Vågar man resa i terrortider?

Dela inlägget:

Det är fruktansvärt med terrorattacker och den som skedde i Bryssel idag i både tunnelbanan och på flygplatsen visar återigen att vi inte går säkra någonstans. Inte heller hemma i Sverige är vi skyddade från terrorismen, det visar till exempel bombdåden i Stockholm den 11 december 2010 då det skedde två explosioner på Olof Palmes gata respektive Bryggargatan.

Men, avbokar vi våra planerade resor eller väntar med att boka nya resor i rädslan för terrorattacker låter vi terroristerna styra våra liv. Så, vad ska man då tänka på vid resor i dessa tider av terror?

I ett inslag på TV4 ger Patric Nilsson, Departementssekreterare på UD följande tips:

  • Var påläst om landet du ska resa till – vad säger lokala myndigheter
  • Var extra vaksam
  • Ha med korrekta ID-handlingar

tv4

I en artikel i DN ger terrorforskaren Magnus Ranstorp följande råd:

  • Uppdatera dig om resmålet
  • Var vaksam i konfliktområden
  • Välj välkända flygbolag

Magnus påminner också om hur extremt sällsynt det är att drabbas:

Det är större risk att bli träffad av blixten än att vara på fel plats vid fel tillfälle. Men om något skulle hända bör man se till att fly och sätta sig i säkerhet så snabbt som möjligt.

Hur tänker du? Kommer du att avvakta med att boka resor till storstäder den närmaste tiden?

Edit: Kommentarer på detta inlägg från Facebook:

”Reser gärna, brukar vara som säkrast efter en attack. Anledning är säkerheten är mycket högre dom första 1-2 a månader efter med mer polis, militär, press och befolkningen. Sen finns det risk att det blir mera slapphänt av många olika orsaker. Det är då hotbilden kommer in igen. Men risken finnes alltid, vart man än är. Man ska vara extra uppmärksam om man rör sig bland mycket folk. Själv bär man ex alltid med sig ett litet first aid kitt med sig för rese behov. Men man har ett lite annat tänk sen man gjorde utlandstjänst i försvarsmakten”.

”Jag bor i Belgien och inbillar mig att säkerheten blir bättre, åtminstone ett tag fram över. Man får vara streetsmart, undvika folkmassor osv”.

Bra aspekt – att säkerheten faktiskt är större efter en attack.

4 kommentarer

  1. Det är klart att jag har det i åtanke inför kommande resor men samtidigt känner jag lite som kommentaren från Facebook. Det är ju de nästkommande månaderna som är som mest säkrast. Möjligtvis naiv tanke men jag går på den teorin. Att avboka och stanna hemma finns inte på kartan.

  2. Slutar vi att resa ger vi efter för rädslan, och då har terroristerna vunnit. På något märkligt sätt fortsätter livet, men visst läggs alla enskilda händelser ihop vilket gör att en känsla av osäkerhet smyger sig på.

    Bra inlägg med konkreta råd. Låt oss alla hoppas att vi slipper använda det där första hjälpen-kittet i anledning av fler terrordåd…

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...