Nobelmenyn 2018 – Tom Sjöstedt överträffar sig själv!

Dela inlägget:

idag var det dags för 2018 års nobelfest och i år är var det samma par som ansvarar för maten på middagen som 2017. Tom Sjöstedt förrätt och varmrätt, Daniel Roos dessert. Exakt vad som ska serveras var hemligt ända in i det sista men idag kunde vi nyfikna ta del av detta när Nobelbanketten direktsändes på Svt. Om man inte var en av de 1300 gästerna som fick äta maten såklart, det hade ju varit snäppet bättre!

Nobelmenyn 2018 – Tom Sjöstedt överträffar sig själv!

Förra året serverade Tom Sjöstedt en helvegetarisk förrätt (som jag åt för några veckor sedan på Lilla Ego  -så god!) och i år utlovades ännu mer fokus på grönsaker. Men det var dock inga helvegetariska rätter, även om proteinet inte var i fokus. Svenska smaker och ovanligt enkla (för att vara nobelmiddagen) råvaror som kålrot och högrev.

Nobelmenyn 2018  – Förrätt

Till förrätt serverades en lättbakad röding, med små lökar fyllda med kräftbuljong och kräftolja, bakad gurka fylld med rökt forellrom, potatisflarn, vattenkrasse, dillblommor och krassemajonnäs på toppen. En rätt som fick idel lovord av Mischa Billing som var på plats som smakexpert.

Nobelmenyn 2018 – Varmrätten

Till varmrätt serverades små rotselleri som man rostade och friterade innan de fylldes med kantarellcreme. En kålrot svarvades till en tunn skiva på 160 cm innan den rullades ihop igen och ugnsbakades och kröntes med en tunn skiva toast med lingon, granskott och svamp. Rödvinsbreserad högrev toppades med oxmärgcrust var köttdelen och kalvsky smaksatt med rökt kalvsida stod för köttet i rätten. Denna såg så galet god ut, hoppas den kommer serveras på Lilla Ego i vår!

Nobelmenyn 2018 – Dessert

Daniel Roos svängde ihop en avancerad ”äppelharmoni” på bland annat karamelliserat äpple, strimlad sockerkaka och äpplesorbet. I år för första gången en dessert helt utan gelatin.

Alla bilderna lånade från Svtplay. Missade du sändningen? Kolla in den här!

2 kommentarer

  1. Hej! Tack för en härlig matblogg! Jag funderar på Nobelförrätten 2018. Vad består det vita pudret/zesten/flarnet ovanpå ”potatisspaghettin” av?
    Svamp? Ost Salt?
    mvh Joachim Wallberg

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...