fbpx
Matochresebloggen
Färja Flyg Travel hacks

Teknik och underhållning på resan – 8 tips

Uppdaterat 2020-09-16. Det finns många tips för att göra resan smidigare – från att packa smart, rulla kläder så de inte blir skrynkliga eller ta med en tom vattenflaska och fylla på innanför säkerhetskontrollen. Detta inlägg handlar dock bara om det som kallas “Travel Hacks” för teknik och underhållning på resan. Knep för hur man slipper att sladdarna blir ett stort ormbo, hur man laddar mobilen bäst på resan och hur man säkerställer bra underhållning i en egen device utan att störas av sina medpassagerare. Häng med!

1. Håll ordning på sladdarna

Gamla glasögonfodral är perfekta att förvara ladd- och hörlurssladdar i på din resa. Om man inte kör med trådlösa lurar såklart.

Bild: Pintrest

2. Ladda mobilen i TV’n på hotellrummet

Om du glömt väggpluggen eller adaptern kan man ofta ladda mobilen via en USB-utgång på TV’n.

3. Ta med en USB-laddare med flera portar.

Ofta finns det färre kontakter på flygplatser, färjor eller hotellrum än vad som behövs. En smidig lösning som vi använde på Stena-Line färjan i somras var en liten USB-laddare från IKEA med tre portar. Istället för att slåss med sällskapet bredvid oss om det enda uttaget vid fönstret kunde vi alla ladda samtidigt.

koppla

Bild från ikea.se

4. Ladda enheterna i flygplanet

Numera finns det USB-utgångar för laddning i nästan alla nya flygplan. T ex i Thomas Cooks nyrenoverade Airbus A330 som vi åkte med i somras. Glöm inte att ha USB-sladden tillgänglig.

Filmer på Thomas Cook Airbus 330

5. Ladda ner filmer och böcker lokalt.

Åker man med ett långdistansflyg med t ex Emirates till Dubai eller ännu längre finns det ofta bra on-demandlösningar med nya filmer som ingår i biljetten. Men åker man charter kostar det ofta extra att kunna kolla på film, om det ens finns on-demand möjligheter. Då är det smartare att ladda ner exakt de filmer man vill se på mobilen eller surfplattan. T ex kan man med Viaplay ladda ner alla filmer lokalt och titta på dem utan wi-fi. Det kostar 99:-/månad men första månaden är gratis. Vi testade detta förra sommaren (men glömde att säga upp efter gratismånaden så det blev ganska dyra filmer för barnen…). Även Youtube har numera med sin premium-tjänst möjlighet att ladda ner material offline. Och så Netflix såklart, där mycket av materialet går att ladda ner offline. 

Ljudböcker och podcaster däremot laddar man ju alltid ner lokalt och vill man testa ljudböcker finns det nästan alltid erbjudanden om första två veckorna gratis från tex Storytel och Nextory. Glöm inte att sätta en påminnelse i kalendern bara om att du ev ska säga upp abonnemanget!

6. Köp ett par brusreducerande hörlurar.

Kanske det bästa som hänt i hörlursvärlden någonsin. Hörlurar som reducerar ljuden omkring dig så man inte behöver sätta på superhögt ljud utan tvärtom kan sänka ljudet och ändå höra perfekt. Jag använder sedan flera år ett par Bose brusreducerande lurar som är grymma, läs mer här! Vill du jämföra flera olika hörlurar – kolla t ex in Bäst-i-testet.se

7. Ta med en Y-delare

Nu när ni har med en device som är fylld med bra underhållning – glöm inte en Y-delare så flera personer kan kolla på samma innehåll och ha egna hörlurar. Vissa hörlurar som Urbanears kan man seriekoppla, annars gör en Y-delare jobbet för några tior!

y delare

8. Ta med en powerbank – extrabatteri

När alla andra sätt att ladda din device tagit slut är ett extrabatteri räddningen, som kan ladda upp till 2 mobiler beroende på storlek. Finns i otroligt många varianter. Jag har en riktigt fet powerbank som kan ladda hela 9 mobiler på en laddning, är en räddare när vi reser hela familjen – läs mer om den här,

Tar även extrabatteriet slut är det ju bra att ha något i reserv som alltid funkar  – en vanlig bok!

