En av Stockholms bästa kinesiska restauranger – Xiang Yue på Sturegatan

Dela inlägget:

En väldigt matintresserad tjej jag känner tipsade om en kinakrog på Sturegatan som hon ansåg var en av Stockholms bästa kinesiska restauranger. Vi bor ett kvarter ifrån och har gått förbi den i 10 år – men utan att gå in en enda gång. Ni vet, såna där små hål väggen som har både wok, sushi och thai – som jag är lite skeptisk mot och sällan blir sugen på att testa.

En av Stockholms bästa kinesiska restauranger - Xiang Yue på Sturegatan

Men, efter kompisens omdöme ville jag ge dem en chans. Jag var där först med min fru och åt lunch en dag och det var en bra lunch, med 30 olika olika rätter att välja mellan och det ingick både sallad, misusoppa och kaffe för 110:-. Jag tog en Xiang Yue special kyckling, markerad som stark med tre chilifrukter. Det var bra tryck i den, men inte för stark. Gott, så jag kollade in middagsmenyn som såg ännu mer intressant ut!

Middag på Xiang Yue – En av Stockholms bästa kinesiska restauranger

Några veckor senare tog jag med ett gäng vänner (efter vår stora julölsprovning) till kinakrogen. Vi tog in en varsin öl och skrattade gott åt alla roliga översättningar i menyn.- som självklart även hade bilder som visade alla maträtter, som ”Sandig sand fläsk revben” eller ”torra och feta tarmar” – mycket spännande att välja mellan!

I vanlig ordning bad jag den trevliga glada kvinnan som serverade (och även lagade mat visade det sig) att rekommendera restaurangens bästa rätter. Hon pekade snabbt ut 10 olika rätter och vi valde ut sex av dem till att börja med.

Det tog inte lång tid innan den första rätten kom in. Gurka, med chili och jordnötter som tydligen är en tradition att man startar en middag med i kina. Gott och kul med nya rätter!

Sedan kom resterande fem rätter in i en så snabb takt som till och med skulle fått gänget på Punk Royale att bli imponerade. Friterade aubergine i en söt-het sås och krispig kyckling med grönsaker i sichuanpeppar peppar. En het panna med lamm i kumminsås och risnudlar med krispiga heta räkor. Bakad fläsksida i ångade buns. Så mycket mat – och så gott!

En av Stockholms bästa kinesiska restauranger - Xiang Yue på Sturegatan

Detta kändes klart genuint. Inte bara för smakerna, som var både hetare och sötare, fräschare och med mer grönsaker än vad en vanlig kinakrog brukar servera. Även det trevliga kinesiska paret som driver restaurangen gjorde sitt till denna middagsupplevelse.

En av Stockholms bästa kinesiska restauranger - Xiang Yue på Sturegatan

Hit kan jag verkligen rekommendera ett besök. Riktigt gott och smaker som påminner om vissa av rötterna på Surfers – men här kostade maten bara en bråkdel. När vi var proppmätta och tog in notan landade den på 1300:- – för alla fem inklusive en varsin stor öl.

Adress: Sturegatan 62. Öppet: ALla dagar till 21.00. Ni hittar deras webb här.

7 kommentarer

  1. […] En lokal med tveksam fasad, felstavade menyer med bilder på maten – men fantastiska smaker. Xiang Yue på Sturegatan är enligt många en av Stockholms bästa kinesiska restauranger.Här serveras geniun kinesisk mat till billiga priser. Gå hit ett gäng och låt personalen välja det godaste ur menyn. Till det iskall kinesisk öl! Så nära Peking man kommer i Stockholm! Läs mer om Xiang Yue här. […]

  2. Mmm, detta måste testas. Jag har bara varit på en av de genuina på Söder (och En ful och en gul som jag fortfarande saknar). På Malmös genuina kinesiska fine dining Kin Long som jag älskar är gurksallad också stort. Den får du testa om du kommer hit (trekoppskycklingen…) . När det gäller massor av kul genuina rätter är det annars Mui Gong i Lund man går till här nere.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...