Distiller´s Edition 2021 – jag testar alla sju och hittar 2 favoriter!

Dela inlägget:

Varje år vid den här tiden släpper Diageo ”Distiller´s Edition”. Sju olika whiskeys från olika delar av Skottland som får lite extra kärlek av respektive destilleri’s ”master destiller” året innan de buteljeras. Nu har vissa flaskor från Distiller´s Edition 2021 börjat säljas på Systembolaget och fler släpps under december och januari.

Vid ett event på Arbeg Embassy i Gamla stan i veckan fick jag chansen att prova alla sju – och hittade två klara favoriter!

Distiller´s Edition 2021
Distiller´s Edition 2021

Vad är Distiller´s Edition?

Distillers Edition är en begränsad upplaga av sju klassiska Single Malt Scotch Whisky som är dubbellagrade. Först mellan 10-16 år på amerikanska bourbonfat. Sedan tar man amerikanska re-fil fat som man mättar med starkvin under ett par månader. Vinet hälls bort och i tunnan hamnar whiskyn för en andra lagring 4-10 månader, för att ge whiskyn en ytterligare dimension av smaker.

Resultatet är en rad intressanta skotska maltwhiskys som är lika de vanliga varianterna, men ofta har mer komplexitet, sötma och djup efter den andra lagringen.

Distiller´s Edition 2021 – jag testar alla sju och hittar 2 favoriter!

De sju sorterna Distiller´s Edition 2021, som vi testade i ordning med de rökigaste sist var Glenkinchie, Cragganmore, Dalwhinnie, Oban, Talisker, Caol Ila och sist Lagavulin. Allt under guidning av Diageos whiskyexpert Mikael Lundén.

Här kommer en kort beskrivning av respektive sort – och sen mina 2. favoriter.

#1. Glenkinchie Distiller´s Edition 2021

Slutlagrad på Amontilladofat.. Tydliga smaker: peppar, citrus, hasselnöt. Pris: 590:-

#2. Cragganmore Distiller´s Edition 2021.

12-årig Cragganmore, slutlagrad på portvinsfat. Tydliga smaker: Russin, rosépeppar, röda bär, choklad och torkad frukt.. Pris: 589:-

#3. Dalwhinnie Distiller´s Edition 2021.

15-årig Dalwhinnie slutlagrad i Olorosofat. Tydliga smaker: ananas, päron, fyllig, bra syra, sötma i eftersmak. Honung. Citrus. Lite rökig ton. Pris: 649:-. 

#4. Oban Distiller´s Edition 2021.

14-årig Oban slutlagrad i Montilla Fino-fat. Djup. Choklad. Söt. Torkad Frukt. Robust. Russin. Lite salt. Björnbär. Pris 749:-. Gillar man lite rundare, sötare och komplex whisky är detta valet!

#5. Talisker Distiller´s Edition 2021.

10-årig Talisker slulagrad på Amorosofat. Tydliga smaker Rök, vanilj, salt, marmelad. Pris 630:-

#6. Caol Ila Distiller´s Edition 2021.

12-årig Caol Ila Sslutlagrad i Moscatelfat. Toner av Sälta, rök, citrus, vanilj, bränt, kryddigt. Pris 699:- Gillar man rökig whisky mer en salt ton är detta valet – en av mina klara favoriter. 699:-.

#7. Lagavulin Distiller´s Edition 2021.

16-årig Lagavulin slutlagrad i Pedro Ximenez-fat. Tydliga smaker: Rök, citrus, peppar och söt lakrits. Mer torkad frukt än den vanliga 16-åriga Lagavulin. Vill man ha en riktigt rökig whisky är detta valet! Pris 870:-. Kommer till Systembolaget först den 21 jan.

Mina två favoriter bland Distiller´s Edition 2021

De två sorter som stack ut för mig som extra intressanta var Oban och Caol Ila. Just där tycker jag att man lyckats ta den vanliga whiskyn och verkligen utveckla den genom dubbellagringen. Även Talisker och Lagavulin var riktigt bra, med där märkte jag inte samma skillnad mot den whisky som gick i.

Helst skulle man såklart testa dessa mot originalen, det vill säga prova en Lagavulin 16 mot en Lagavulin Distiller´s Edition osv. Det får bli ett tema till en kommande whiskyprovning!

Middag på Ardbeg Embassy – med whiskycocktails till maten

Efter provningen fortsatte kvällen med middag på Ardbeg Embassy, där whiskytemat fortsatte. Det var whisky i maten – som serverades med whiskycocktails till. Just cocktails till maten tänker jag alltid att det vore kul att testa någon middag, men ännu har det inte blivit av hemma. Får bli ett vinterprojekt!

Läs mer om whisky

Stockholm Beer & Whisky Festival 2021 – whisky från hela världen!

Läs ännu mer om whisky

Här hittar du alla reportage på bloggen som är taggade med Whisky.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...