En helg på Icehotel – övernattning i Icehotel – dag 2

Dela inlägget:

Jag tillbringar alltså en helg på Icehotell – och ikväll ska jag äntligen sova i ett ”kallt rum” i själva ishotellet. Första kvällen kan ni läsa om här.

Jag startar dagen med en frukost på hotellet. Stor frukostbuffé med allt från ägg och bacon, färsk frukt och våfflor till nybakat bröd och croissanter. Klart bättre än snitthotellfrukosten.

Frukost på Icehotel

Jag ger mig sedan till Icehotels atelje – som självklart är byggd av is. Eller Snis, som de kallar mixen av snö och vatten som de bygger hotellets tak och väggar av. Här ska jag testa Iisskulpturering – en av alla aktiviteter som hotellet arrangerar.

P1020785 P1020812

Jag var innan lite skeptisk till hur roligt detta skulle vara, men det var faktiskt riktigt kul och lätt att jobba med isen med de sylvassa stämjärnen. Jag tycket jag hade en bra ide när jag valde att försöka hugga ut ett ägg, men insåg snabbt att detta var ingen framtida karriär för mig när jag såg de andra amatörerna som skapade svanar, skålar osv.

Efter skulpterandet lånar jag ett par skidor och ger mig i skogen som ligger bara några hundra meter från hotellet. Här är det helt tyst – fram till jag möter en Jukkasjärvibo på snöskoter. Här i Jukkasjärvi verkar alla invånare ha minst en snöskoter, på många garageuppfarter står det två!

P1020821

Efter skidorna lunch – igen i Icehotels restaurang. Det finns faktiskt inget annat lunchalternativ här utan vill man variera sig måste man ta sig till Kiruna. (Middag kan man dock även äta på Hembygdsgården vilket jag gjorde dagen innan) Men, det gör inget, även lunchen är god – stor lunchbuffé med soppa, flera varmrätter, stor buffé med kallskuret och sallad samt kaffe för 155:-.

P1020852 P1020857

Sedan är det äntligen dags att kolla in ishotellet. Under dagtid fungerar hotellet som museum så man kan gå in och titta i samtliga rum. Jag börjar med huvudbyggnaden som rymmer 50 rum varav 22 rum är konstsviter, utsmyckade av 22 olika konstnärsteam. Dessa väljs ut varje år i hård konkurrens, i år sökte 200 team. De team som väljs ut har 2 veckor på sig att skapa sina rum innan hotellet öppnar för säsongen i december.

Hotellet har en pampig entré och hall från vilken det går armar ut med rum
Hotellet har en pampig entré och hall från vilken det går armar ut med korridorer till rummen
"Counting sheep" av Luca Roncorni
”Counting sheep” av Luca Roncorni
"Show me what you got" av Tjåsa Gusfors och David Andrén.
”Show me what you got” av Tjåsa Gusfors och David Andrén.
"The flying buttress" av Annakatrin Kraus och Hans Aescht
”The flying buttress” av Annakatrin Kraus och Hans Aescht
"Elephant in the room" av Annasofia Mååg
”Elephant in the room” av Annasofia Mååg

Till hotellet hör även Iskyrkan, där 50 vigslar och ett par dop sker varje år. Vill man ha ett maxat vinterbröllop är det nog svårt att hitta en mer unik plats!

Iskyrkan av Wetering & Stijger
Iskyrkan av Wetering & Stijger

Väldigt intressant att kolla in alla rum. Även om man inte bor på hotellet kan man komma hit dagtid mellan 12-18 och kolla in hotellet.

Jag utforskar det lilla som finns att utforska av Jukkasjärvi, promenerar tills vägen tar slut där på byns kyrka ligger.

P1020881

P1020879

Sedan tar jag en lång bastu innan det är dags för middag.

