskolan. Byggnaden är inte så vacker från utsidan – den listas ofta som en av Stockholms fulaste byggnader – men inuti är det desto finare. Jag fick möjlighet att kolla in Omaka några dagar innan den officiella öppningen – och provade några av de olika sorters öl som bryggs här.

Omaka - bryggeri och restaurang
Omaka - bryggeri och restaurang
Omaka - bryggeri och restaurang
Omaka - bryggeri och restaurang

Målet med restaurangen är att skapa ett ställe som våra vänner och gäster vill hänga på jämt, utan att någonsin tröttna.

Hedda Spendrup
Omaka - bryggeri och restaurang
Servering på innegården

Öl på Omaka – nio olika öl på fat

På menyn vid öppning finns nio olika öl på fat, med namn som Mamma, Venice, Peppar peppar, Svartskog och A.K.A.I.P.A. Mer än så avslöjar inte menyn, men servitrisen som tog vår beställning hade provat alla sorter och kunde berätta mer om dem.

Omaka - bryggeri och restaurang

En detalj är att det inte kostar mer att testa två små glas av två olika sorters öl (48:- st) än ett större glas av en (96:-) så det gjorde jag såklart och provade fyra olika sorter under mitt första besök på Omaka. Till ölen finns en snacks-meny med exempelvis. oliver (40:-), crispy chicken (70:-) och tryffeltoast (85:-).. Jag tog in toasten som var riktigt läcker, med perccorinokräm, syltad lök och massor med riven tryffel.

Ölbryggning på Omaka

Här finns ett bryggverk på 1000 liter och 17 jästankar på 2000 liter – som man kan kolla in via stora glasfönster från restaurangen. Här produceras inte bara öl för Omaka, utan den kommer även säljas på Systembolaget och andra restauranger.

Omaka - bryggeri och restaurang

Restaurangen på Omaka

I restaurangen på Omaka hittar man Christian Siberg, finalist i Årets Kock, som ihop med Hedda tar fram mat som passar ihop med ölerna. Exakt vad som serveras här återkommer jag till när jag hunnit testa maten – vid den förhandstitt jag var på var det bara öl och snacks som såldes. Inte heller finns menyn på Omakas hemsida. Så det jobbas säkert fortfarande på detaljerna inför öppningen onsdag den 2 september!

Om Omaka

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...