Fakta om Dubai – 10 saker du inte visste om Dubai!

Dela inlägget:

Sugen på att kolla in lite fakta om Dubai? Många känner till Dubais stränder, hotell av världsklass och ikoniska skyskrapor. Den soliga ökenmetropolen bjuder också på en spännande historia, unika ökenupplevelser och en varierad matkultur med smakupplevelser från alla världens hörn.

Fakta om Dubai – 10 saker du inte visste om Dubai!

Det finns alltid något nytt att uppleva på destinationen – här listar vi 10 saker du kanske inte visste om Dubai sedan tidigare.

#1. Dubai grundades som en liten fiskeby

Dubai grundades som en liten fiskeby år 1833. Under 1980- och 1990-talet utvecklades sig staden till den världskända turistdestination som vi känner till idag. Innan turism- och oljeindustrin tog fart, försörjde sig invånarna i Dubai till stor del på pärlfiske. Fisket skedde ofta från så kallade dhows, en specifik typ av båt som fortfarande används som transportmedel i Dubai Creek.

#2. År 1965 var befolkningsmängden i Den Förenade Arabemiraten 150 000

År 1965 var befolkningsmängden i Den Förenade Arabemiraten 150 000, i dag är i siffran 9 miljoner, varav drygt 3,4 miljoner bor i Dubai.

#3. I Dubai bor mer än 200 olika nationaliteter

I Dubai bor mer än 200 olika nationaliteter med invånare från Indien, Pakistan, Filippinerna, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Sydafrika, Kenya, Nigeria, Kina, Thailand, Vietnam, Libanon, Jordanien, Egypten och många fler. Det globala inflytandet präglar bland annat utbudet av mat- och smakupplevelser, där invånare och besökare kan äta sig jorden runt och smaka på mat från alla världens hörn.

Fakta om Dubai

#4, Den Förenade Arabemiratens nationaldjur är den arabiska Oryx

Den Förenade Arabemiratens nationaldjur är den arabiska Oryx, en mellanstor antilop, som med lite tur – kan ses i ökenlandskapet i Dubai Desert Conservation Reserve, 2 timmars bilresa från Dubais citykärna. Här finns även möjlighet att åka på ökensafari, flyga i luftballong och övernatta under stjärnorna – både i primitiva beduinläger och på lyxiga ökenresorts.

#5. Karettsköldpaddan lever i Dubai

Under Dubais havsyta lockar en spännande undervattensmiljö. Här lever bland annat den sällsynta karettsköldpaddan, som har en vass, hökliknande näbb och är enkel att känna igen tack vare de vackra mönstren på dess skal. Sköldpaddan är tyvärr utrotad i stola delar av världen men på Dubai Turtle Rehabilitation Project på hotellet Jumeirah Al Naseem, arbetar man med att skydda beståndet. Här har man dedikerat en hel lagun till sköldpaddorna och sedan 2004 har projektet bidragit till att närmare 2000 rehabiliterade sköldpaddor kunnat släppas tillbaka ut i havet igen.

#6. I Dubais öken finns hundratals olika fågelarter.

I Dubais öken finns hundratals olika fågelarter. Al Qudra-sjöarna, som ligger mindre än en timme med bil från Dubai centrum, är ett populärt utflyktsmål för fågelskådning med möjlighet att skåda arter som svanar, gäss och flamingos. Några av de mer sällsynta fåglarna man kan ha turen att få uppleva är den majestätiska stäppörnen eller kragtrappen (Asia Houbara).

Fakta om Dubai

#7. Världens största flygplatsterminal

Dubai är populärt både som semesterresmål och som stop-over-destination på väg till eller från till exempel Asien, Sydamerika eller Australien. Destinationen har blivit så populär att staden byggt världens största flygplatsterminal och tillika världens största terminalbyggnad: Dubai International Airport Terminal 3.

Fakta om Dubai

#8. Världens högsta pariserhjul

Pariserhjulet Ain Dubai, som ligger på ön Bluewaters Island, är med sina 210 meter världens högsta pariserhjul. Från toppen kan besökare njuta av 360 graders utsikt över Dubais skyline, inklusive ikoniska byggnader som Burj Al Arab, Palm Jumeirah och Burj Khalifa. Hjulet har 48 kapslar med plats till 30 personer i varje. En tur med hjulet tar 48 minuter.

Fakta om Dubai

#9. The Palm Fountain.

Den imponerande fontänshowen utanför Dubai Mall i Downtown Dubai har blivit en ikon för staden och är ett måste för många som besöker Dubai. Men för att uppleva världens största fontän ska man faktiskt bege sig till The Pointe på Palm Jumeirah, där man hittar den 1300 kvadratmeter stora The Palm Fountain. Varje halvtimme bjuds det på en ljus- och vattenshow med över 3000 färgade LED-ljus och vattenstrålar som skjuts mer än 100 meter upp i luften – allt i takt till internationella musikhits

#10. Världens högsta byggnad

Dubai har för närvarande mer än 200 skyskrapor och 915 höghus. Stadens expansiva utveckling gör att det hela tiden byggs nytt. Dubai World Trade Center, som är 184 meter högt och byggdes år 1979, var den högsta byggnaden i Dubai fram till 1999. Det rekordet är numera överträffat av Dubai-ikonen Burj Khalifa, som med sina 828 meter är världens högsta byggnad.

Alla bilder är pressbilder

Läs mer om Dubai

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...