Edward Blom skapar menyn på Wallmans

Dela inlägget:

Jag har haft förmånen att vara med på flera av Edwards Bloms poppen-sie upp event. Först i höstas på Bierhause och så för några veckor sedan när han ”ockuperade” en lägenhet på Östermalm! För en vecka sedan startade ännu ett gästspel – Edward Blom skapar menyn på Wallmans

Edward Blom skapar menyn på Wallmans

När Wallmans drar igång showerna för hösten är det Edward Blom som skapat menyn. Vi fick en pratstund med Edward och ställde sex snabba frågor om samarbetet:

Edward – så kul att du har skapat menyn på Wallmans i höst! Kan du berätta lite om vad som kommer att serveras?

–  Det är en sexrätters meny helt bestående av rätter jag har utformat. Det är mycket klassisk svensk och fransk stil, men även influenser från Tyskland, Italien och Asien.

Var det någon rätt du föreslog som ”censurerades”?

–  Det är verkligen inget som censurerats. Däremot körde de min badiska snigelsoppa den första veckan – innan egentliga premiären. Många tyckte den var fantastisk – särskilt innan de hört vad den innehöll men det visade sig vara allt för många som inte gillade sniglar. Om var tredje tallrik står orörd är det tråkigt både för köket och mig så vi var helt eniga med att ersätta det med en annan av mina soppor. Jag tyckte faktiskt Roberth (köksmästaren) var väl modig när han valde snigelsoppan bland mina förslag till soppor. Men jag är glad att de försökte.

Sex rätter skrev du på Twitter att det skulle bli – har Wallmans inspirerats av ”Allting gott och alldeles för mycket” och satsat extra på maten i höst?

–  Ja, det får man verkligen säga. Min erfarenhet är att man alltid får väldigt mycket både av fin mat och underhållning för pengarna på Wallmans men denna höst är det verkligen Allting gott och alldeles för mycket, det har du helt rätt i.

Du har ju egna viner på Systembolaget och är också en stor ölfantast. Har du även valt ut drycker till menyn?

–  Det finns tre vinpaket att välja på och ett är Edward-paketet. Det innehåller bl.a. min egenkomponerade Edward Blom Riesling Trocken. Resten av vinerna har Wallmans valt utifrån att de skulle passa just mina rätter. Och jag har provat igenom det och gett mitt gillande.  

Om man ska ta en fördrink innan man går till Wallmans och äter din meny medan man kollar på showen – vad rekommenderar du då?

–  Jag tycker man ska gå till Wallmans redan för fördrinken eftersom de har en hel cocktailmeny med drinkar jag har haft med i mina kokböcker. Punsch Royal är ju min och min hustrus signaturdrink: 4 cl punsch i botten och sedan fyll upp med en bra champagne. Det är en bra start. Hotel Oloffsons Rhum Punch är också underbar.

Vad är din relation till shower som de som man kan se på Wallmans?

–  Jag är väldigt förtjust i 1800-talets varietéer där man åt och såg underhållning samtidigt – och tycker det är roligt att Wallmans erbjuder en modern form av detta. (Varietén var f.ö. förbjuden från slutet av 1800-talet fram till mitten av 1950-talet, då det ansågs farligt att dricka alkohol och se vackra kvinnor samtidigt …) Sedan är jag totalt okunnig i de senaste 20 årens popmusik så jag går ju framförallt i gång på de nummer där det är lite äldre musik. Men det är oerhört skickliga artister – och att de dessutom lyckas vara kypare mellan numren är enastående.

Kvällen på Wallmans

Självklart nöjde vi oss inte med att bara prata med Edward om maten och showen utan i torsdags gick vi till Wallmans för att uppleva det hela.

Det hela börjar ute i baren där vi tog en varsin fördrink medan artisterna bjöd på det första numret som de framförde dansande på den runda bardisken. Efter en stund fortsatte vi in i matsalen som var vackert dukad. Här är det artisterna som även agerar servitörer mellan sina nummer.

Wallmans Edward Blom Wallmans Edward Blom

Edwards vinpaket såg lockande ut men vi kände att det var lite väl mycket vin för en torsdag så vi beställde in en flaska av Edwards Bloms Riesling att dela på till maten.

Wallmans Edward Blom

Svampsoppa och hyllning

Vinet passade perfekt till första rätten som var en mustig svampsoppa med mycket örter – den som alltså ersatte snigelsoppan som fanns första veckan! Här fortsatte showen med en hyllning till artister som inspirerat Wallmans genom åren. Det var sex charmiga, tonsäkra artister som turades om att sjunga klassiker från Bowie, Prince och Whitney Houston. Alla sjunger live, medan musiken är försinspelad.

Wallmans Edward Blom

Wallmans

Lax och Max

Menyn fortsatte med tre varianter på lax och en tribute till Max Martin – de tre kvinnliga artisterna körde på med låtar som ”Hit me baby one more time” och ”Bang bang”. Supergod lax – gravad, rökt och halstrad med pesto.

Wallmans Edward Blom

Torsk på pojkband

Menyn fortsatte med torsk med potatispuré och baconcrisp. Perfekt tillagad. Jag var nyfiken på hur de jobbade i köket och fick en titt. Mycket imponerande att få ut så här många tallrikar vällagad mat på en gång. Till maten boybandmedley!

Wallmans Edward Blom Wallmans Edward Blom

Wallmans

Anka, ost och dessert

Rätterna fortsatte att komma in. En perfekt stekt anka med inte lika perfekt potatis. Den skulle vara konfiterad, men smakade mer som kokt potatis som värmts på. God gräddig sås räddade upp rätten!

Wallmans Edward Blom

En fin liten ostbricka att dela på två, kul med flera goda sorter och vid det här laget var vi så mätta att vi knappt orkade äta upp ens dessa små bitar.

Wallmans Edward BlomEdward Blom Wallmans

Hela menyn kändes verkligen Edward Blom (vi har även hans underbara kokböcker så vi har ganska bra koll på vad vi kunde förvänta oss). Vi blev då heller inte förvånade då desserten kom in – inte en utan två olika mousser var – allting gott och alleles för mycket! God punschsmak och choklad men skulle enligt oss vunnit på lite mer grädde och mindre gelatin.

Wallmans Edward Blom

Helt klart ett lyft för maten sedan vi var på Wallmans sist för några år sedan. Håller med Edward om att det är både underhållande och imponerande att artisterna även serverar och det blir väldigt personligt och trevligt.

Pris: Från 495:- inkl mat men exkl dryck
Läs mer: På wallmans.com

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...