Ishotellet har just börjar göra det möjligt att boka ”chefs table” – ett bord mitt i köket där man avnjuter en 6-rätters avsmakningsmeny samtidigt som man kan se hela köket arbeta. En extra bonus denna kväll var att Kökschefen Alexander Meier presenterade rätterna och att en matnörd som jag äntligen kunde få svar på frågor om hur maten är tillagad. Nu vet jag t ex äntligen man gör brynt-smör-pulver! Menyn gick såklart i isens tecken med många av rätterna serverade på is och med lokala råvaror så långt det var möjligt. Mycket vällagat, ambitiöst och framför allt – supergott!

Kalix löjrom med våffla & klassiska tillbehör, serveras på is
Kalix löjrom med våffla & klassiska tillbehör, serveras på is
Fröyalax, soja & wasabi, serveras på is.
Fröyalax, soja & wasabi, serveras på is.

P1020916

Pilgrimsmussla med kungskrabba, blomkål, pumpa & brynt smör.
Pilgrimsmussla med kungskrabba, blomkål, pumpa & brynt smör.

P1020927

Rökt ripa med karl-johansvampsconsommé,
Rökt ripa med karl-johansvampsconsommé,
Älgfilé med jägermeistersås, rösti, palsternacka, sidfläsk
Älgfilé med jägermeistersås, rösti, palsternacka, sidfläsk
Åkerbär & choklad, serveras på is.
Åkerbär & choklad, serveras på is.

Efter middagen en sväng ner till isbaren igen för att ta en stärkande drink innan natten på Ishotellet, jag måste erkänna att det kändes lite nervöst.

Sen var det dags att sova – i ishotellet. Vi fick instruktioner om att byta om till underställ, varma sockor och mössa. Resten av sakerna lämnar man i en liten hytt som man får tillgång till när man checkar in. Man får sedan en sovsäck och innerlakan och tar sig till sitt rum. Det gäller att vara snabb, för med bara underställ på och fem minusgrader blir man snabbt kall. I rummet ligger man på en madrass och en renfäll, medan själva stommen till sängen är av is. Det är förvånansvärt tyst i hotellet. Inga rum har dörrar, bara ett skynke för dörröppningen, men ändå hörs inte ett ljud från angränsande rum. Snön isolerar bra!

Mitt rum - "Under the arctic skin" av Rob och Timsan Harding.
Mitt rum – ”Under the arctic skin” av Rob och Timsan Harding.
Ytterst suddig bild strax innan jag somnade...
Ytterst suddig bild strax innan jag somnade…

Jag somnade ganska fort och vaknade några gånger under natten. En gång för kudden hade ramlat ner i snön. En gång av att jag frös för jag hade råkat dra upp sovsäckens blixtlås i sömnen. Framåt sextiden började jag frysa lite trots att jag kröp in helt i sovsäcken och vid sju tassade jag upp och tog en lång morgonbastu för att bli riktigt genomvarm igen. Det är en speciell känsla att ha sovit en natt här och det bygger någon form av gemenskap med de andra gästerna på hotellet – vi har gjort något som inte så många andra har. Tanken på att rummet och hotellet vi just sovit i faktiskt kommer att smälta ner och bli vatten igen om bara några månader är fascinerande. Det gör ju också att det finns anledning att återvända hit – nästa år kommer det ju vara ett helt annat hotell som står på denna plats.

En nyhet nästa år är förresten att Icehotel kommer att vara öppet året om – man kommer att bygga en del av hotellet i en kupa som kommer hålla minus 5 året om – kyld av solenergi (edit: på sommaren kyls den ner av en värmeväxlare som drivs av solenergi)

13 kommentarer

  1. Bra artikel! Kul att läsa om din upplevelse att sova i kylan. Det finns dock faktiskt en till restaurang i Jukkasjärvi förutom Ishotellets. Hembygdsgården.

    Vi passade på att stanna till vid Ishotellet under förra säsongen och åt också lunchbuffé – det var supergott och vällagad mat!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...