Herrmiddag – tips på en god meny med passande drycker

Dela inlägget:

Vi har en whiskyklubb som i lite utökad form ses två gånger per år för herrmiddag med whiskyprovning hemma hos en av medlemmarna. Upplägget är nästan identiskt varje gång, men vad vi äter och dricker varierar. I lördags var det dags igen och denna gång blev både maten och drycken ovanligt lyckad!

16.00 Fördrink

Min vän som är den som bjuder in till sitt hem är inte bara whiskynörd utan älskar även champagne. Så han brukar bjuda på något spännande bubbligt som fördrink.

Herrmiddag - fördrinkHerrmiddag - tips på en god meny

I lördags var det en Bollinger Rosé från 2007. En perfekt, lyxig start på kvällen!

17.00 Whiskyprovning

Upplägget här är oftast att min vän förbereder whiskyprovningen som går i ett visst tema (som såklart är hemligt, men som vi ska försöka lista ut). Detta går till enligt konstens alla regler med att vi först tittar på whiskyn och försöker gissa hur den är lagrad etc. Nästa steg är doft, där alla nu vant slänger t sig beskrivningar som torkade russin, fuktigt hö, ammoniak, sherry. Till sist är det (äntligen) dags att smaka.

Herrmiddag - whiskyprovningHerrmiddag - whiskyprovning

Vi gissar vilt. Jag tror att första whiskyn är en Springbank och att den sista är en Mac Allan. Vi har alla våra olika favoriter men ingen kommer på temat.

Herrmiddag - whiskyprovningHerrmiddag - whiskyprovning

När det sedan avslöjas att alla fem var olika lagringar och årgångar från Jura har ingen ett enda rätt! Riktigt kul och god tasting!

18.00 Förrätt – Gratinerade ostron

Vi är några i gänget som gillar att laga mat som brukar hjälpas åt med middagen. Denna kväll tog jag ansvar för förrätten – gratinerade ostron, en variant på en rätt jag åt i Miami på Bird & Bone. Dagen innan förberedde jag ett kryddsmör med vitt vin, citron och koriander och jag hade förbeställt fem kaggar ostron på en mataffär i närheten som min vän hämtade upp samma dag.

Så när vi skulle fixa förrätten var det ”bara” att öppna alla ostronen, gratinera och servera. Enda missen var att jag inte hade säkrat upp att det fanns ostronknivar hos kompisen, men vi lyckades öppna dem med vanliga knivar utan att skada oss.

Förrätt - Gratinerade ostronFörrätt - Gratinerade ostronFörrätt - Gratinerade ostron

Till ostronen drack vi Grand Crevette Savignon Blanc. Frisk, aromatisk och en perfekt matchning till ostronen.

19.30 Varmrätt – steak sandwich

Varmrätten tog en annan kompis lead på och det var en av de godaste steak sandwiches jag ätit, med perfekt grillad Iberico Secreto, hemgjord majonnäs och massor med pepparrot. Här testade vi lite olika röda viner, bland annat en flaska Vinus Syrah som var den jag tyckte passade bäst till rätten.

Varmrätt - steak sandwichVarmrätt - steak sandwich

20.30 Dessert – Crème brûlée sous vide

Vad kan vara en godare dessert än en klassisk Crème brûlée? Jo, en man gör i en sous vide på 84 grader! Exakt detta hade en annan kompis förberett och det var den lenaste och krämigaste Crème brûlée jag någonsin smakat. Till detta drack vi Ernst Kardemummacider.

Dessert - Crème brûlée sous vide

Ernst cider tänker ni, är det inte bara en PR-grej att sätta hans namn på? Det trodde jag med men fick tips om hans cider just till denna dessert och det var en perfekt matchning, med den friska, bubbliga cidern till den ganska mäktiga crème brûléen.

21.30 Jamming och poker

Min vän har ett gammalt stall på tomten där halva huset är omgjort till en ”man cave”. Här finns pokerbord, flipperspel, DJ-set och ett helt set med trummor, bas, elgitarr och mic.

Herrmiddag - tips på en god meny med passande dryckerHerrmiddag - tips på en god meny med passande dryckerHerrmiddag - tips på en god meny med passande drycker

Efter lite jamming och taktmixande med gamla 90-talsmaxisinglar övergick vi till poker sent in på natten… Så grymt trevlig kväll!

11.00 Brunch

Min kompis bor ute på landet, så flera av oss brukar sova över istället för att ta en taxi hem. Här är det alltid samma upplägg. Min kompis handlar hem ägg, bacon, korvar och tomatjuice och direkt när jag går upp preppar jag brunch till alla som sover över.

Herrmiddag - tips på en god meny med passande drycker

Perfekt att summera upp kvällen innan ihop över och sedan komma hem till familjen skapligt utsövd och mätt!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...