Har du några fler tekniktips för resan? Kommentera gärna!

Du kanske också är intresserad av...

11 Comments

 • Reply
  Anna, New York – My Bite of the Big Appke
  2 september, 2016 at 10:00

  Väldigt bra hacks! Särskilt smart det där med att ladda via tv:n. Det måste jag testa!

  Ja, brusreducerande lurar är fantastiskt! Har blivit beroende av mlna, såväl på gymmet (där musiken inte alltid faller en i smaken) och på flyget. Det är så skönt att slippa motorbullret också; man kommer fram mer utvilad. Jag är mycket nöjd med mina lurar från Bose.
  /Anna, New York – My Bite of the Big Apple
  http://www.newyorkmybite.com

 • Reply
  Jacob @ Everydayexplorers.org
  2 september, 2016 at 11:11

  Var försiktig med powerbank, det finns restriktioner på vad man får ha med. Batteristyrkan i de måste vara utmärkt och får inte vara mer än 20´000 mAh. De tog min i säkerhetskontrollen en gång och slängde den, inte för att den var för stark utan för att styrkan inte stod på den.

  • Reply
   christianmuda
   2 september, 2016 at 11:41

   Aha, bra tips Jacob, jag lägger in den varningen i inlägget!

 • Reply
  Dryden - Traveler's Edition
  2 september, 2016 at 14:18

  Intressant inlägg där Jakob, aldrig tänkt på men ska notera det inför stundande resor.

  Annars ska jag nog skaffa ett par brucreducerande men då kanske mer åt in-ear så att jag kan ha dem samtidigt som jag har min Ovaer resekudde. Blir onödigt bökigt med feta kåpor då, som jag har idag. 🙂

  Förresten, när man kommenterar här syns inte namnet sedan. Bugg eller planerat?

  • Reply
   christianmuda
   2 september, 2016 at 14:21

   Ah, bra aspekt Dryden – att lurarna ska funka med Ovaern. Men man kanske iofsg kanske mest lyssnar och kollar på saker när man är vaken, eller? Ingen tanke bakom att namnet inte syns, måste vara en WP-bugg. Ska undersöka varför, bra att du uppmärksammade det!

 • Reply
  Anna, Travel on a Cloud
  2 september, 2016 at 17:35

  Hej igen! Tillägg från mig: Jag märkte också (i somras) att namnet inte syntes och frågade dig. Fick då veta att det var ett hinder mot spam. Bra att du kollar!
  /Anna, Travel on a Cloud
  http://www.travelonacloud.com

 • Reply
  Dryden
  3 september, 2016 at 06:59

  Ah, jag brukar peta in snäckorna när jag ska sova. Klassisk musik eller en tråkig podd. Direkt sövande. 🙂

  • Reply
   christianmuda
   3 september, 2016 at 07:07

   Ha, “tråkig podd” – håller med, bästa tipset. ??

 • Reply
  Michael M
  13 januari, 2017 at 15:46

  Bra tips Christian! Har själv gått i funderingarna om att skaffa mig ett par brusreducerande hörlurar, men jag är inte helt hundra på vilka som skulle passa mig. Vilka valde du till slut? Jag vill ha några lurar som går ovanför öronen men som samtidigt inte är jättestora och fula, vilka använde du på planet? Gillar looken på dom.

  Angående powerbanks kan jag också tipsa om KonsumentTests egna test, köpte deras vinnare och har varit mycket nöjd med den. Har tagit med den på flyg och aldrig haft problem, den ligger under 20,000 mAh. Här är länk om du vill kika, http://konsumenttest.se/teknik/powerbank-test/

  • Reply
   christianmuda
   13 januari, 2017 at 16:02

   Hej Michael, kul att du kommenterar! Jag valde ett par Bose, läs mer om dem här De är grymma! Tack för tips om powerbanks, köper man testvinnare brukar det vara ett säkert val! Vänliga hälsningar Christian

 • Reply
  Andrew
  1 november, 2021 at 15:33

  Bra tips tack för att du delar med dig. fortsätt dela! https://hörlurartest.se/sovhorlurar/

Lämna gärna en kommentar